Európában is felütötte a fejét a Zika-vírus

Egyre több európai ország számol be arról, hogy Közép- vagy Dél-Amerikából hazatérő turistáknál diagnosztizálták a Zika-vírust. Az amerikai légitársaságok máris reagáltak a veszélyre, Magyarországon nem kell tartani a vírus okozta járványtól.

Legutóbb egy dán és két svájci, Közép- és Dél-Amerikából hazatérő turistánál mutatták ki a tigrisszúnyogok által terjesztett, egyes születési rendellenességekért okolható Zika-vírust. A vírussal fertőzött fiatal dán férfi egy kelet-dániai kórház közleménye szerint Közép- és Dél-Amerikában is járt az utóbbi időben. A kórház vezetője hozzátette, hogy a férfi várhatóan hamarosan teljesen felépül.

A Svájci Szövetségi Közegészségügyi Hivatal jelentése szerint két svájci turista is elkapta a kórt, akik Haitin és Kolumbiában is megfordultak. A közleményben kiemelték, hogy egyikőjük sem állapotos, és nem szorulnak kórházi kezelésre.

Európában azonban már több esetben is diagnosztizálták a Zika-vírust, egészen tavaly márciusig visszamenőleg. Hollandia eddig tíz esetet erősített meg, Nagy-Britanniában pedig öt esetről számoltak be, az összes betegnél Dél-Amerikából visszatérve fedezték fel a vírust. Az olaszországi, fertőző betegségekkel foglalkozó intézet 2015 márciusában négy esetet jelentett, Portugáliában szintén négy Zika-fertőzésről számolt be az egészségügyi minisztérium. Mind a nyolcan Brazíliában tartózkodtak korábban. A svéd közegészségügyi hivatal megerősítette, hogy tavaly júliusban egy nőt diagnosztizáltak a vírussal Stockholmban. A hölgy kezelés után teljesen felépült. 2015 végén Spanyolországban fedezték fel két személyben a fertőzést – jelentették a katalóniai hatóságok. Mindketten dél-amerikai származásúak, akik karácsonyra a kontinensre utaztak. Visszatérésüket követően orvosi kezelésben részesültek, azóta felgyógyultak.



A Zika-vírus által jelenleg érintett területek az Egyesült Államok Betegség-felügyeleti és -megelőzési Központja (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) szerint

Amerika:

Barbados
Bolívia
Brazil
Kolumbia
Dominikai Köztársaság
Ecuador
El Salvador
Francia Guyana
Guadeloupe
Guatemala
Guyana
Haiti
Honduras
Martinique
Mexikó
Panama
Paraguay
Puerto Rico
Saint Martin
Suriname
Amerikai Virgin-szigetek
Venezuela

Óceánia:

Szamoa

Afrika környéke:

Zöld-foki Köztársaság


Az amerikai elnök sürgős cselekvésre szólít fel a Zika-vírus ellen

Barack Obama amerikai elnök közleményben sürgette a gyors cselekvést a Zika-vírus elleni küzdelemben, és az oltóanyagok és kezelés kutatásának felgyorsítását.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) figyelmeztetése szerint az eredetileg Afrikában honos, de jelenleg Dél-Amerikából terjedő, szúnyogok okozta vírus nem csupán Észak- és Dél-Amerikát fenyegeti, hanem Európát is. A betegséget először Brazíliában észlelték, s ma már Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 21 országában regisztrálták. Brazíliában október óta több mint 4000 esetet regisztráltak. Az Egyesült Államokban a héten két ember szervezetében mutatták ki a vírust, mindketten Dél-Amerikában jártak korábban. A betegség a várandós nőkre különösen veszélyes, a kisbabák ugyanis kóros kisfejűséggel születnek. Terjedésének okairól, az ellene való védekezésről egyelőre semmit nem tudni, a salvadori kormány például megelőzésként azt tanácsolta a nőknek, hogy ne essenek teherbe.

Az amerikai elnököt kedden tájékoztatták a vírus veszélyeiről, s arról, hogy az Egyesült Államokban olyan térségeket is fenyegethet, ahol az amerikai népesség mintegy hatvan százaléka él. Az amerikai országos egészségügyi intézet igazgatója a Lancet tudományos folyóirat egyik elemzésére hívta fel a figyelmet, amely szerint a vírus kivált a melegebb hónapokban fenyegetheti az Egyesült Államok keleti és nyugati partvidékét, sőt, a középnyugati szövetségi államokat is. Ezeken a területeken mintegy kétszázmillió ember él. De huszonhárom milliónyian élnek olyan nedves, párás vidékeken, ahol a vírust terjesztő szúnyog egész évben jelen van.

A Fehér Ház szóvivője nagyon fontosnak mondta, hogy szélesítsék és mélyítsék a tájékoztatást a vírusról. Az amerikai orvosok szövetsége pedig még kedden új irányvonalakat fogalmazott meg a védekezést illetően.

Az amerikai légitársaságok máris reagáltak a veszélyre. Az American Airlines visszatéríti a repülőjegy árát azoknak a várandós nőknek, akiknek a salvadori San Salvadorba, a hondurasi Tegucigalpába, és a panamai Panamavárosba van érvényes jegyük, de orvosi igazolással bizonyítják, hogy nem alkalmasak a repülőútra. A United Airlines pedig felkínálta a lehetőséget utasainak, hogy akik a veszélyeztetett vidékekre utaznának, újrarendelhetik repülőjegyeiket, vagy le is mondhatják és az árat teljes egészében megtérítik nekik.

A Konzuli Szolgálat figyelmeztet

A Konzuli Szolgálat tavaly decemberben tette közzé a következő figyelmeztetést weboldalán a Brazíliába utazók számára:

2015. utolsó negyedévében rendkívül megnövekedett az Aedes Aegypti szúnyog által terjesztett különböző vírusok terjedése Brazíliában. Ezek egyike a Zika-vírus, ami főleg az állapotos nőket, illetve magzatokat veszélyezteti, utóbbiaknál mikrokefáliát (a születendő gyermeknél ún. „kisfejűséget”) okozhat.

A legérintettebb területek közé Brazília északkeleti államai tartoznak (Pernambuco, Paraíba, Rio Grande do Norte, Sergipe, Alagoas, Bahia, Ceará), de a vírus már megjelent az ország legnépesebb szövetségi államában, Sao Pauló-ban. Ugyanitt emellett rekord mennyiségű – 711 ezer Dengue-s esetet is regisztráltak (ebben az esztendőben egész Brazíliában megközelítőleg 1,5 millió regisztrált eset fordult elő). Az előrejelzés 2016-ra sem bíztató – a kutatók a Dengue-láz agresszív terjeszkedését jósolják.

Javasoljuk, hogy a veszélyeztetett csoportba sorolható személyek fokozott figyelmet fordítsanak a megelőzésre (rovarriasztó, moszkitóháló használata).


Magyarországon nem kell tartani a Zika-vírus okozta járványtól

Magyarországon nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus okozta járvány kialakulásának, a vírust terjesztő tigrisszúnyogok rendkívül alacsony számban vannak jelen Magyarországon - mondta Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

A főorvos elmondta: a vírust 1947-ben fedezték fel ugandai majmokban, egy Zika nevű erdőben, majd tíz év elteltével kiderült, hogy a vírus Nigériában emberi megbetegedéseket okozott. Közép-Afrikában évtizedeken keresztül megszokták a betegséget, nagyon sok emberben vannak ellene antitestek, ezért nem okozott különösebb gondot.

Hozzátette: a vírust állítólag egy ázsiai turista hurcolta be Brazíliába a 2014-es futball-világbajnokság idején. A vírus akkor már jelen volt Ázsiában, Thaiföldön, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken. 2014-ben indult a járvány, amely gyakorlatilag egész Amerikán végigsöpört, már elérte az Egyesült Államok déli határát - jegyezte meg.

Mint mondta, a Zika-vírus okozta mikrokefália, kóros kisfejűség egyébként is előfordul, de Brazíliában két évvel ezelőtt száz eset volt egy évben, tavaly pedig már háromezer, és megállapították, hogy a vírusfertőzés okozta a növekedést.

Elmondta azt is, hogy a vírus felnőtteknél olyan tüneteket okoz, mint az influenza: magas láz, izomfájdalom, bevörösödött szem, szemmögötti fájdalom, ízületi fájdalom, néha bőrkiütés jelentkezik, szinte soha nem halálos, és általában egy héten belül magától is elmúlik. A vírus azonban veszélyes a várandós anyákra: a terhesség bármely szakaszában vetélést, halva szülést és kisfejűséget okoz. A főorvos jelezte: ezeknek a csecsemőknek az életkilátásai "szörnyű rosszak", soha nem lesznek teljes értékű felnőttek.

Szlávik János hozzátette: gyakorlatilag lehetetlen védekezni a vírust terjesztő, rendkívül agresszív tigrisszúnyogok ellen, amelyek nem csak napkeltekor és napnyugtakor csípnek, hanem egész nap. Ahol megvannak a szaporodásának a feltételei, gyakorlatilag lehetetlen ellene védekezni - hangsúlyozta, kiemelve ugyanakkor, hogy Magyarországon nem kell tartani ilyen járvány kialakulásától.

Ausztriában sem tartanak járványtól

Ugyan van egy zikavírussal fertőzött beteg Ausztriában, a szakértők mégsem tartanak attól, hogy járvány törne ki az országban - adta hírül pénteken a Die Presse című osztrák lap. A bécsi orvosi egyetem közlése szerint a zikavírust egy Brazíliából hazatért osztrák nő szervezetében mutatták ki. 

A trópusi betegségekkel foglalkozó szakértő szerint a következő hetekben egyre több utazó fog hazatérni úgy, hogy szervezetében kimutatható lesz a fertőzés, azonban többségük nem lesz beteg, észre sem fogja venni, hogy elkapta a vírust.

Ha az illető nem várandós vagy nem tervez éppen gyermekvállalást, akkor ennek nincs jelentősége - közölte Herwig Kollaritsch. Elmondása szerint Ausztriában azért nem kell járványtól tartani, mert a osztrák klíma hűvösebb, és nem élnek meg nagy számban azok az állatok, amelyek terjeszthetnék a kórt. Az osztrák szakértő elővigyázatosságra intette azokat, akik az érintett régiókba készülnek.

Ausztriában a tigrisszúnyog terjesztheti a kórokozót. Ezt a rovarfajt már 2012-ben észlelték az országban, de a maláriát terjesztő szúnyogfajta is feltűnt az országban - hangzott el az osztrák közszolgálati rádió (ORF) adásában. Szakértők elmondták: ezek a nem őshonos állatok a nemzetközi kereskedelem során szállított árukkal együtt "utazhatnak be" külföldről az országba.

Forrás: Straits Times

Forrás: MTI


Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.