„Egyre fontosabb a szabadidős turizmus”

A címbeli megállapítást Bakó Balázs, az OTP Travel viszonteladói vezetője tette kiegészítve azzal, hogy nincs könnyű helyzetben az ország. Kevés az utakra a fizetőképes kereslet, ráadásul a kereslet erősen lecsupaszodott. Ebbe a lecsupaszodott keresletbe igyekszik az OTP Travel egy színes kínálattal változást hozni 2016-os szabadidős árualapjával, egzotikus körútjaival - derült ki szerdán, a cég Aviareps-szel közös roadshow-jának budapesti állomásán.

„Az OTP Travel jó és megbízható, de drága” - idézte Bakó a korábbi sztereotípiákat hozzátéve, hogy ezzel szakítottak, de felhívta a figyelmet, hogy az utak áráért továbbra is értéket kínálnak. Az OTP Travel harmadik hazai utazásszervezőként jövőre euróban és dollárban adja meg árait a forint instabilitása miatt, kiküszöbölendő a nagyobb árfolyamzuhanásokból származó veszteségeket. Az utak fizethetők forintban is a befizetésnapi OTP-árfolyamokon - tudtuk meg.

A katalógus borítója egyértelműen utal egy tavaly óta programozott, de várhatóan idén is népszerű termékre. A képről egy „idősebb úr”, egy 2 500 éves perzsa harcos mered komoran. „Remek a közbiztonság, kedvesek a helyiek, a csapvíz számos helyen iható” - oszlatott el az Iránnal kapcsolatos sztereotípiákat Bakó. A perzsa államba áprilisban és májusban indít egy-egy 9 napos utat az iroda.

Izraelbe márciustól június első feléig 5 körút indul 8 nap/7 éjszakás időtartammal, teljes ellátással, az összes belépővel, magyar idegenvezetővel. Április 15-23 között egy izraeli-jordán körút is szerepel a kínálatban az izraeli utakkal megegyező szolgáltatásokkal.

Az USA keleti és nyugati parti, 9 éjszakás körútjai április 16-26, illetve március 6-16 között indulnak. Újdonságként szerepel Kanada jövő májusban szintén 9 éjszakás úttal.

Szintén újak az argentin-brazil illetve a Peru-Bolívia körutazások. Mindkettő 12 napos. Előbbi február 25-március 7., utóbbi március 10-21. közt zajlik. A brazil-argentin úthoz a fakultatív programok külön fizetendők. Körúton járható be az Azték Mexikó Acapulco-i kitérővel január 23-február 2. között. 15 napos a február 4-én induló, az azték emlékeket illetve Cancún-t szintén útba ejtő körút.

Ázsiában új a Vietnam-Laosz-Kambodzsa 13 napos, február 29-március 12-i valamint a 12 napos, januárban és márciusban egyaránt induló Jáva-Bali körutak. Kínába 2016. április 20-május 3- között indul 11 éjszakás út. Fakultatív kiránduláson el lehet jutni Hongkongba és Makaóba is. 

A körutak mindegyikén magyar idegenvezető segíti a csoportokat az út teljes időtartama alatt.

Bár Európán belül a többség ma már utazásszervezők kihagyásával intézi útját, az OTP tapasztalatai szerint továbbra is van igény a csoportos városlátogatásokra. A következő évben - márciusban és áprilisban - Isztambult, Lisszabont, Párizst és Amszterdamot programozzák 4 napos/3 éjszakás utakon.

Az MSC Cruises hajóin Misztikus Kelet címen Ománba és Dubajba kalandozhat az utas január 15.24, valamint március 25-április 3. között. Március 3-13 között Karib-tengeri kalandozásokat, március 26-április 3. közt Karibi álmot szervez az OTP Travel. Mindkét út Miami-ból indul, sok-sok fakultatív programmal. Közelebbi opció a Nyugat-mediterrán csodák április 5-16. között, Genova-i indulással és érkezéssel Madeira érintésével.

2016. a repülőjegy értékesítés kiterjesztéséről is szól,

mely az utazásszervező évi 15 milliárdos forgalmának tetemes részét adja. Ennek apropóján jelent meg a GSA, Aviareps. „A magyar piac számára minden fontos, ami bécsi indulás” - mondta a számos, az osztrák fővárosból is közlekedő egzotikus légitársaságot képviselő GSA igazgatója, Tóth Attila. A bécsi járatát tavaly nyáron megnyitó Ethiopian az egyik legmegbízhatóbb afrikai légitársaság. Jövőre heti 4-re emeli bécsi járatai számát. Addis Abebán keresztül jó csatlakozással főképp afrikai és indiai-óceáni desztinációk érhetők el. A bécsi járatra az Austrian is ráhord. Az Air Namibia azok számára ajánlott, akik kifejezetten Namíbiába utaznának - frankfurti átszállással. Bár az Air Transat zömében inkább a beutazó szabadidős turizmusra alapozza nyári menetrendben közlekedő budapesti járatát, kanadai kiutakhoz érdemes foglalni kedvezményes viteldíjai miatt. A Ferihegyre 2016 júniusában több járattal visszatérő légitársaság Vancouver fele kínál majd rövid átszállási időt. Ázsia fele keveseknek jut eszébe a kínai Xiamen Air-re foglalni. A skyteam-tag légitársaság a KLM-mel közös kód alatt repül Amszterdamból kínai bázisán keresztül 220 kínai és 30 nemzetközi úti célra, köztük Sydney-be. A cseh CSA 2016-tól repül Reykjavik, Málta, Birmingham, Szarajevó, Szkopje és Zágráb repülőtereire. A fapadosító CSA-n december 1 óta fizetni kell a fedélzeti ellátásért. Tóth Attila felhívta a figyelmet cége VIP Lounge szolgáltatására, melyet, ha az ügynökök nem ajánlanak, az ügyfél nem fog keresni. A csoportosan és egyénileg is foglalható lounge-szolgáltatás Budapesten is hozzáférhető. „Nem luxustermék!” - hívta fel a figyelmet.

A repülőjegy értékesítéseket segíti az OTP b2b és b2c online repülőjegy- és szállásfoglalási motorja. Lázár Gergely, az OTP Travel viszonteladói részlegvezetője elmondta: a leszerződött ügynökök számára ingyenesen hozzáférhető felületen minden, az OTP Travel számára elérhető repülőjegy foglalható. Erre kerül az ügynök saját tranzakciós díja, mellyel a bruttó ár jelenik meg, amit az utas is láthat, főképp, hogy a felület a saját iroda megjelenésének megfelelően testre szabható. A tranzakciós díj azonnal elszámolásra kerül - tette hozzá. A b2c oldalon maga az utas is kereshet és foglalhat, miközben a viszonteladó oldalán marad.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?