Érzékek kényeztetése a Kis-Kárpátok Borúton

A Kis-Kárpátok Borút eseménysorozatát, az egyre népszerűbb Nyitott Pince Napokat 2014. november 14-én és 15-én, két napon át Szlovákia kiskárpáti borvidékén 15. alkalommal rendezték meg.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sonja Jelinkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője turisztikai szakújságírókat hívott meg ezekre a napokra, akikre felejthetetlen napok vártak. Sonja munkáját segítette Erika Klenovičová, a Bratislava Region Turizmus munkatársa.

Az első napon a regionális gasztronómiát mutatták be a Bazintól 3 kilométerre fekvő Grobon, a mai falut német telepesek alapították, akik a települést "Grub"-nak (verem, gödör) nevezték el. Itt azzal fogadták a csoportot, hogy Grob libái a legjobbak – valóban, az étteremben puhára sült, ízes libát ettünk párolt káposztával és laskával.

A dunacsúnyi víztározónál felépült modern művészetek múzeumát, vagyis a Danubiana Meulensteen Art Museumot látogattuk meg. A felújított múzeum körül több száz autó számára létesítettek parkolóhelyet. Új csarnokaiban, amelyek nem nyúlnak be a főépületbe, holland és szlovák nemzetközi művészeti kiállításoknak adnak helyet. A Danubiana új színfoltja a körülötte lévő park felújítása és a megnövelt parkolóterület, továbbá az Art Shop kibővítése. A múzeum alapítói Gerard Meulensteen Eidhovenból és a szlovák Vincent Polakovič. A felújított épülettel együtt helyet biztosítanak a kiemelkedő szlovákiai művészek és a szlovákiai modern művészet legendás képviselőinek, Galanda és követői kiállításának.

A vacsorát a Pozsonytól mindössze 20 km-re, Szenc (Senec) városában, a Slnečné tavak partján található Lobster Szencen lévő kalózhajó melletti vendéglőben (Penzion Lobster Senec) kaptuk. A kedvelt bányató köré épült polinéz stílusú üdülőközpont víz felett elhelyezkedő bungalókkal várja a vendégeket.

Másnap megnéztük Vöröskő várát, amely az egyedülálló várpatikáról, a Mária Mennybemenetele kápolnáról, a fegyvergyűjteményről, illetve a csodálatraméltó pincehelyiségekről nevezetes.

Vidám megnyitó

Modrán nyitották meg a 15. Nyitott Pince Napokat. A hivatalos megnyitó már nagyon vidámra sikerült, volt olyan vendég, aki minden kiállított bort meg tudott kóstolni. Már sötétedett, amikor elindultunk, hogy megpróbáljuk végigjárni a pincéket – természetesen nem sikerült, de sokhoz bekopogtunk, szívesen láttak minket, magyar vendégeket, apró falatkákkal kínáltak, és a legkisebb pincétől a legnagyobbig tárt karokkal várták a vendégeket. Felsorolni is hosszú merre jártunk, de várt minket többek között Modra, Pezinok, Pereg, Elesko.

Mint megtudtuk, a kiskárpátoki borút magába foglalja a különböző jelenségeket – a bort, a tájat, a történelmet és a gasztronómiát a Pozsonytól Nagyszombatig terjedő térségben, vagyis Dél-Nyugat-Szlovákia központjai között. Köztük terül el a három kisebb város – Bazin (Pezinok), Modor (Modra) és Búrszentgyörgy (Svätý Jur) –, amelyek a királyi városok hagyományával büszkélkedhetnek. Ezt a címet a 17. század óta viselik, legfőképp minőségi borászatuknak köszönhetően, amely elnyerte tetszését a koronázott és magasztos személyek körében is Bécsben és Pozsonyban – az akkori Magyarország fővárosában. A rendezvény során több mint száz pince tartott nyitva a Pozsony és Nagyszombat közötti útvonalon.

A legnagyobb borvidék 12 borászati körzetre van osztva, melyben 120 település szerepel. A szőlőhegyek egységes övezetben terülnek el a Kis-Kárpátok dombjain Pozsonytól (Bratislava) Bazin (Pezinok) irányában Felsődiósig (Horné Orešany). Ezen a vidéken fehér szőlőfajtákat termelnek: Olaszrizlinget (Rizling vlašský), Rajnai rizlinget (Rizling rýnsky), Zöld Veltelínit (Veltlínske zelené), Burgundi fehéret (Burgundské biele), a kékszőlő fajtákból a Kékfrankost (Frankovka modrá) és a Szentlőrincit (Svätovavrinecké).

Autentikus kóstolás

A fesztiváloktól a borvacsorákig számtalan lehetőség adódik a borkóstolásra, ám sokan szívesebben hallják a bor készítőjétől mindazt, amit a kóstolt tételről tudni érdemes. A hétköznapokból kiszakadva, a legautentikusabb helyen, a szőlő és bor szülőhelyén, a pincéknél bort kóstolni: gyakran ez jelenti azt a maradandó élményt, ami miatt a vendég a pince és a borász "nagykövetévé" válik, és amiért időről időre visszatér.

Este Svatý Juron séf főzőiskolájában vacsoráztunk, vizsgáztattuk a „diákokat”, az ételekben nem találtunk hibát.

Utolsó napunkat a művészetnek áldoztuk, mivel Pozsonyban a fotógráfusok hónapja volt, több kiállítást is megnéztünk. Az ebédet Pozsony központjában egy, a monarchia idejét idéző ételeket kínáló étteremben fogyasztottuk, ahol František, a Stano Bratislava Tourist Board (Pozsonyi Idegenforgalmi Hivatal) bizottságának elnöke is tiszteletét tette. Elmondta, hogy évek óta egyre több turista látogatja a régiót, ők pedig arra törekednek, hogy ne egynapos látogatásra jöjjenek a vendégek, éppen ezért több programot is kínálnak. Rögtön egy újdonsággal is előrukkoltak: ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, november 17-től bevezették Szlovákiában az Európai Unió tagországaiban élő nyugdíjasok és diákok számára az ingyen utazást vonaton, és már az első nap 200 ezren regisztráltak, illeve 20 ezren utaztak. Ezzel a kedvezménnyel biztosan több turista fog élni, és ellátogatni Szlovákiába.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.