hirdetés
hirdetés

Értékelte a leendő szezont a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság

Annyi rendőrt vezényelnek a Balatonhoz, ahányra szükség van a közbiztonság fenntartásához - jelentette ki Halmosi Zsolt, az ORFK rendészeti főigazgatója kedden Tihanyban, a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) szezonnyitó értekezletén.

hirdetés

A rendészeti főigazgató magyarázatul hozzátette: az idegenforgalomnak kell a magyar gazdaság egyik motorjának lennie, márpedig az a vendég, aki egyszer sérelmet szenvedett, nem tér vissza.
A keddi értekezleten mások mellett a Balaton és a Velencei-tó üdülőövezetében érintett négy megye (Somogy, Veszprém, Zala, Fejér) rendőri vezetői számoltak be arról, hogyan készültek fel az idei szezonra, hogy garantálhassák a tömegrendezvényeknek is otthont adó térségek közbiztonságát.
Az üdülőkörzetek rendőrkapitányságainak munkáját a megyei állományok átcsoportosítása mellett idén is a készenléti rendőrség több bevetési csoportja, rendészeti hallgatók és civilek segítik. A BKKB június 1. és szeptember 15. között kéthetente ülésezve végzi a feladatok koordinálását és a helyzetértékelést, a munkát ebben a szezonban a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezeti. Idén kiemelt szerepet kap a közvélemény tájékoztatása és a megelőzés, ennek fontos kelléke lesz a BKKB weblapjának működtetése.
Halmosi Zsolt hangsúlyozta, hogy az üdülőkörzetekbe érkezők 99 százaléka pihenni, szórakozni szeretne. "Önöknek csak azzal az 1 százalékkal van dolguk, akik nem ezért jönnek" - mondta a rendőri vezetőknek.
Kitért arra is, hogy a túlzottnak tartott büntetések miatt sok támadás éri a rendőröket, holott nem a szankciókkal van baj, ha azokkal megfelelően, valóban a közbiztonság érdekében élnek. A főigazgató felszólította a rendőröket, hogy a leghatározottabban és a leggyorsabban lépjenek fel minden durva jogsértés ellen, amely a helyi lakosok és nyaralni vágyók nyugalmát megzavarhatja, egyéb esetekben viszont legyenek kellően empatikusak és toleránsak.
Halmosi Zsolt példaértékűnek nevezte a BKKB irányításával megvalósult összefogást, amely - mint mondta - garancia arra, hogy nem fog romlani, sőt inkább javul a Balaton közbiztonsága az idei szezonban. Úgy fogalmazott: "Az önök munkájának nem a jövő évi statisztika lesz a fokmérője, hanem hogy nyugalomban, biztonságban érzik-e magukat az emberek ezen a nyáron, és kapnak-e segítséget, ha bajba jutnak."
Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági testületének elnöke szóvá tette, hogy sem tavaly, sem idén nem sikerült eddig forrásokat szerezni a kormánytól balatoni közbiztonsági célokra, így közfeladatokat ellátó szervezetek sem jutnak központi forráshoz.
Kovács Imre, a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetségének elnöke az értekezleten arról számolt be, hogy a rendőrséggel együttműködve idén a BKKB-hoz tartozó négy megyében összesen 73 egyesület csaknem kétezer polgárőre vesz részt a nyaralók szubjektív biztonságérzetének megteremtésében, és a közbiztonság erősítésében, nemcsak a vízpartra, hanem az attól távolabb eső háttértelepülésekre is figyelve.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai