Európa újkori sátoros ünnepei

Európában tavasztól ősz végéig tart a fesztiválszezon. A rendezvények speciális szegmensét képviselik a pop-, illetve rockfesztiválok, amelyek nem feltétlenül a legmódosabb réteghez szólnak, mint egyes komolyzenei programok (pl. Wagner fesztivál, Bayreuth), de azzal kecsegtetik a rendezvény helyszínéül szolgáló várost, hogy a hozzájuk édesgetett turisták később szívesen térnek vissza ugyanide nosztalgiázni, tele pénztárcával.

'

Európa fiataljainak egy része nyaranta több kisebb-nagyobb fesztivált is kipróbál, ezért sokat elárul egy fesztivál nemzetközi vonzerejéről, hogy hány nyelven olvasható a honlapja. Míg a brit fesztiváloknak könnyű a dolga, addig egyes francia, osztrák, olasz rendezvények szervezői nem tartják fontosnak, hogy honfitársaikon kívül bárkit is megszólítsanak.

Európa vezető fesztiválja a leghosszabb múltra visszatekintő Glastonbury Nagy-Britanniában, amely „kortárs előadó-művészeti fesztivál”-ként határozza meg magát. 1970-ben rendeztek először koncertsorozatot Piltonban, a Worthy Farmon, az Avalon-völgy városoktól távol eső, többhektáros területén, és azok szerint, akik már részt vettek ezen a rendezvényen, a hely páratlan hangulatát egyetlen másik fesztivál sem tudja elérni. A mitológia iránt érdeklődők számára külön vonzerőt jelent, hogy ezen a vidéken temették el a legenda szerint Arthur királyt.

A hangulathoz az első két évtizedben hozzátartozott a helyenként térdig érő sár, ennek ellenére évente 5 ezerrel nőtt a látogatók száma.

A rendezvény a kilencvenes évek elejéig a nukleáris fegyverkezés ellenességével tűnt ki, később a Greenpeace környezetvédő mozgalom hatása erősödött. 1990-ben egy csoport utazó végigfosztogatta a fesztivállakók sátrait, ennek eredményeként 235 embert vettek őrizetbe. Ezek után a korábban csupán a háttérből figyelő rendőrök is megjelentek a fesztivál területén. Ezzel sokak szerint megtört a fesztivál szellemisége, mivel azonban a fellépők között mindig a legaktuálisabb zenei produkciókat lehetett fellelni, a fesztivál népszerűsége tovább nőtt.

2000-ben már a tánczenéké volt a főszerep, de a léckerítéssel körülvett helyszínre még ez évben is több tízezer „potyázó” juthatott be ingyen. Mivel azonban ugyanebben az évben kilenc ember halt meg a második számú európai könnyűzenei fesztiválon, Roskildében, ezért a helyi hatóságok úgy döntöttek, csak akkor folytatódhat a rendezvénysorozat, ha a szervező kontrollálni tudja a látogatói létszámot. 2001-ben ezért elmaradt a fesztivál, majd 2002 nyarától már egy szuperbiztos kerítés várta a látogatókat.

Az idén június 24. és 26. között megrendezett eseményen fellépett a Coldplay, Fatboy Slim, a Garbage, a Killers és a The White Stripes. Az idén a belépő 125 fontba került, de már május 13-án felfüggesztették a jegyárusítást, mivel az összes jegy elkelt. Így az idén is a maximális létszám, 140 ezer ember szórakozhatott Glastonburyben és válthatta meg együtt a világot.

Amire büszkék vagyunk

Az 1993 óta megrendezett budapesti Sziget Fesztivál az utóbbi években már 360 ezer körülire duzzadt nézőszámával a leglátogatottabb könnyűzenei fesztivál Európában. Tizenöt színpadon hét napon át folynak a koncertek, illetve a különféle művészeti események. A fesztivál multikulturális jellege egyre erősebb, civil szervezetek, egyházak is képviseltetik magukat a helyszínen az „élni és élni hagyni” elv jegyében.

A fesztivál egyik legnagyobb előnye, hogy egy közel kétmilliós világváros területén rendezik meg, így sok a helybeli, illetve környékbeli, aki naponta kiruccan a fesztiválra, este pedig hazatér, de olyan távolról érkező látogató is akad, aki nem a területen sátorozik, hanem valamelyik városi hotelben, diákszállón húzza meg magát. (További információk a Szigetről Exkluzív rovatunkban.)

Dán mező

Dánia legnagyobb rockfesztiválja majdnem olyan híres, mint brit társa, Glastonbury. A dán rendezvény szervezői sem ma kezdték: 1971-ben volt az első fesztiváljuk. Azóta minden évben hat színpadon, hét napon át várják a zenekedvelő közönséget. Érdekes, hogy a fesztivál szervezője egy nonprofit egyesület, amely a rendezvény nyereségét humanitárius és kulturális célokra fordítja. A június végi rendezvényen 70 ezer fő vehet részt a 170 eurós bérlet fejében. Roskilde koncepciójára hajaz leginkább a mi Szigetünk, hiszen itt is egy hétig kempingeznek, főznek, buliznak és beszélgetnek együtt a koncertlátogatók. A zenei eseményeken túl vitafórumok, filmvetítések és sportprogramok színesítik a heti programot. A fesztiválon kiemelt szerepet kapnak a humanitárius szervezetek, amelyek az elmúlt 34 év során 85 millió dán koronát gyűjtöttek össze az iraki háború áldozatainak, az Amnesty Internationalnek, illetve a WWF-nek.

Rock am Ring

Idén ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a német rockfesztiválok gyöngye, a Nürnberg közelében megrendezett Rock am Ring. A fesztiválszezon indításának is tekinthető június eleji három nap során a három színpadon nyolcvan zenekar lépett fel, köztük olyan nevek, mint az R.E.M., Green Day, Iron Maiden, Limp Bizkit, Marilyn Manson, Velvet Revolver, The Prodigy, Slipknot, Slayer and HIM. A jegyek a tavalyi évhez hasonlóan idén is 105 euróba kerültek a rendezvényre. Az utóbbi években a Rock am Ring társrendezvényeként egy Nürnberg belvárosában fekvő parkban rendezik meg a Rock am Park koncertsorozatot, ugyanebben az időpontban, így a programkínálat rövid idő alatt megkettőződött. Több mint nyolcvan zenekar lépett fel a német nagyváros két helyszínén, a belvárosi Rock im Park rendezvényeit 45 ezren látogatták meg, a Rock am Ring koncertjeire 70 ezren váltottak jegyet.

A Rock im Park 2006-ban ünnepli tizedik évfordulóját, a szervezők reményei szerint jövőre a Depeche Mode-ot is sikerül Nürnbergbe csalogatni.

Álom az államban, State Of Exit

Tavaly még egészen egyszerűen csak Exit Festival volt, az idén már a Kijárat Állam nevet viseli Dél-Európa legnagyobb zenei fesztiválja, amelyet az Újvidék melletti péterváradi erődben rendeznek meg.

A zene mellett itt is szerepet kapnak más művészeti ágak, így a film, a színház és a képzőművészetek. A fesztivál szervezőinek nem titkolt célja, hogy a helyi egyetemekkel és kulturális intézményekkel karöltve összeköttetést létesítsenek Szerbia és Európa nyugati fele között. Összesen 600 rendezvényre kerül sor a hosszú hétvége során, naponta 55 ezer látogatót várnak Újvidékre, a Duna-partra. Az idei rendezvényen július 7–10. között olyan sztárokat láthattak a 48 euróért árusított jegyet megvásárlók, mint Fatboy Slim, The White Stripes vagy az Underworld.

Francia módi

1989 óta minden évben július első hétvégéjén rendezik meg Kelet-Franciaországban, a Malsaucy-félszigeten a Les Eurockeennes de Belfort rockfesztivált. Négy színpadon összesen hetven koncertet hallhatnak a vendégek. A háromnapos rendezvényen 95 ezer fő fordult meg tavaly. Itt is ingyenes a parkolás, de a közeli Belford településen szállodában is lakhatnak a kényelmesebbek. Az egynapos jegy 36 euróba, a háromnapos bérlet 75 euróba kerül elővételben, a helyszínen 44 euróért adják a napijegyet. Néhány név az impozáns idei kínálatból: Sonic Youth, Kraftwerk, Queens of the Stone Age, Nine Inch Nails, Kasabian.

A szintén háromnapos bretagne-i Festival Les Vieilles Charrues-t 1992 óta rendezik meg, itt 3 színpad várja a fellépőket. A Les Vieilles Charuses Franciaország legnagyobb nyári fesztiválja, de csak francia nyelvű a honlapja. Ennek ellenére naponta 65 ezer néző élvezheti a fesztivált. A napi belépő 26 euró, a háromnapos bérletért 66 eurót kérnek.

A szerelem hullámhosszán

Az arezzói Wave Love fesztivál Itália legjelentősebb rockzenei rendezvénye, amely öt napja során 150 ezer látogatót fogad. Igazi ritkaság, hogy a szponzorok jóvoltából ingyenes a belépés a fesztiválra.

A rockzenei koncertek mellett este 11 és reggel 6 óra között negyven DJ nonstop diszkóval szórakoztatja az álmatlanokat Arezzóban, ahol idén július 12–17. között a Motörhead, Emir Kusturica és zenekara, valamint a The Kills is fellép. Tavaly több mint 200 ezer látogatója volt a rendezvénynek, bár honlapjuk csak olaszul elérhető.

Buli a kertek alatt

A magyar rockrajongóknak jóformán házhoz szállítja a zenét az a két ausztriai fesztivál, amelyeket a magyar határ közelében, Wiesenben, illetve Bécsújhelyen rendeznek meg minden évben. A május 26–27-i, wiener neustadti Aerodrome-ra a festivalpass 75 euróba került kempingezéssel együtt, különleges csomagajánlat is volt hat fő részére 359 euróért. Az autósoktól további 35 eurót kértek a parkolásért. Aki ott volt, láthatta a Prodigyt, a Turbonegrót, az Incubust és a Rammsteint.

Wiesen, az alig 3000 lakosú burgenlandi kisváros Bécstől 60 kilométerre található, itt július 15–17. között rendezik meg a Forestglade fesztivált, amelyen idén a New Model Army, a Garbage, a Motörhead és a Therapy is fellép. A fesztiválra a napijegy 39 euróba kerül. A jegyeket akár Budapesten is meg lehet venni, a szervezők honlapja azonban csak németül olvasható.

A legrosszabb pillanat

Az európai rockfesztivál-történelem legszomorúbb eseménye paradox módon éppen a legjobban szervezettnek és legbiztonságosabbnak tartott dániai Roskildében történt 2000-ben, ahol a tömeg kilenc fiatalt taposott agyon. A vizsgálatok során nem derült ki egyértelműen, hogyan történt az eset, de az a legvalószínűbb, hogy a színpad előtt kialakult sártengeren elcsúsztak néhányan, és a sűrű tömeg agyontaposta őket.

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.