Egyre többen „merülnek alá”

Egy jó állás megszerzéséhez ma már elengedhetetlen a színvonalas idegennyelv-tudás, ennek elérése érdekében egyre többen utaznak külföldre, nyelvtanfolyamra. A nagy nyugati nyelvek iránt a legerősebb az érdeklődés, ezeket viszont nem csak az anyaországban lehet tökéletesíteni. Aki dolgozni is hajlandó közben, meg is keresheti a nyelvtanfolyam árát.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországon folyamatosan nő a kereslet a külföldi nyelvtanfolyamok iránt, jelenleg a három-négy hetes kurzusok a legkelendőbbek. A hivatalos utaztatók évente 2500 hallgatót közvetítenek külföldi iskolákba, személyenként átlagosan 300–500 ezer forintos részvételi díjjal. A specialisták hirdetnek angol, német, spanyol, olasz, francia, portugál, orosz, japán, kínai, arab és héber nyelvterületre szóló ajánlatokat is. A hivatalosan működő, minőséget biztosító nyelvi utaztatókat fogja össze a 2002-ben alakult Nyelvi Utaztatók Szakmai Egyesülete (NYUSZE). Az érdekvédelmi szervezet elnöke, Goldmann Róbert, a Lingvisit Oktatásszervező és Nyelvi Utaztató Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a NYUSZE tagjai olyan iskolákat képviselnek, amelyek széles körű nemzetközi elismertségnek örvendnek. Legtöbbjük minőségbiztosítási rendszernek megfelelően működik. A NYUSZE tagjait választó utazók a jelentkezéstől a hazaérkezésig számíthatnak az iroda felelősségvállalására és jogi segítségére. A NYUSZE tagja az Austropa, a Bron-y-Aur Kft., a Challenge Hungary, az EF Education, az International House, az Inside Word Kft., a Katedra Nyelviskola, a Lingvisit Kft., az A.M. MasterClass Kft. és a Study Tours Kft.

Ellenőrzött minőség

„Minőség a mennyiség felett” – a Nyelvi Utaztatók Nemzetközi Szövetsége /IALTA/ célkitűzéseinek megfelelően ez a jelmondata a Lingvisitnek – hangsúlyozza Goldmann Róbert ügyvezető. Előnyben részesítik a személyre szabott tanácsadást, bár igény esetén a csoportos kiutazást is megszervezik. Tanulóik a tanfolyam elvégzése után értékelik az iskola tevékenységét és az iroda szervezőmunkáját. Az év végén ezeket a kérdőíveket összesítik, és a partneriskoláknak visszajelzést küldenek. Külföldi partnereik döntő többségét a Lingvisit egyik munkatársa személyesen meglátogatja, mielőtt tanulókat küldenének oda. „Néhány hetes külföldi nyelvtanulás is jelentős változást hoz a nyelvhasználat hatékonysága területén, az anyanyelvi környezetben rendkívül gyorsan fejlődik a beszédkészség. Emellett felejthetetlen élmények és életre szóló barátságok alakulnak ki” – hangsúlyozta Goldmann Róbert. 22 országba több mint tíz nyelven közvetítenek tanfolyamokat, tanévprogramokat, felnőtt szakmai képzéseket. Nyáron főleg diákokat utaztatnak, ősztől tavaszig pedig felnőtt, tanulni vágyó fiatalokat. Jelentős viszonteladói hálózattal dolgoznak, amelyet a jövőben szeretnének bővíteni. Goldmann szerint sokan gondolják úgy, hogy jelentős megtakarítást érnek el, ha a világhálón, közvetlenül a külföldi iskolánál foglalnak nyelvtanfolyamokat. A díszes weboldal, a szép képek azonban nem mindig vannak egyensúlyban a nyújtott szolgáltatással. A nyelvi utaztatók sok esetben semmivel sem drágábbak, mivel ők az iskolától kedvezményes árat kapnak, nem beszélve az ellenőrzött, megbízható szolgáltatásról.

Diploma ösztöndíjjal

Egyre több speciális ajánlat jelenik meg a piacon. Schum Kristóf, a külföldi egyetemi tanulást, munkát segítő EngAme Kft. ügyvezető igazgatója szerint a jelentős költségek ellenére egyre többen szeretnének külföldön tanulni, így az utaztató cégek bővülő piacra számíthatnak a következő években is. A bolognai rendszer által két szintre osztott felsőoktatásban a diákok egy része nehezen jut majd be a jól fizető állásokat ígérő mesterképzésekre. A nemzetközi tendencia azt mutatja, hogy a hallgatók egy része ezért külföldre utazik, ahol a hazaihoz hasonló kétéves, de idegen nyelvű mesterkurzusokon vesz részt. „Ha bárki az Egyesült Államokban vagy az Európai Unióban szeretne tanulni akár csak néhány hónapra is, az EngAme tud neki segíteni, az űrlapok kitöltésétől a pályázati anyagok eredményes elkészítéséig, a tandíj-finanszírozási és ösztöndíj- lehetőségekig” – emelte ki Schum Kristóf igazgató.

Nyelvtanulás, munka, szakmai gyakorlat

Mátyus Kristóf, a húszéves múltra visszatekintő, nyelvi utaztatással kilenc éve foglalkozó International House (IH) programkoordinátora a szálloda- és vendéglátóiparban dolgozó szakemberek nyelvi és szakmai képzésére hívta fel a figyelmünket. Az IH Internex Exchange programja ötvözi a nyelvtanulást, a munkavállalást és a szakmai gyakorlatot. A program olyan érdeklődőknek nyújt segítséget, akik a vendéglátás területén kívánnak szakmai gyakorlatot szerezni Kanada üdülőhelyein, miközben fejlesztik angol nyelvi képességeiket. A tanfolyam általános nyelvi képzésből és speciális, munkára felkészítő tanfolyamból áll. A képzést teljesítők mindegyike garantáltan munkát kap Kanadában. Hogy ki milyen területen tud elhelyezkedni, függ a nyelvtudástól, a korábbi tanulmányoktól, a gyakorlattól, a munkához való hozzáállástól és a kinntartózkodás hosszától. Dolgozhat a konyhában segédként, de a recepción is. Az IH segít a jelentkezési lapok kitöltésében, a speciális vízum megszerzésében, kapcsolatot tart az Internex kanadai irodájával – amely a munkavállalást szervezi –, és képviseli az utazók érdekeit.

Hitelt is adnak

A Katedra Nyelviskola minden, külföldi nyelvtanfolyamon részt vevő utasa belföldi nyelvtanfolyamot kap ajándékba. Mint Babucs Dalma, a nyelviskola referense elmondta, tanulóiknak hitelt is kínálnak. 30 ország 200 városába szerveznek nyelvtanfolyamokat. Elhelyezés szállodában, családnál vagy kollégiumban. Külföldi partnernyelviskoláikat rendszeresen személyesen ellenőrzik, így garantálva a megbízható minőséget. Évek óta a legkedveltebb úti céljuk Málta, elsősorban az olcsósága miatt. Egy kéthetes, általános heti húszórás angol nyelvtanfolyam félpanziós ellátással, kollégiumban, holt szezonban 146 000 forinttól indul, repülőjegy nélkül. Az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés Írország, Dublin iránt is.

Angol egyetemek

 Kétórás nyelvi teszt Budapesten, érettségi 3,5 fölötti eredménnyel, és szeptembertől bárki egyetemista lehet London közelében. „Ha valakinek még nincs nyelvvizsgája, az is bekerülhet angol állami egyetemre” – emelte ki Kovács Péter, a 16 éve működő Study Tours ügyvezetője. Évente három alkalommal lehet nyelvi szintfelmérő tesztet írni Budapesten. A program a tanulmányok ideje alatt teljesen tandíjmentes, illetve a diploma megszerzése után a jövőbeli kereset függvényében véglegesen tandíjmentessé válhat – egy jól működő ösztöndíj- és diákhitel- rendszer keretében. A Study Tours tanárok ingyenes továbbképzésével is foglalkozik a Comenius- program keretében. Az iroda segít a pályázati anyag elkészítésében, a továbbképzés helyének kiválasztásában, megszervezi a kiutazást, a tanfolyamot és minden kapcsolódó szolgáltatást. Cégeknek ajánlják a Cafeteria-programot, amelynek lényege a speciális igényekhez igazodó, egyedi feltételrendszerrel megvalósuló szakmai nyelvi képzés, amelyet a munkaadó finanszíroz.

Fizetett inasidő

„Ha valaki már két éve az idegenforgalomban dolgozik, vagy felsőfokú idegenforgalmi, illetve vendéglátó- ipari intézményben tanul, jelentkezhet nálunk fizetett szakmai gyakorlatra – tájékoztatott Pein Mariann, az Inside Word ügyvezetője. Az álláskínálat széles körű, lehet dolgozni New Yorkban, Washingtonban és Floridában is. Az előre kifizetett nyelvtanfolyam külföldön akár azonnal megtérül. 7–11 dolláros az órabér, bár ahol a dolgozók borravalót is kapnak, ott kevesebb. Arra mindenesetre elég, hogy az ember megéljen belőle, és fedezze a tréning árát. Írország is várja a tanulni és dolgozni vágyó fiatalokat. Főleg a vendéglátás területén tudnak a nyelvtanulás után elhelyezkedni a fiatalok. Három-négy hetes nyelvtanfolyam után nyolctizenkét hetes szakmai gyakorlatot kínál az iroda teljes vagy részmunkaidőben. Érdemes a tanulást a munkavégzés idején is folytatni, így 12 hét vagy akár egy év után megfelelő külföldi tapasztalattal, szakmailag és nyelvileg felkészülten lehet indulni Magyarországon az állásbörzén.

Országos hálózat

„Egyre nagyobb az igény a nyelvtanulási vagy továbbtanulási célú külföldi utazásokra, mely eddig nem volt elérhető egyetlen országos hálózattal és kiterjedt viszonteladói körrel rendelkező utazási irodában sem” – mondja Gönczi Ágnes, a Quaestor utazási iroda nyelvi részlegének projektvezetője. A Quaestor-csoport legújabb termékeként jelent meg ez év tavaszán a kizárólag külföldi nyelvi és szakmai utaztatásokat tartalmazó új katalógus. Különlegessége, hogy nem desztinációk, hanem tanfolyamtípusok szerint állították össze kínálatukat. 31 ország közel 200 iskolájában, tizenegy nyelven kínálnak tanulási lehetőséget minden korosztály számára. Kínálatukban hobbikurzusok, üzleti és executive képzések, diákoknak szóló nyelvtáborok, tanévprogramok szerepelnek. Partneriskoláit a minősített intézmények közül választják ki. Az agy és a test számára kikapcsolódást jelentő hobbikurzusokat is kínálnak a régészettől a főzőtanfolyamokig. Külön partnervonalat hoztak létre, hogy a továbbértékesítés minél gyorsabb és zökkenőmentesebb legyen.

Iskolások külföldön

Nem tagja a NYUSZE-nak, mert nem kizárólagos nyelvi utaztató iroda a Student Lines, mégis már 15 éve foglalkoznak diákutaztatással. Évről évre több ezer általános és középiskolai tanuló keresi fel segítségükkel a Brit-szigeteket. Kínálatukban szerepel Franciaország, Belgium és Hollandia is. Budai Zoltán, a Student Lines vezetője szerint az utóbbi időben megélénkült az utazási kedv a fiatalabb korosztály körében. Tapasztalataik szerint az utazási élmények, az adott ország szokásainak, kultúrájának megismerése motiválja a fiatalokat a nyelv intenzívebb tanulására. A vendéglátó családoknál eltöltött esték, az interaktív foglalkozások lehetőséget biztosítanak a gyerekeknek a nyelv gyakorlására. 2008-ban újdonság az iskolai tantervbe is beilleszthető „Tanulmányi kirándulás Londonban”, illetve az „Iskolalátogatás Angliában” című program. A diákok elszállásolása mobil home-okban (apartmanszerűen berendezett hatalmas lakókocsik), illetve a British Home Stays láncolatán keresztül családoknál történik. A Student Lines képviseli hazánkban kizárólagosan a brit piacvezető mobil-home üzemeltető Heaven Holidayst, a British Home Stayst, továbbá a Csalagút-üzemeltető Eurotunnelt. Ez utóbbi együttműködés keretében buszok számára értékesítik hazánkban az átkelőjegyeket.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.