Észak-Magyarország

Észak- Magyarország az egyik ideális célpontja azoknak a turistáknak, akik pihenésük idején testi és szellemi felüdülésre vágynak. A régió klimatikus gyógyhelyei, barlangjai, gyógy- és termálfürdői, valamint az országban egyedülálló széndioxidos szárazfürdő méltán nyűgözi le a wellness életmód követőit.

'

Kékestető és Galyatető magaslati üdülőhelyei kitűnően enyhítik az idült légzőszervi betegségben, ipari porártalomban szenvedők panaszait. Gyógyítják a hörghurutot, a vérszegénységet, az idegkimerültséget és a Basedow-kórt. Az 500- 1000 méter feletti magasságnak és az erdőségeknek köszönhető enyhe ingerklíma a vérszegénység, a légcsőhurut, az anyagcserezavarok, az irritációs idegrendszeri betegségekben szenvedők, valamint a neuraszténiás nyugtalansággal küzdő páciensek gyógyulását segíti elő. A Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet szubalpin klímája az asztmatikus betegségek gyógyítására alkalmas. Mátraszentimre, Mátraháza, Mátrafüred, Miskolc- Lillafüred, Bükkszentkereszt, Szilvásvárad nagyszerű terep hosszú séták, túrák megtételére. A jósvafői Béke-barlangot nemcsak a gyógyulni, hanem a pihenni, felüdülni vágyóknak is érdemes felkeresniük. Az Aggteleki Nemzeti Parkban a közelmúltban avatták fel a Baradla-barlang felújított, Vörös-tó és Jósvafő közötti szakaszát, valamint az új vörös-tói látogató központot. A közel 3,5 millió eurós rekonstrukció során új járdákat, korlátot, lépcsőket és hidakat szereltek fel, új elektromos rendszert alakítottak ki.

Kétmilliárd a barlangra

A tervek szerint idén nyáron fejeződik be a Miskolctapolcai Barlangfürdőben zajló beruházások utolsó üteme. A látogatók a fejlesztések megvalósulásával nemcsak megszépült környezetben fürödhetnek, hanem új szolgáltatásokat is igénybe vehetnek. A barlangfürdőben összesen csaknem kétmilliárd forint értékű fejlesztéseket hajtanak végre. Az utolsó lépésben kibővítik a barlangfürdőt: terápiás épületet alakítanak ki wellness- és gyógyszolgáltatásokkal, valamint szabadtéri medencéket és szaunaparkot hoznak létre. A korábbi ütemekben elkészült 600 négyzetméteres fürdőcsarnokot és a kapcsolódó egységeket a nagyközönség 2002 szeptemberében vehette birtokába.

Egerszalók, 2006

Az egerszalóki hőforrásra alapozva nagyszabású komplexumot épít a forrás környezetében 17,5 hektáron a Szalók Holding Kft., amely 2002-ben vásárolta meg a területet és a hőforrás vizének hasznosítási jogát. A tervek szerint itt hamarosan gyógy- és élményfürdő, strandfürdő, szálloda, üdülőfalu működik. Az egész évben nyitva tartó gyógy- és élményfürdőben rendelők, balneo-, hydro- és sóterápia, iszapkezelő, súlyfürdő és gyógymedencék várják a vendégeket. A fürdő rekreációs részlegében szaunák, gőzfürdő, pezsgőfürdő, merülőmedence, szolárium, masszázsszalon, pedikűr, pihenőrészleg, valamint vendéglátó egységek épülnek. A gyógymedencékben a fürdőbe vezetett gyógyvizet hasznosítják, a kisebb méretű körmedencék vizét pedig a sódomb alatt átfolyó forrásvíz táplálja. Jelentős hangsúlyt fektetnek a wellness- és fitneszrészlegre is. A gyógy- és élményfürdő közvetlen szomszédságában felépülő strandfürdőben gyógymedencék és élményelemekkel ellátott medencék egyaránt helyet kapnak. Az átfogó fejlesztés keretében ötcsillagos szálloda is épül, amelynek szobái a tervek szerint a sódombra néznek. A gyógy- és élményfürdő építésének első üteme lezárult, a fürdő átadása 2006 februárjában várható. A szálloda a strandfürdővel együtt jövő év augusztusára készül el.

Megújulás Egerben

Az Egri Termálfürdő a belvárostól és a vártól pár száz méterre, egy gyönyörű parkban található. Ősplatánjai, ciprusai több száz évesek, a díszmedencékben trópusi eredetű növények és állatok élnek. Hat gyógyvizű medencéjén kívül versenymedence, csúszda és dögönyöző, gyermek-élménymedence és felújított kültéri gyógymedencék várják a fürdőzőket. Decemberben megújult a gyógyés a gyermekmedence burkolata. Jelenleg egymillió eurós PHAREberuházás zajlik a fürdőben, amelynek keretében elkészült a termálmedence rekonstrukciója. A fürdőben található műemléképület felújítják és wellness-központtá alakítják. Utóbbit egy új, a szabványoknak megfelelő gyermekjátszótérrel, egy műfüves focipályával és strandröplabdapályával együtt július 25-én adják át a vendégeknek.

A Zsóry-fürdő korszerű gyógyászata

A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő Mezőkövesd belvárosától 4 km-re található. Tavaly nyáron mintegy félmilliárd forintos Széchenyi terves fejlesztés zárult le a fürdőben, amelynek keretében korszerűbbé vált a gyógyászat, és új kezelőhelyiségekkel bővült. Elkészült egy külső, egész évben nyitva tartó élménymedence és gyógymedence. Az idei évtől kihelyezett orvosi szakrendelés működik a fürdőben. Jelenleg összesen 250 millió forintos PHARE-beruházás munkálatai folynak. A fürdő főbejáratát teljesen átépítik, ez július végére készül el. A bejárat új épületében számos kiszolgálóegység működik majd, többek között ide kerül a Tourinform iroda, valamint fedett autóbuszvárót is kialakítanak. Szintén a beruházás része a körmedence rekonstrukciója, amelyben élményelemeket: sodrófolyosót, dögönyözőt, talp- és nyakmasszázst, vízesést alakítanak ki. Átépítik a hullámmedence tetőteraszát, ahol koktélbár fogadja majd a vendégeket. Az EU-s szabványoknak megfelelően korszerűsítik a játszóteret, elkészült egy sakkpálya, valamint egy futball- és strandröplabdapálya.

A Bogácsi Strand- és Termálfürdő gyógyvizes medencékkel, gyermekmedencével, valamint feszített víztükrű úszómedencével várja a vendégeket. A bükkszéki Salvus Strandfürdőben feszített víztükrű úszómedencét, gyerekmedencét, csúszdát, szaunát, masszázst élvezhetnek a vendégek. Az alkáli-hidrogén-karbonátos- kloridos, brómos-jodidos Salvus gyógyvíz ivó- és fürdőkúra formájában is alkalmas különböző betegségek gyógyítására. Pásztón a strandfürdő hideg gyógyvizes nagymedencéje mozgásszervi, nőgyógyászati és hurutos megbetegedések kezelésére alkalmas. A kicsik szórakozását gyermekmedence biztosítja.

Gyógyító gáz a föld mélyéből

A régió Magyarországon egyedülálló attrakciója a Mátraderecske határában található szén-dioxid szárazfürdõ, a mofetta. Kialakulása a település területén átfutó vulkáni törésvonalnak köszönhetõ, amely mentén szén-dioxid-gáz szivárog a föld mélyébõl. Az egyedülálló természeti jelenség viszonylag alacsony hõfokú kigõzölgés, amely 93-95 térfogat-százalékos széndioxidot és radont tartalmaz. A „fürdõzés” során a gáz a bõrön keresztül kerül a szövetekbe, érdemes ezért könnyû pamut vagy más természetes anyagból készült ruhát viselni. A szén-dioxid-gáz speciális értágító hatásának köszönhetõen alkalmas szív- és perifériás verõérbetegségek, magas vérnyomás, különbözõ érszövõdmények kezelésére. A településen folyamatos fejlesztések zajlanak. A közel 400 millió forintos beruházással megújult gyógykomplexumot tavaly nyáron adták át ünnepélyes keretek között. A településen igyekeznek a vendég komplex idõtöltéséhez is megteremteni minden alapfeltételt. Az önkormányzat további fejlesztési tervei között szerepel egy szálloda, valamint egy kézmûvescentrum létrehozása, továbbá a helyi termálfürdõ fejlesztése. A kút rekonstrukciója 30-50 millió forintot igényelne, a fürdõ megújítása pedig további százmillió forintot. A strandfürdõ jelenlegi szolgáltatásaival elsõsorban a helyiek és környékbeliek igényeit szolgálja ki.

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.