hirdetés

Esetleg egy sáskából készült fogást?

A sáskák már évezredek óta falják fel a termést, az Európai Unió pedig most a sáskákat tálalja fel. A sáskafélék közül a legelterjedtebb sáskafaj, a Locusta migratoria ugyanis november 12-én felkerült az Európai Unióban forgalmazható élelmiszerek listájára.

hirdetés

 A fagyasztott, szárított és porított formában értékesített rovarok „újszerű élelmiszernek” minősülnek. A tervek szerint a sáska snackként vagy élelmiszer-összetevőként, számos élelmiszeripari termékben kerülhet forgalomba – áll az Európai Bizottság közleményében. A rovar új élelmiszerként való forgalomba hozataláról az (EU) 2021/1975 végrehajtási rendelete ad utasítást, írja az Agrokép. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése azonban további vizsgálatokra szólít fel azzal kapcsolatban, a rovarok tömeges termesztése hogyan hatna az élelmiszerbiztonságra.

A testület egyebek mellett megállapította, hogy az új élelmiszer fogyasztása összetételét és a javasolt felhasználási feltételeket figyelembe véve táplálkozási szempontból nem hátrányos, bár allergiás reakciókat okozhat a rákfélékre, atkákra és puhatestűekre allergiás személyeknél.

Forrás: Adobe Stock
Forrás: Adobe Stock

A bélelzáródás kockázatának csökkentése érdekében a rovar fagyasztott illetve szárított formájában a lábakat és a szárnyakat el kell távolítania az élelmiszeripari vállalkozónak.

Felkészül a házi tücsök

A sáska azonban csak a második „rovarélelmiszer” a sorban, júliusban ugyanis az Európai Bizottság a Tenebrio molitor bogár szárított sárga lisztkukac lárváit vette fel az engedélyezett élelmiszerek listájára. A lárvákat „egész, szárított rovarként, snack formájában, valamint számos élelmiszeripari termékben élelmiszer-összetevőként lehet felhasználni.

A két rovar az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) támogatását követően került fel a listára. A hatóság pedig nemrégiben az egész házi tücsökről nyilatkozta, hogy az ”táplálkozási szempontból nem hátrányos„, bár a tücskök még nem kerültek fel az új élelmiszerek listájára.

Az utóbbi években sokan kiálltak a rovarok fogyasztásának kiterjesztése mellett. A szószólók azzal érvelnek, hogy a rovarok ugyanolyan táplálók lehetnek, mint a hús, sőt, fogyasztásuk a környezet számára is jobb, mivel nem igényelnek nagy mennyiségű földterületet a termesztésükhöz, és nem termelnek jelentős mértékben üvegházhatású gázokat, például metánt.

Bár a rovarok fogyasztása Európában nem általános, de a világ egyes részein egyáltalán nem szokatlan. Mexikóban és Közép-Amerika néhány egyéb részén pirított szöcskéket fogyasztanak, gyakran snackként vagy alkoholos itallal. Sóval, chilivel és lime-lével fűszerezve chapulines néven ismertek. Thaiföldön és Ázsia más részein is rendszeresen fogyasztják a tücsköket.

Európa egyes éttermeinek étlapján pedig már szerepelnek is, mivel az egész rovarokra nem vonatkoznak ugyanolyan engedélyezési korlátozások. Az ENSZ becslése szerint nagyjából 2 milliárd ember étrendjében már most is szerepelnek rovarok.

(forrás: Agrokép / Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk