hirdetés
hirdetés

Érintetlen, 3600 éves múmiát találtak Egyiptomban

Spanyol régészek 3600 éves szarkofágot és benne érintetlen múmiát találtak az egyiptomi Luxorban.

hirdetés

Mohammed Ibrahim, régészeti miniszter szerint a fából készült szarkofágban nyugvó ritka lelet kora a Kr. e. 1600-as évekre, a 17. dinasztia uralkodásának idejére tekint vissza.

A múmia az előzetes vizsgálatok szerint egy magas rangú tisztviselőé lehet. A szarkofágba hieroglifákat véstek, és madártollakat mintázó díszítések fedik. A jó állapotban fennmaradt múmia pontos személyazonosságának megállapításához azonban további vizsgálatokra van szükség. Ibrahim elmondta, a leletet spanyol kutatók találták meg az egyiptomi régészeti minisztériummal együttműködve.

A két méter hosszú, 50 centiméter széles szarkofág a régészek szerint megőrizte eredeti színét. Olyan hieroglifás vésetek találhatóak rajta, melyek feladata a fáraókori hiedelmek szerint megkönnyíteni a túlvilágra vezető utat.

A madártollak Maatot a törvény, igazság és rend ókori egyiptomi istennőjét szimbolizálják, aki egy toll ellenében mérte le az elhunytak szívét, hogy meghatározza pozíciójukat a túlvilágon.

A leletet Luxor nyugati részén egy ókori temetkezési helyen tárták fel, Hatsepszut királynő raktárfelügyelőjének sírja közelében.

A spanyol régészeti csapat 13 éve folytat ásatásokat Luxorban, tavaly egy ötéves kisfiú fából készült szarkofágját tárta fel, mely szintén a 17. dinasztia korából származik.

(forrás: Afriport)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés