Első olimpiájára készül Kína

Elkezdődött a visszaszámlálás: alig egy év múlva, 2008. augusztus 6-án kezdetét veszi a pekingi olimpiai játékok. Az építkezés jól halad, a létesítmények lenyűgözőek lesznek; azonban olyan hangokat is hallani, amelyek szerint nem volt szerencsés a rendezés jogát Kínának adni a környezetszenynyezés és az emberi jogok gyakori megsértése miatt. Sokan viszont úgy gondolják, hogy éppen a világ legnagyobb sporteseménye hozhat az országban ezeken a területeken is pozitív változásokat.

Miért éppen Peking? – tehetjük fel a kérdést mindjárt az elején. A pályázó tíz város közül az első körben Bangkok, Kairó, Havanna, Kuala Lumpur és Sevilla esett ki, így a verseny Peking, Oszaka, Toronto, Isztambul és Párizs között dőlt el. Kína mellett a legfontosabb érv az volt, hogy Ázsia eddig csak kétszer volt olimpiai házigazda (1964 – Tokió, 1988 – Szöul). 1993-ban, amikor a NOB a 2000-es olimpia helyszínéről döntött, Peking csupán két szavazattal maradt alul Sydneyvel szemben. Sokat nyomott a latban, hogy Kína 1990-ben sikeresen rendezte meg az ázsiai játékokat, amelyre felépítette az úgynevezett előolimpiai falut és más létesítményeket, mintegy ízelítőt adva elképzeléseiből. A szavazáskor Peking már a második körben 56 szavazattal nyert, megelőzve Torontót (22) és Párizst (18).

A jövő évi olimpia 37 versenyhelyszínéből 31 Pekingben található. Hat város ad még otthont versenyeknek – Hongkong a lovassportok, Csingtao a vitorlásversenyek, Senjang, Tiencsin, Sanghaj és Csinhuangtao pedig labdarúgócsoportmérkőzések helyszíne lesz.

A vendéglátó városok turisztikai szempontból is érdekesek. Hongkong a térség egyik dinamikus gazdasága már évtizedek óta, ahol a 21. századi rohanó világ és technika békésen megfér a sok évszázadot megélt épületek és utcák között zajló tradicionális életvitellel. Sanghaj a szárazföldi Kína legfejlettebb metropolisa, a régi főváros, amely Peking állandó riválisa. Csingtao a Sárga-tenger partján fekvő igazi nyaralóváros. Tiencsin 123 km-re fekszik a fővárostól, a Bohai-tenger partján, kínai mértékkel kisvárosnak számít. Érdekessége, hogy magyar börtön is volt a területén (az Osztrák–Magyar Monarchia is részt vett a koalíciós csapatok támadásában), amely ma múzeumként funkcionál. Csinhuangtao az öreg sárkány fejéről nevezetes, amely a nagy fal kiindulópontja.

Madárfészek és hatodik körgyűrű

Már az országba belépés sem lesz mindennapi. A kibővített pekingi reptéren ugyanis félpercenként fognak le- és felszállni a gépek. A brit építész, Norman Foster által tervezett 3. terminál építésében ötvenezren vettek részt. A reptér második terminálja is csak nyolc éve készült el, de már ma sem tud megbirkózni a megnövekedett forgalommal. Az új terminállal kiegészülve a reptér évente 62 millió látogató fogadására lesz képes, ennek elérését 2015-re tuzték ki célul. A gigantikus projektet mintegy 10 000 ember lakhelye bánta. Madárfészek a beceneve a 80 ezer férőhelyes olimpiai stadionnak, amelynek építési költségei meghaladják a 400 millió dollárt. Itt is impozánsak a méretek: hossza 330 méter, szélessége 220 méter, magassága 69 méter, teljes területe pedig 250 ezer négyzetméter. Az úszócsarnok vízikockadizájnja egy élő sejt felépítésén alapszik. A terv a nemzetközi építészeti biennálén, Velencében díjat nyert. A közösségi közlekedést támogatva a meglévő két metróvonalhoz négy új, összesen 200 kilométernyi metróvonal épül, és elkészül a várost elkerülő hatodik körgyűrű is. Az olimpiai park fele zöld terület marad, a másik felén a stadionok és az olimpiai falu mellett 10 000 férőhelyes médiafalu várja a tudósítókat. A „zöld olimpia” jegyében az olimpiai faluban napenergiával melegítik a vizet. Út készül a Mount Everest tibeti oldalán az 5200 méteres magasságban lévő alaptáborig, így a láng az Everestre is eljut tavasszal.

Biodízel és időjárás-manipuláció

A hatóságok az olimpia ideje alatt a legszennyezőbb gyárak leállítását tervezik, és az autók egy részét is kitiltanák az utcákról, ezzel csökkentve a forgalmat és javítva a levegő minőségét. Ha ez sem elég, akár a főváros lakóinak szabadságolására is sor kerülhet augusztusban. A zöld területet növelve 800 új park létesül, és 2810 új, környezetbarát biodízel buszt állítanak forgalomba a régi típusok helyett. A város körül az esetleges homokviharok megfékezésére széles erdősávot ültetnek. „Új IBM szuperszámítógépekkel jelezzük majd előre az időjárást – magyarázza Csang Csiang, a meteorológiai szolgálat vezetője – a nyitó- és záróünnepség zökkenőmentes lebonyolítása érdekében.” A pekingi Időjárás-manipulációs Hivatal repülőgépekkel és rakétákkal tervezi az esőfelhőket elirányítani az olimpiai stadiontól, ugyanis augusztusban Pekingben minden harmadik nap esik az eső. Elkészült a forgatókönyv a terrortámadások elhárítására is, valamint napi jelentések készülnek az országos járványügyi helyzetről, beleértve a SARS és a madárinfluenza esetleges felbukkanását.

Pénzügyi háttér

 Az olimpia pénzügyi alapjai szilárdak, a teljes összeg már most rendelkezésre áll. A játékok megrendezése 1,61 milliárd dollárba kerül, ami jóval kevesebb, mint az athéni olimpia 2,4 milliárd dolláros költségvetése. A kínai szervezőbizottság, a BOCOG tíz szponzori szerződést kötött többek között a Volkswagen, az Adidas és a Johnson and Johnson cégekkel, valamint a Bank of China és az Air China hazai vállalatokkal.

Egy kis szimbolika

Az „Egy világ egy álom” jelmondat mellett a 2008-as pekingi olimpiai játékok öt kabalája a halat, a pandát, a tibeti antilopot, a fecskét, valamint az olimpiai lángot ábrázolja. Kínaiul mindegyik kabala neve két egyforma szótagból áll: Beibei a hal, Jingjing a panda, Huanhuan az olimpiai láng, Yingying a tibeti antilop és Nini a fecske. Nevüket egymás után olvasva – a „Bei Jing Huan Jing Ni! – Üdvözöljük Pekingben!” szlogent kapjuk. A kabalák fejdíszei a tengert, az erdőt, a tüzet, a földet és az eget ábrázolják.

Utólagos hasznosítás

Minden olimpiának Achilles-ina a létesítmények játékok utáni hasznosítása. Vannak sikeres példák, például a sydneyi olimpiai falu, amely az Egerszegi Krisztina sétánnyal lakóparkként üzemel tovább. Pekingben a sportolók rezidenciája szállodaként kerül majd hasznosításra. A gondok általában azokkal a stadionokkal vannak, amelyek kevésbé közönségcsalogató, az országban nem honos sportágak helyszíneiként működtek. Udvari Gábor Kínaszakértő, számos Kína-útikönyv szerzője a létesítmények jövőjét részben a nagy nemzetközi kulturális fesztiválok rendezésében látja. „Az ilyen események rendkívül elterjedtek és népszerűek Kínában, és hatalmas belföldi tömegeket is megmozgatnak. Ezenkívül Kína fejlődésével egyre inkább igény mutatkozik a szabadidő hasznos eltöltésére, így a sportolás szerepe is felértékelődik a társadalomban, és ne felejtsük el, hogy 1,3 milliárd emberről beszélünk, amelynek már a töredéke is hatalmas szám.” Szerinte ezek jó „rongyrázó” helyek lesznek az izmosodó középosztálynak a következő évtizedben.

Ázsia is profitálhat a versenyből

Jean-Claude Baumgarten, a World Travel & Tourism Council (WTTC) elnöke szerint Kína jelenleg a világ negyedik legnagyobb turisztikai desztinációja, és egy évtized alatt felzárkózhat az USA mögé a második helyre. Előrejelzéseik szerint a kínai turizmus évi 8,7%-kal nő a következő tíz évben. Jelenleg 17,4 millióan dolgoznak a szektorban. A PATA a játékok idejére főleg indiai, koreai és amerikai turistákra számít. Peter de Jong, a PATA elnöke úgy véli, hogy az olimpiai játékok hatására az egész térség felértékelődik. Turisztikai szakemberek azt remélik, hogy az olimpiára látogatók Kína más régióit is felkeresik, amit alátámaszt számtalan közvéleménykutatás is. Felmérések szerint a Pekingbe látogatók 90%-a tervezi a szurkolást némi turizmussal kombinálni, és háromnegyed részük a környező országokba is átrándul. A népszerűségi lista első helyén természetesen Hongkong áll, amely hivatalosan ugyan Kína része, de az „egy ország, két rendszer” elve alapján a statisztikákban többnyire önállóan szerepel. A térségben még Szingapúr és Japán profitálhat a legtöbbet az olimpiából. A legutóbbi PATA-kérdőívben a szervezet tíz országból 5000 főt kérdezett meg az elkövetkező évek sláger úti céljairól, és az Ázsiába látogatók számára Kína mindig az első ötben végzett. A szakemberek 2008-ban Pekingben 4,5 millió külföldi és 150 millió belföldi látogatóval számolnak. A külföldi látogatók száma 2001 óta évente 7%-kal nőtt.

Műemlékvédelem és szállodaépítés

Kína kandidálásakor vállalta a 3000 ezer éves főváros történelmi épületeinek megőrzését. Erre szükség is volt, mivel azóta százával találtak régészeti leleteket, többek között sírokat koporsókkal, érmékkel és a buddhizmusban használatos temetési kerámiaüstökökkel. Korábban már egy ötszáz éves eunuchtemetőt is feltártak. A lázas építkezés közepette a pekingi műemlékvédők legörömtelibb híre, hogy az olimpiai építkezés területén lévő két ősi templom megmarad, sőt meg is újul az olimpia előtt.

Az eseménnyel összefüggésben 112 szállodát építenek a kínai fővárosban, amelyek közül 38 ötcsillagos, 40 pedig négycsillagos lesz. A szervezők a játékok két hete alatt összesen 550 ezer ember vendégre számítanak, ami pont a duplája a jelenlegi 250 ezer fős vendégszámnak. Ekkora tömegnek vonzó turisztikai termékek is szükségesek. A turisztikai hivatal a kulturális fesztiválok népszerűsítésében látja az egyik kitörési pontot, megerősítve ezzel Udvari Gábor hasonló véleményét.

„Az egyik legismertebb a sicsahai kulturális fesztivál, amely június és július hónapban már eddig is jelentős számú kül- és belföldi érdeklődőt vonzott” – tájékoztatott Liu Jun, a Hszicseng Kerület Idegenforgalmi információs irodájának dolgozója. Egy éven belül elkészülnek a környék rehabilitációjával is. Peking két városnéző buszos programot is kidolgozott, az egyik a régi, a másik az új városrészt mutatja be.

Jean-Claude Baumgarten, a World Travel & Tourism Council (WTTC) elnöke szerint a szállodai befektetések valóban dicséretre méltóak, ugyanakkor a szakképzett munkaerő hiánya egyre nyilvánvalóbb. A külföldi üzemeltetők arról panaszkodnak, hogy amint kiképezik a fiatalokat, rögtön továbbállnak. Baumgarten nem győzi hangsúlyozni, hogy már az olyan aprónak tunő, komfortérzetet növelő szolgáltatások elterjesztése is minőségi javulást hozhat, mint a hitelkártyával való fizetés lehetővé tétele vagy a turisztikailag kiemelt területek gyakoribb takarítása.

Hajrá, magyarok!

Udvari Gábor szerint Peking gigantikus méretei miatt nagyon fontos, hogy a látogatók és a szurkolók jól megközelíthető helyen legyenek elszállásolva. Erre a metróvonalak mentén lévő szállodák a legideálisabbak. Fontosnak tartja még, hogy a városközpont is elérhető közelségben legyen. Meggyőződése, hogy az odalátogatók, még ha elsősorban a versenyekre is érkeznek, nem mehetnek haza a Tiltott Város vagy a nagy fal meglátogatása nélkül.

Az olimpiára Magyarországról a MOB hivatalos utaztatója, a Pegazus Tours az Atlasz World Travel utazási irodával együttműködésben szervez utakat. A közös kapacitásnak köszönhetően az olimpia ideje alatt 3000 sportszakember, szponzor és szurkoló utaztatására van lehetőség. A résztvevők 8 napos és 16 napos csomagok közül választhatnak, 2, 3, 4, illetve 5 csillagos szálláshelyek állnak rendelkezésre. Mausz Gotthárd a Pegazus igazgatója elmondta, hogy a múltban az adott országban működő irodákkal dolgoztak együtt, Pekingre azonban egy a kínai piacon otthonosan mozgó utazásszervezővel, az Atlasz World Travellel kötöttek együttműködést. „A szálláshelyek kiválasztásánál a legfontosabb szempont az volt, hogy a magyar kontingens egy helyen legyen elszállásolva, ahol különböző kategóriájú szállások közül választhatnak, és a létesítményben legyen lehetőség összejövetelekre és közönségtalálkozókra. Miután a szurkolók elsősorban a sportért jönnek, a szállás kiválasztásnál nem volt prioritás sem a városközponthoz, sem a helyszínekhez való közelség” – magyarázta az igazgató. Pekingre már négy éve 14 fős stábbal készülnek. „Az ázsiai olimpia számos olyan megoldandó problémát is felvetett, amely más helyszínnél nem jött volna elő. Például a szállodai szobákban nincsenek szekrények, ezt orvosolnunk kellett. Bár a kínai konyha remek, úgy gondoltuk, hogy vendégeinknek megadjuk a választás lehetőségét, így a szállodában magyar séfeket is alkalmazunk. Már feladtuk a hirdetéseket a társigazgatói, valamint a főszakácsi állásra.” Az igazgató a legnagyobb problémát a kínaiak idegennyelvtudásában látja. Ők mindenesetre az összes utasuk számára leírják a nevüket és címüket kínaiul, minden eshetőségre felkészülve.

Bottyán Éva, az Atlasz World Travel ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a két cég közötti megállapodás értelmében az ötcsillagos szállodákat az ő irodájuk biztosítja. Tapasztalataik szerint a vendégek kétharmada választja majd az alacsonyabb kategóriájú szállást, míg egyharmada ötcsillagosban fog megszállni. „Évek óta szervezünk a térségbe utakat, így Kína turisztikailag frekventált területeire is. Irodánk magas színvonalú utak szervezésére szakosodott, ezért is eshetett ránk a Pegazus választása. A második turnus már betelt, a továbbiakban csak az első turnusra lehet jelentkezni.” Helyszíni irodáikban szinkrontolmácsok 24 órán keresztül a vendégek rendelkezésére állnak. A két olimpiai csomagon kívül elő- és utóprogramcsomagokat is ajánlanak a többek között Sanghajba, Tibetbe, Hszianba és Hainan szigetére.

Árnyoldalak

„A világ szegényebb országai, amelyek nem engedhetik meg magunknak a legmodernebb fegyvereket, egyre gyakrabban vásárolnak kínai gyártmányú, olcsó fegyvereket” – nyilatkozta több szakértő a BBCnek, ezzel megerősítve az Amnesty International vizsgálatát, amely szerint a kínai fegyverexport hozzájárul néhány konfliktus, így a szudáni és a burmai helyzet éleződéséhez. „Kína a burmai és a szudáni katonai kormány legnagyobb fegyverszállítója – állítja Tim Huxley, a londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének Ázsia-szakértője –, bár értékében a kínai fegyvereladások meg sem közelítik Franciaország, Nagy-Britannia vagy Oroszország exportját, sőt húsz év alatt a felére csökkentek.”

Emberjogi gondok

Az Olympic Watch és az Amnesty International folyamatosan figyelemmel kíséri az emberi jogok betartását, és a két szervezet legutóbbi jelentése nem éppen hízelgő az ország számára. Statisztikáik szerint 100 kínai újságíró és aktivista van jelenleg bebörtönözve, valamint 8000–10 000 főt végeznek ki évente. Ezenkívül gyakori a foglyok kínzása. Az olimpiai építkezésekkel kapcsolatosan a szervezetek megállapították, hogy tízezreket lakoltattak ki, akiknek egy része nem kapott megfelelő kompenzációt. Richard Gere, a Nemzetközi Kampány Tibetért nevű szervezet elnöke a 2008-as pekingi olimpia bojkottjára szólított fel. Tibetet 1950-ben szállta meg Kína, a dalai láma 120 ezer társával azóta indiai száműzetésben él.

Szmogtűrő versenyzők előnyben?

Míg Kína problémái az emberi jogok terén mindig is nyilvánvalóak voltak, az olimpia közeledtével a környezetszennyezés válhat a sikeres olimpiai rendezés gátjává. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge kijelentette, hogy a légszennyezés miatt a versenyek elhalasztása is szóba kerülhet. Különösen a hosszútávú kerékpárversenyek kerülhetnek veszélybe, ha a levegő minősége nem javul. Az olimpián részt vevő külföldi sportolók csak az ötkarikás játékok kezdetére érkeznek a helyszínekre. A japán softballcsapat és a francia dzsúdóválogatott lemondta a helyszíni felkészülést, és a teljes ausztrál kontingens is csak néhány nappal korábban érkezik, ami egyáltalán nem tesz jót Kína imázsának. „A sportolók teljesítményét negatívan befolyásolhatja a légszennyezés, és az érzékenyek éremesélyei is nagyban csökkennek” – állítja dr. Todd Schlifstein sportorvos, a New York-i orvostudományi egyetem adjunktusa.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.