Elhunyt egy magyar pálinka atyja

Mindenki, aki valaha is ivott Szicsek János bármelyik üde ízű pálinkájából, soha nem felejti el a nevét.

Mi, turisztikai újságírók, sokszor találkoztunk vele, bemutatta birodalmát, kiváló kenyérrel, házi savanyúsággal, kolbásszal, szalámival és töpörtyűvel kínált. És természetesen kóstoltunk különböző ízű pálinkáiból. 

Felejthetetlenül tudott anekdotázni, megismertük életútját és családját is. Legutóbb két éve találkoztunk, már küzdött a betegséggel, de ő köszöntött az első pohárral minket. A vendéglátást, és a bemutatót már két fia vezette.

62 éves volt. Távozását követően két fia, az idősebbik, János és az ifjabbik Attila lép nyomdokaiba és közösen vezetik a családi vállalkozást, folytatják édesapjuk munkásságát, az általa megalapozott úton haladnak tovább. 

Tomasovszky László, a Martfű Termál Spa tulajdonosa, Jánosnak barátja, tisztelője volt. Így gondol rá:

„Egy Szicseket kérek!”

Ki tudja, naponta hányszor hangzik fel a mondat idehaza és külföldön. De vajon hányan tudják, mit is takar a világhírű pálinka márkanév? Fantázianév, mozaikszó? Egyiket sem! Szakmai tudást, elhivatottságot, egy tiszta emberi lelket. Egy Embert ki elsőként segített, utolsó volt, aki kért. Egy embert, egy példaképet. Egy példaképet, aki megmutatta mit jelent a kitartás, a küzdelem munkában, életben – és a halálban.

Alkotott. Soha nem adta fel! Csak most, a végén, amikor már látta, hogy műve jó kezekben lesz. A Művet, a Szicsek márkát a család tagjai dinasztiaként viszik majd tovább. Műve eggyé vált nevével, mely fennmarad, míg terem gyümölcs a fán. 

Kérek egy Szicseket!

Szicsek János 1955. november 19-én született Tiszaföldváron. Szülővárosában 1982-ben, Tiszaföldváron tucatnyi jelentkező közül ő kapta meg az üzemvezetői megbízást a helyi termelő-szövetkezetben, s vezethette a megye „nagyszeszfőzdéjét”. 1988. június 18-án önálló vállalkozásban kezdett el pálinkafőzdét üzemeltetni, 1990 tavaszától pedig már a kereskedelmi pálinkafőzésre koncentrálhatott.

Ahogyan ő maga vallja: „A nagyvilágot nem a képességek, az álmok érdeklik”.

Alapító tagként Szicsek János részt vett valamennyi szakmai érdekvédelmi szervezet megalakulásában, 6 évig a Szeszipari Szövetség és Terméktanács Pálinka Tagozatát vezette, egyik létrehozója volt a Pálinka Lovagrendnek, de tagja lett a Gyümölcspálinka Főzők Országos Egyesületének, a Dél- Kelet-Magyarországi Pálinkafőzők Szervezetének is.

2003-ban nyitotta meg „A Magyar Pálinka Háza” üzletet Budapesten.

Szicsek János vállalkozása ma már több mint ötven főt foglalkoztat, a hazai és a Kárpát-medencei termesztett, valamint vadon termő gyümölcsökből készített pálinkákat és párlatokat évente 1000-1200 tonna gyümölcs felhasználásával állítja elő. 

A hazai piacra harmincféle gyümölcsből mintegy nyolcvan termék készül, 1600 étterem és szálloda részére közvetlen értékesítési modellel.

Különböző modellekkel működik cégképviselet Szlovákiában, Angliában, Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban és többéves beszállítója egy prémium márkákat forgalmazó moszkvai cégnek is. Egyedi megrendeléseket teljesít a cég Németországba, Ausztriába, Lengyelországba és Moszkvába is.

Szicsek János Magyarországon közel 270 szakmai elismerést kapott. 2012-ben Magyar Termék Nagydíjat kapott az Ó-Sorozat, és elnyerte az üzem többször a legeredményesebb kereskedelmi főzde díjat is. 2008-ban és 2014-ben Szicsek pálinka lett az ország legjobbjának választott párlat. 2010-ben megyei elismerésként az év vállalkozása volt, 2013-ban pedig az Innovációs Díjat is elnyerte. 2015-ben az erdélyi gyümölcsökből készült párlat-válogatás Magyar Kézműves Remek elismerésben részesült.

Tavaly megkapta a „Pálinka Életműdíjat”. 2017-ben a gyulai pálinkaversenyen (Brillante 2017) a Szicsek Pálinkafőzdét választották a legeredményesebb kereskedelmi pálinkafőzdének, a Szicsek Prémium Piros Vilmoskörte pálinka pedig a legjobb kereskedelmi pálinka díjat nyerte el. Az idei Pálinka Országkóstolón három tétel kapott pálinka-kiválóság elismerést.

Isten Veled János!


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.