hirdetés
hirdetés

Érdemben nem változott a Turisztikai Célelőirányzat kerete

A jövő évi költségvetésről vitáztak az OSTB tagjai október 19-i ülésükön.

hirdetés

Az Állami Számvevőszék képviselője a költségvetéssel kapcsolatos - egyébként több parlamenti cikluson át ismételt - kifogásait ismertette. Jövőre ismét bázis alapú terv készült, hiányzik a háttérszámítás, így a tervezett 550 Mrd. megtakarítás majd kétharmadáról nem tudni biztosan, összejön-e, és a tervezett áfa-bevétel csak akkor teljesül, ha a gazdaság fejlődik. Az MNB 95 Mrd. hiánya nincs betervezve, és nagy a felülről nyitott előirányzatok kockázata. Pozitívumként említették, hogy több tartalékot (Országvédelmi Alap) képeztek, a bírságokból származó bevételeket központosították, és intézményi szinten átláthatóbb a tervezés.

A kormánypárt képviselői kiemelték, hogy a költségvetés óvatosabb, ugyanakkor pozitív céljait, az államadósság csökkentését, a nagy ellátó rendszerek (nyugdíj, egészségügy, szociális támogatások) profiltisztítását, az új munkahelyek teremtését (közmunkaprogram) szolgálja. Az ellenzékiek kifogásolták, hogy a mostani az előző évi tervezés soraival nem összehasonlítható, átláthatatlan, sok a változás, és 100 millió forint alatt nem lehet pántlikázni a módosítási javaslatokat. Az 1,5 százalékos gazdasági növekedés sem tartható a jelenlegi helyzetben, és a költségvetés nyilvánvalóan megszorításokat tartalmaz.

Az általános értékelés mellett rámutattak, hogy a turizmus érdekérvényesítő képessége csökkent: nem nő a TUCE összege, és egy sor adó változás (jövedéki adó, áfa, minimálbér növelés) is nehezíti az ágazat helyzetét. A Nemzetgazdasági Minisztérium kiküldöttje tájékoztatása szerint a TUCE a tavalyit alig meghaladó 10,108 Mrd. Ft. értékben szerepel a költségvetésben, ebből a Forma-1 támogatása 4, 9 Mrd. forint. A keret másik fele fordítható a turisztikai országmarketingre, de ennek részletes bontása az ágazat felelőseinek illetékessége. Az OSTB tagjai ennél sokkal részletesebben foglalkoztak a sport költségvetési helyzetével. Számításaik szerint csökkeni fog a diák-, hallgatói sportra betervezett fejkvóta, ellenzik a debreceni stadionra szánt támogatás nagyságát, és a projektet is, sokallják a sport huliganizmus leküzdésére szánt összegeket, és nem találják a Puskás stadion felújítására szánt forrást. Pozitív, hogy a társasági adókedvezmény viszont lehetőséget ad bizonyos sportágak támogatására.

Az OSTB egyöntetűen szeretné, ha a turizmus marketing több támogatást kaphatna. A költségvetési tervet az ellenzéki pártok elutasítása mellett a bizottság kormánypárti többsége általános vitára alkalmasnak találta.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai