Egyik kortyról a másikra

A hazai borászszakma három elismert szekszárdi képviselőjét kérdeztük: milyen bort iszik szívesen idén a magyar?  

Mesebeli hegyoldal, amely eszményi hely a szőlészkedéshez: ez Iván-völgy, ahol Németh János pincészete található, itt ké­szíti vörösborait. Ő családjának negyedik generációs tagja, akinek meggyőződése, „csak az első száz év borászkodás nehéz, utána már könnyebb a helyzet”. A 2014-es évjáratú borokról kéri, hogy inkább ne be­szélgessünk, az idei év trendjeiről viszont szívesen elmondja a véleményét. Szerinte a nagytestű vörösborok divatjának vége, inkább a kevesebb csersavval rendelkező rozék, vörösborok, sillerek ideje jön el. Ab­ban is biztos, hogy a könnyed fehérborok újból visszatérnek: az eddig divatosnak számító rozék helyét veszik át.

 

Szintén családi vállalkozás a Szekszárd menti hegyoldalak ölelésében találha­tó Bodri Pincészet, azonban a Falu­hely-dűlőbeli borászat hatalmasabb Némethékénél, egy igazi vendéglátó-komplexum: akár nyolcszáz főt is befo­gadó rendezvényteremhez kapcsolódó étteremmel, többféle típusú szállással, elegáns wellnessrészleggel. Bodriék a különböző nemzetközi és hazai fajtákból házasított cuvée-jük mellett teszik le idén is a voksukat, a magyaros ételek mellé szerintük a vörösboraik nagyon illenek. Azonban azt is pontosan tudják, hogy idén divatba jönnek a fehérborok, közülük viszont csak a prémiumminő­ségűek, és Bodriék szerint emiatt idén idehaza sokan válogatnak az import-fehérborkínálatból. A könnyed, gyümöl­csös rozék is divatosak maradnak, a nyár másik slágerei lesznek.

 

Helyi vörös- és rozéborok mellett teszi le a voksát Takler András, aki testvé­rével együtt ugyancsak ősi családi ha­gyományt folytat: ők a tizedik generáció képviselői a borkészítő Taklerek közül. Meg is indokolja, miért épp a szekszárdi borok lesznek idén divatosak: mert nin­csenek agyonbarrikolva, túlérlelve, tele tanninnal, hanem többségükben könnye­dek, gyümölcsös tartalommal telítettek. Emiatt nyerik sorra tételeikkel a szek­szárdi borászok a hazai és a nemzetközi versenyeket, és ne feledjük, 2014-ben az év borásza is szekszárdi illetőségű. Azok a borok keresettek idén, fejti ki vélemé­nyét a szakember, amelyekben az adott borvidék elementárisan van jelen, azaz kortyról kortyra tetten érhető, mégsem olyan intenzitással és lehengerlő erővel, hogy már az első pohártól „padlót fog” a kóstoló. A szekszárdi borok pedig épp ilyenek – ezért vár jó évet a környék kí­nálatának Takler András.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.