Elzász

Az autóbuszos körutakhoz képest előretörtek a tengerparti üdülések, az egzotikus utazások, és legújabban a fapados légitársaságok városlátogató útjai. Németországban 10 százalék alá csökkent tavaly az autóbuszos körutak száma. Nem kell azonban még temetni a buszos turizmust. Aki jól választja ki az úti célt, és még a fapadosokra is épít, az profitálhat a piac változásából.

'

Ideális terület például Franciaország, Németország és Svájc közös határvidéke, Elzász, ide szervezett bemutató utat az Unitravel. Útba esett Regensburg, Rothenburg o.d. Tauber, a Bodeni-tó és Innsbruck is. Természeti szépségekben nem volt hiány, miként kőcsipkés katedrálisokban, mézeskalács házacskákból álló középkori városkákból sem. Visszafelé buszderéknyi francia sajtot, finom borokat és sok tanulságot is hoztunk. (Autóbuszon nincs túlsúly!)

Kilencmillió turista érkezik évente Elzászba, Franciaország legkisebb tartományába. A tartomány – Strasbourg kivételével – nem a „megalátványosságok”, a milliárdos beruházások révén lett kedvelt úti cél, hanem azért, mert hétköznapi életének minden történelmi sajátosságát, építészete jellegzetességét megőrizte, óvja, ápolja és értékesíti. Többszáz éves, fagerendás, gondosan megóvott házacskák, középkori arculatukat megőrző városok, gondosan megmunkált szőlőültetvények, büszkén vállalt helyi specialitások (bor, sajt, hagyományos ételek), és a múzeumok vonzzák ide a turistákat.

Elzász változatos szépségű, ősi kultúrtáj; olyan töményen megőrizte két nemzet sok évszázados történelmi emlékeit, hogy a látogató folyamatosan egy mesevilág kulisszái között érezheti magát. A kis tartományban több mint 250, a helyi ipar és történelem emlékét őrző múzeum, kiállítóhely, sok kastély, díszkert és vadaspark látogatható. A Rajna és a Vogézek hegyei között 17 ezer kilométernyi jelzett túraútvonal (gyalogosoknak, kerékpározóknak, lovasoknak) vezet festői tájakon át. 170 kilométeres a híres borút, és van útja a román stílusú középkori építészetnek, a sajtnak, a savanyú káposztának, a pisztrángnak is. A szántóföldeket mintha fésűvel gereblyézték volna, a szőlőtőkék sorai katonás rendben sorakoznak a hullámzó a dombokon, a házakat elönti a virág. Decemberben óriási szabadtéri karácsonyi díszletté alakul a térség valamennyi középkori városkája. A tartomány kultúrájának sűrítménye és csúcspontja az UNESCO világörökség listáján szereplő Strasbourg (egyben az Európai Parlament és egyéb európai intézmények székhelye), valamint Colmar Elzász Velencéje és művészvárosa).

„Savoir-vivre”

A helyi ételspecialitások és tájjellegű borok népszerűsítése itt magától ér tetődően minden turisztikai kiadványban bő terepet kap. A specialitások mindegyike kapható és fogyasztható is, akár a kisebb hangulatos vendéglőkben, akár az előkelő városi éttermekben, amelyek – a borpincék is – előszeretettel telepedtek meg műemléki épületben. (A „Kammerzell” például Strasbourg reneszánszkori ékköve). A friss alapanyagot természetesen a környékbeli termelőktől vásárolják, így él meg jól a gazda és a vállalkozó egyaránt. A tésztában sült libamájpástétomot a 18. században Strasbourgban készítették először. Tésztában sült zamatos darált húsból áll a munster tourte, ha pedig sonkásfokhagymás a töltelék, akkor flambé tart a neve. A savanyú káposztát sokoldalúan használják, füstölt csülökkel, kolbásszal, burgonyával egybepárolva tálalják legtöbbször. Az édességek közül ne mulasszuk el a szilvás süteményt (quetsch plum tart) megkóstolni. Százféle helyi sajtból válogathatunk, amelyek címkéje büszkén hirdeti a származási helyet, amely véletlenül sem Európa, hanem Elzász, csupa nagybetűvel! Az elzászi fehérborok nagyon híresek, kiváló a marketing, erős a minőségi kontroll, az italt kizárólag a térségre jellemző formájú palackokban árulhatják. A borkóstolásokon kiderül, hogy tokay pinot gris címkével is forgalmaznak bort. Egy palack bor ára a pincészetekben 5 és 20 euró között mozog, a vidéki, hangulatos vendéglőkben 10 euró körüliek az ételárak. Az utánozhatatlanul egyedi és elegáns Kammerzell étteremben az árak 23 eurótól 88 euróig terjednek.

Királyi szállásoktól a falusi fogadóig

A turisztikai infrastruktúra igen jól kiépített. 111 800 vendégágy áll rendelkezésre, a kis- és közepes turisztikai vállalkozások (szállók, vendéglők, pincészetek, szabadidős sportok szervezői minden témakörben) uralják a terepet. A szálláshelyek kisebb része (41 százalék) található szállodákban. Sikeresek a hagyományos történelmi épületek „felhasználásában”, a hangulatos, romantikus arculat kialakításában. Az árskála is igen széles: vannak „királyi” szállások 220 euróért, de a Vogézek kis településein 25 euróért a szálláshoz még vacsorát is kapni. Kedvező árúak (30-45 euró) a „Villages Hotel”- lánc szállodái; a külvárosokban telepített házak kialakítását a célszerűség jellemzi (légkondicionálás, őrzött parkoló).

Amit látni kell

Rothenburg o.d. Tauber: meseváros
Regensburg: katedrális,
Strasbourg: katedrális, Petite France
Mulhause: hét múzeum
Molsheim: kolostor, Bugatti autógyár
Colmar: Elzász Velencéje
Ungersheim: néprajzi múzeum
Obernai: középkori monostor
Barr: borútközpont
Sélestat: Humanista Könyvtár, Königsburg vára
Rouffach: Reneszánsz kőházak

Kiknek ajánljuk?

• Kulturális érdeklődésűek
• Aktív sportok kedvelői, ifjúsági csoportok
• Gourmanok, jó ízeket, borokat kedvelők
• Gyerekes családok
• Szakmai utazók: bortermelők és borászok

Új utakon a buszturizmus

Urbantsok Gábor, az Unitravel ügyvezetõ igazgatója szerint a diszkont-légitársaságok térnyerése nem vitt, hanem hozott a cég konyhájára. Aki ráérez arra, hogy a diszkontrepülõjegyek mellé kínált „földi” szolgáltatás csomagra milyen nagy az igény, az sikeres repülõ + autóbusz kombinációvá változtathatja az eddigi autóbuszos utakat. Forgalmuk 70 százaléka már ilyen, de emellett 8 autóbuszos céget is foglalkoztatnak egész évben. Idõvel a repülõs városlátogatás buszos csillagtúrákkal bõvülhet, véli. A jól összeállított útvonalon viszont verhetetlen az autóbusz, hiszen az út minden pillanata élmény. A mûfaj örök, mert bár minden évben más-más ország vagy terület a favorit, újabb a felkínált választék és folyamatosan beérik a vevõkör is. Külföldön már bevált a hasonló autóbuszutak – a légi közlekedésben már bevált „code-sharing” formájú – közös értékesítése.

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.