hirdetés

Eucharisztikus Kongresszus: csalódott szállodások

Egész héten tart a Hősök terén és több más budapesti helyszínen az 52. Nemzetközi  Eucharisztikus Kongresszus rendezvényfolyam. Ami igencsak csalódás a szállodások részéről, hiszen azt hitték, jóval magasabb foglaltságot hoz számukra ez a program, mint amit a tények igazolnak.

hirdetés

Amivel számoltak, és tudták, hogy ezzel meg kell küzdenük, az viszont beigazolódott: az Andrássy út és a Hősök tere lezárása miatt van olyan szálloda a környéken, ahová még gyalog sem jutnak el a szálláshelyek vendégei, nemhogy gépkocsival. A hangos zene és a hangosbemondó miatt is zúgolódnak több helyütt a vendégek, emiatt volt arra is példa, hogy egyes hotelek vendégeit a (jogos) panaszok miatt sürgősen át kellett költöztetni máshová. Nemcsak a hotel egy másik, csendesebb részre néző szobájába, hanem előfordult, hogy másik szállodában kerestek számukra megfelelő elhelyezést.

Jó lokáció, ámde kevés vendég

Ami viszont érzékenyen érintette a környéken lévő szállodásokat, hogy hiába a tökéletes lokáció a rendezvényfolyam helyszínéhez képest - nem hozták azt a foglaltságot a programban résztvevők és az odalátogatók, amire előzetesen számítottak a szállodai szakemberek.
Nagy-Szász istván, a CPI Hotels magyarországi egységeinek vezetője elmondta, hiába jelentkeztek be hoteljeikkel rögvest a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szálláshelyei közé, amint erre módjuk nyílt - és így végig szerepeltek az esemény weblapján -, sem a múlt vasárnapi nyitóesemény, sem ehéten az egyházi programokon részt vevők nem foglaltak házaikban olyan számban szobát, mint az várható lett volna.

De ugyanígy járt egy másik szálláshely is, amelynek lokációja pedig megkérdőjelezhetetlen, hiszen egyesen a Hősök terén találhatók, ennél közelebb nem is lehetnének a programhoz.

Mint Nagy-Szász István elmondta, náluk még a következő szombati, azaz a pápalátogatás előtti esemény, vagyis a Kongresszus csúcspontjának számító zárónap előtt is most mindössze 65 százalékos a foglaltság, azaz akad még bőven hely, tudnának adni szobát, ha valaki bejelentkezne a határon túlról, vagy ha belföldről érkezne Budapestre a zárónapra.

Ismerkedés a várossal, az olcsóbb szálláshelyeket preferálva

Aki a fővárosban járkál, sok helyütt találkozhat egyházi személyekkel. Apácák, papok járják az utcákat, ismerkednek Budapesttel. Ám ők minden bizonnyal nem öt- vagy négycsillagos budapesti szálláshelyeken, hanem ennél jóval alacsonyabb kategóriájú kollégiumokban vagy egyházi intézményekben, katolikus szállásokon foglaltak maguknak szállást, vagy jutott számukra elhelyezés.

Mi lesz a Vadászati Világkiállítás idején?

És ami igazán aggasztó a jelenleg is zajló Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vendégelhelyezése alapján, az az, vajon mennyiben hoz a főváros szálláshelyeinek megugró foglaltságot majd egy szintén közelgő, és a maga nemében ugyanilyen rangos rendezvényfolyam: a hamarosan kezdődő Vadászati Világkiállítás három hete?

Hiszen, ha hihetünk a számoknak, csak a legutóbb Budapesten tartott Eucharisztikus világkongreszusra, amelyet 1938-ban tartottak, Szent István halálának 900. évfordulóján, 400 ezer hívő látogatott el, amely korántsem egyenő azzal a 75 ezerrel, amit az idei csúcspontnak joggal nevezett záróeseményre várnak a szakértők, amikor Ferenc pápa pontifikálja majd a kongresszust lezáró szentmisét a Hősök terén.

Ez a 75 ezer hívő más részről viszont magas szám, hiszen a mai covidos időszakban, a nyakunkon lévő negyedik hullám idején, nyilván erős egészségügyi kockázatot jelent.

És most már azt is aggódva figyelik a fővárosi szállodások, hogy a legutóbb hazánkban megrendezett másik nagy világesemény, amely hamarosan követi a világ katolikusainak találkozóját, vagyis a Vadászati Világkiállítás budapesti elődje, amelyet épp 50 éve, azaz 1971-ben rendeztek Budapesten, akkor elképesztő szállodai boom-ot eredményezett, hiszen ekkorra készült el és adták át a Volga, a Silvanus és a Nimród szállodát a Világkiállítás megrendezése apropóján.

Egyelőre kérdés, a közelgő, szeptember 25-én kezdődő, idei három hetes rendezvényfolyam ugyanúgy meghozza majd a várva várt óriási fellendülést a budapesti hotelek vendégforgalmában, mint anno, vagy jóval kisebb lesz a forgalom a vártnál, hasonlóan a katolikusok világtalálkozójának eseménysorozatához?

 

 

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk