Előtérben a kultúra és a fiatal utazók

A kellemes klímájú észak-afrikai ország turizmusát az idén igencsak megviselte a térségben uralkodó bizonytalanság. Előbb a januári jázminos forradalom, majd a líbiai helyzet miatt maradtak el a turisták. A turisztikai hivatal és az utazásszervezők most igyekeznek mindent megtenni azért, hogy visszacsábítsák a vendégeket.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A dínárhegyeket elsíboló, 23 évig uralkodó diktátor, Ben Ali ugyan elmenekült az országból, és megalakult az ideiglenes kormány, utána azonban a szomszédos Líbiában tört ki a polgárháború, amely a mai napig tart. Márpedig turisták olyan helyre, ahol bizonytalanságról és zavargásokról hallanak, nem szívesen indulnak. Hogy ebből a nehéz helyzetből valamiféle kiutat találjanak – hiszen Tunézia GDPjének 6,5 százalékát, azaz 2,5 milliárd dollárt a turizmus adja –, a Tunéziai Nemzeti Turisztikai Hivatal (ONTT) három, a magyar piacon meghatározó, specialista utazásszervezővel (Best Reisen, Kartago Tours, Taurus Reisen) karöltve tanulmányutat szervezett a térségbe. Megmutatták, miért érdemes országukba látogatni, és hogy bizonyítsák: Tunézia immár ismét békés, nyugalmas úti cél.

Változó turisztikai szemlélet

Hogy a magyar piac mennyire fontos – bár a korábbi hatvanezres látogatói szám tavaly, még a zavargások kirobbanása előtt a felére csökkent –, mi sem jelzi jobban, mint hogy a hazai újságírócsoportot az érkezés után Afif Maherzi, az ONTT vezérigazgatója személyesen fogadta.

De nem csak a magyar forgalom csökkent. A szomszédos Líbiából korábban évente átlagosan 1,3 millió szórakozni vágyó líbiai helyett most 700 000 szorongó politikai menekült érkezett – főként az ország középső, valamint déli részeire –, akiknek további sorsa szintén megoldásra vár.

Az országban a legnagyobb vendégszámot adó franciák is jóval kevesebben érkeztek idén, mint a korábbi években. „Idén összességében 35–40 százalékos turisztikai bevételkiesésre számítunk” – állapította meg a hivatalvezető, majd felsorolta, milyen intézkedéseket tesznek a gondok orvoslására. 45–50 millió dinárt (mintegy 7 milliárd forintot) különített el az ideiglenes kormány a turisztikai szektor támogatására, a charterjáratokat üzemeltető tour-operátorok esetében pedig 30 millió dinár gyors segítséget ítéltek oda. Ez azt jelenti, hogy ha egy gépet 60 százalékban töltenek meg utasok, az üresen maradt 40%-ra állami támogatás igényelhető. A helyi szállodák, vendéglátóegységek adóinál, fennálló tartozásainál pedig bevezetik a türelmi időt – amely 3-4 hónapig terjedhet. Sőt az állam meghatározatlan ideig átvállalja a munkabérek terheinek jó részét, ha a munkaadó fizetési zavarba kerül. „Eljött az idő, hogy országunkban a csodálatos politikai átalakulás mellett a turisztikai ágazatot is újragondoljuk: a klasszikus tengerparti programokon kívül olyan ajánlatok szerepeljenek a hozzánk érkezőknek, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.” Az új kínálatban a vezérigazgató egyebek mellett megemlítette, hogy a kulturális idegenforgalom mostantól mindenképp előtérbe kerül, ahogy nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a fiatal korosztályt célozzák meg. Itt példaként Afif Maherzi az internetet hozta fel. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy Tunéziába közvetlenül, online foglalással érkezzenek vendégek, csakis tour-operátorok keresztül valósulhatott meg beutazás, ma már azonban ez is lehetséges.

Sousse-i szusszanás

Bár a karthágói programot elfújta az afifi szél, látnivalókra, turisztikai programok megtekintésére így is maradt bőven lehetőség. A sajtókonferencia után a médiacsapat Sidi Bou Saidba indult. A Tunisz közvetlen közelében fekvő üdülőhely, amelyet a tunéziai Szentendreként szoktak emlegetni, olyan békés és álmosan gyönyörű képet mutatott a dombtetőre épült hófehér házaival, kékre festett ajtókkal, ablakokkal, hogy azt gondolhattuk, ide a zavargásoknak talán még a híre sem jutott el.

Majd a vendéglátók Sousse-t, Tunézia egyik leglátogatottabb és legközkedveltebb nyaralóközpontját is megmutatták. Bár a Bardo-múzeum felújítás miatt épp zárva tart, marad azért látnivaló bőven. Fenyőmagos mentatea mellett ráérősen, a kávézók utcai teraszain üldögélő helyiek mellett vezet el az út, majd egy katonák által őrzött, hófehér kerítéssor közelében is elhalad a busz – ez volt a bukott diktátor egyik nyaralója (a sok közül). Idegenvezetőnk a korrektség kedvéért megemlíti, hogy a város Ben Ali szülőhelye. Sousse-ban a turisták által szinte kötelező programnak számító medina meglátogatása után a négycsillagos Marhaba Clubban szállásolják el a csapatot, ahol nyilvánvalóvá válik, nemcsak Tunézia turisztikai célközönségét kell újragondolni, hanem hoteljeinek csillagokkal való minősítését is. Hiszen (bár ez az európai turisták számára ma már nem újdonság) a nemzeti védjegyként alkalmazott csillagbesorolás nem egészen azt jelenti, mint az öreg kontinensen, és előtérbe kerülnek egyéb hiányosságok is. Például az, hogy elenyésző a nemzetközi láncok (Club Med, Hilton, Marriott, Mövenpick, Radisson, Ramada) jelenléte, és a 750 tunéziai szálloda tulajdonosai a korábbi sikeres évek során nem a felújításokra, a további fejlesztésekre fordították a nyereséget.

Új szelek, tárt karokkal várt turisták

El-Jem a következő programpont, annak világhírűvé vált római kori amfiteátrumának meglátogatása. Bár az egykori virágzó római település, az El-Jem alatt Csipkerózsika-álmát alvó, egykor dúsgazdag, polgárokkal teli, 40 ezer lakosú Thysdrys város szinte valamennyi utcája, háza még mélyen a homok alatt várja újraébredését, szerencsére az egykori település amfiteátrumát már feltárták, és ez lett a római kori birodalom egyik hajdani szépségében látható, épen maradt építészeti emléke, Észak-Afrika egyik legfőbb nevezetessége, a világörökség része.

Sajnos mivel homokkőből épült (akárcsak a mi parlamentünk), folyton renoválásra szorul, így a nagy melegben munkások lézengenek azokon a helyeken, ahol egykor vadállatok léptek az arénába, hogy megküzdjenek a nép szórakoztatására odaparancsolt gladiátorokkal. Most azonban sehol egy fél gladiátor, szerencsére leölt nagyvadakba se botlunk, csak egy-két munkás ül bágyadtan az árnyékban, turista viszont rajtunk kívül sehol. Ugyanez a helyzet a közeli Port el Kantaouiban, ebben a jó hangulatú kikötőhelyen, ahol helyiek invitálnak turisták híján más helybélieket egy kis hajókázásra, a külföldiekből élő kisboltokban pedig egymás alá kínálva mutatják tulajdonosaik a különféle portékákat, ha egy-egy turistabusz elvétve mégis megáll. Még egy híres tunéziai turistaparadicsomra, Hammametre is marad idő, ahol mind szolgáltatásban, mind vendégkörben szembetűnő és számottevő a különbség a főként négycsillagosnak kiírt, valójában tömegturizmusra épülő egyik városnegyed és az elegáns, ötcsillagos házakat egymás után felsorakoztató, a város főutcájának számító tengerparti sétány között.

Nyilván ez utóbbi vendégkörére épít a közelben fekvő két új golfpálya-beruházás – az egyik a Citrus golfpálya, a másik a Yasmine Hammamet –, ez utóbbinak tulajdonosa büszkén említi, hogy tavaly már 50–60 magyarországi golfozó látogatott el hozzájuk, és reméli, idén sem lesz ez másképp. Optimizmusban, örömben és a jövő újragondolásában Tunéziában tehát nincs hiány. Októberben választások lesznek az országban, és a turisztikai ágazat vezetői bíznak abban, hogy a régi, elnyomó rendszert elfújó jázminillatú szél az idegenforgalom terén is fellendülést hoz.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.