Ennyit keres egy séf és egy pincér most a Balatonnál

Drágult a Balaton, az itteni szolgáltatások, csakúgy, mint minden üdülőhely Európában, de soha nem volt ennyire relatív, hogy mi drága és mi olcsó. A magas munkabér, az elmúlt időszak energiaköltség-növekedése, az általános infláció egyrészt a vendégek zsebét terhelik, de a vállalkozásoknak is nagyon oda kell figyelni minden forintra - írja társlapunk, a Privátbankár.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy vihart kavart az ország egyik legjobb étterme tulajdonosának közelmúltbéli nyilatkozata: szerinte ugyanis érthetetlen és tarthatatlan az a különbségtétel, hogy egy Margherita pizza árának töredékéért kellene adni egy fokhagymás-sajtos-tejfölös lángost, noha sem az alapanyagban, sem a munkaerőköltségben, sem az elkészítési időben vagy a felhasznált energia költségében nincs lényeges különbség a két étel között. Azt is elmondta: nyugat-európai béreket nem lehet úgy adni, hogy közben az árak nem fedezik a költségeket.

Ha ennyit kér, ennyit kell neki adni

A belföldi turisták – főleg a kiskeresetűek, a nagycsaládosok, a nyugdíjasok - szerint viszont épp fordított a helyzet: kelet-európai bérek mellett nem lehet nyugat-európai árakon kínálni az ételeket, szolgáltatásokat.

Egy magas minőségű étterem sehol a világon nem olcsó, de szerencsére létezik itthon is egy réteg, amely igényli ezt a színvonalat, és hajlandó áldozni rá. A balatoni éttermek még így is jóval olcsóbbak, mint a hasonló kategóriájúak, például Horvátországban, Szlovéniában, illetve Olaszországban.

Olyannyira, hogy asztalt kell nálunk foglalni, sokszor napokkal korábban – mondja Csapody Balázs, a Balaton, sőt, Magyarország egyik legjobb éttermének, a balatonszemesi Kistücsöknek a tulajdonosa. – Mi örülnénk a legjobban, ha még többen tudnának hozzánk betérni.

Hozzátette:

Ami a béreket illeti, a néhol emlegetett egymilliós fizetést túlzásnak tartom, az 500-800 ezrest végső soron elképzelhetőnek, de ez függ az adott dolgozó tudásától, a hozzá állásától, az étterem színvonalától, a gépesítettségtől, a szakmai színvonaltól.

Tudomásul kell venni, hogy munkaerőhiány van: ha ennyit kér egy jó, szakképzett séf vagy egy pincér, akkor ennyit kell neki adni, máskülönben az üzlet bezár, és az ágazat tönkremegy, ami senkinek nem érdeke – tette hozzá.



Csakhogy ezeket a béreket és annak költségeit érvényesíteni kell mindegyik fogás árában, most nem beszélve az energia- és az alapanyagok áremelkedéséről és az általános inflációról.

Mennyire jellemző ma ez a magas munkabér? – kérdeztem Rádóczy Andreától, a Hotel Golden Lake Resort tulajdonosától, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége balatoni vezetőjétől.

Toborzás, hirdetés, albérlet

-Ez a juttatás egyáltalán nem számít kirívónak. Egy konyhai kisegítő 250-300 ezer nettót kér, attól függően például, hogy mennyire van gépesítve a mosogatás. Ma már ráadásul nem vonzó a biztos állás – a legtöbb embert nem érdekli, hogy egy év múlva is ugyanott dolgozzon, szezonalitástól függetlenül. Ez azt jelenti, hogy könnyű az alkalmazottat átcsábítani, akár a szállodával szemközti étterembe.

Amint azt a szakembertől megtudtam, nem jobb a helyzet a nagy múltú, több évtizede épült, egész évben működő tóparti és környékbeli szállodákban sem.

Ráadásul a munkaerőhiány többféle plusz költséggel jár. Ilyen bérek mellett is sokat kell költeni a toborzásra – ennek folyamatosnak kell lennie, például hirdetések formájában – és ez abbahagyhatatlan, mert jelentős a lemorzsolódás.

A pincérek, séfek egyik napról a másikra hagyják ott a munkahelyüket, mert másutt többet ígértek. Ma már ott tartunk, hogy a szakképzettséget nem igénylő munkakörökbe külföldi – például - ukrán alkalmazottakat is szívesen látnak, csak legyen, aki működteti a szállodákat, éttermeket.

Elek Lenke

A teljes cikk ITT olvasható.


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.