hirdetés
hirdetés

Áremelés és biciklis hajó a Balatoni Hajózásnál

Nyolc százalékkal emelik a díjakat a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) járatain.

hirdetés

Dr. Horváth Gyula vezérigazgató az inflációt meghaladó emelést az általános drágulás és az üzemanyagok magas ára mellet a hajózással és a kikötők üzemeltetésével kapcsolatos hatósági díjtételeket mintegy tízszeres emelésével indokolta. Jelentős terhet jelent a mederhasználati díj is.

A vezérigazgató a szezonra felkészülés fontos részeként említette Széchenyi István motoros komp teljes felújítását, a 30-40 milliós költségű javítási munkák önerőből valósulnak meg.

A Bahart a közép-dunántúli fejlesztési program keretéből támogatást nyert a tihanyi személyhajó kikötő felújítására és kettő, 20-25 személyes gyorshajó megvásárlására. Az akár 50-60 kilométeres sebességre is képes hajókat főként a több települést érintő, városnézéssel és más programokkal összekapcsolt kirándulásokhoz használnák. A fejlesztések között befejezik a siófoki kikötő több lépcsős rekonstrukcióját.

Fotó: Antal Fülöp
Fotó: Antal Fülöp

Készítik a terveket a kikötői kotrásokhoz, és tárgyalnak azokkal az önkormányzatokkal, amelyek pályázati támogatást nyertek a strandjaik medrének felújítására, kotrásra, homokozásra. Amint a jég elolvad, megkezdik a munkát, hogy június közepéig a lehető legtöbb helyen végezni tudjanak. A kikötői kotrások érinteni fogják többek között Csopakot, Balatonfüredet, a tihanyi hajókikötőt, Fonyódot, Balatonszemest.

A vezérigazgató elmondta, hogy szóban már megállapodtak Balatongyörök, Szigliget és Balatonmáriafürdő önkormányzatával, hogy a nyár elején és az ősszel plusz járatokat indítanak a kikötőik között. Ezzel a turisztikai kínálatot szeretnék színesíteni, a Györökön, Balatonmárián nyaralóknak hajóval is elérhetővé szeretnék tenni például a szigligeti várat és az Afrika Múzeumot. A plusz járatok üzemeltetését az önkormányzatok több százezres, millióhoz közelítő támogatása teszi lehetővé.

Az idei szezon egyik érdekes újdonsága lesz a Révfülöp-Balatonboglár és Badacsony-Fonyód között váltva közlekedő biciklit, illetve biciklist szállító hajó. A megfelelő le- illetve feljáróval kialakításra kerülő járművet egy vízibusz átalakításával készítik el a társaság dolgozói. Bicikli nélküli utasok is használhatják majd, de a bicikliseké lesz az elsőbbség. A másik forgalmas biciklis átkelő helyen, Tihany és Szántód között a komp megfelelő feltételeket biztosít a kerékpárosok átkeléséhez.

Antal Fülöp
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk