Európai turizmus és magyar termálvízkincs

Február végén nemzetközi szakmai konferenciát szervezett Budapesten a Magyar Egészségturisztikai Marketing Egyesület. A rendezvény előadói a magyar termálvízkincs és az európai uniós turisztikai piac összefüggéseit, kapcsolódási lehetőségeit járták körül.

Dr. Lengyel Balázs, Országos Egészségbiztosítási Pénztár nemzetközi főosztályvezetője előadásában hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátásról szóló uniós rendelkezések az egyes országok eddig meglévő különböző egyezményeit, törvényeit koordinálják. Szabály, hogy a pénzbeli ellátást a küldőország, a természetbeni ellátást a fogadó ország szabályai szerint biztosítják az unión belül. Magyarországnak azonban még néhány unión kívüli állammal (pl. Bulgária, Románia, Kuba, Vietnam, Irak) is van hatályos szerződése. Az egészségügyi ellátás egyes szintjeire külön irányelvek vonatkoznak. Uniós állampolgárok esetében is előírhatják a kórházi ellátáshoz az előzetes engedélyezést, míg a járóbeteg-ellátáshoz ez nem kell. A szakma számára fontos gyógyfürdőellátáshoz a hosszabb tartózkodási időt és bizonyos ellátási formáknál az előzetes időpontegyeztetés kötelezettségét kiköthetik. A külföldi biztosítók mindenesetre vonakodva engedélyezik a magyarországi balneológiai kezeléseket. A fizetőkötelezett betegek esetében a térítési díj megállapítására a szolgáltató jogosult, de ezt előre kell közölnie és az ármegállapítás nem lehet diszkriminatív. Az előadó kihasználatlan lehetőségként említette a határon átnyúló együttműködések kialakítását a beteg ellátásban az OEP és a partnerország biztosítójának bevonásával. Véleménye szerint OEP támogatás nélkül nagyobb mértékű forgalmat lehetne generálni a fogászat és a rehabilitáció terén, továbbá a gyógyvizes kezeléseknél. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szolgáltató közvetlenül is köthet külföldi biztosítóval szerződést.

Több kellene megelőzésre, rehabilitációra

A jelenlegi rendszerről, miszerint 80 százalékot költünk gyógyításra, megelőzésre és rehabilitációra pedig csupán 10-10 százalékot, mindenképpen át kell állni a 20- 25 százalékos megelőzési és rehabilitációs hányadra – hívta fel a figyelmet Dr. Kincses Gyula, az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet munkatársa. Ebben a hazai gyógy-wellness létesítmények és adottságok nagyobb szerephez juthatnak. Az unió jövőképe az egészségtudatos állampolgár, aki hajlandó magára többet költeni betegségmegelőzés céljából. Ahhoz, hogy több külföldi és belföldi vendéget nyerjen meg a szektor, gyógytérségekre, ezek jobb marketingjére van szükség. Norbert Stadler, az EU Orvosi Rehabilitációs Szövetségének képviselője szerint a lakosság elöregedése, és ennek következtében a krónikus betegségek hosszú távú kezelési igénye szemléletváltást igényel az EU döntéshozóinál. Ehhez az EU-nak át kell alakulnia egy kiegyensúlyozott szociális, gazdasági és foglalkoztatási közösségé. Csak a megelőzés és a rehabilitáció előtérbe állításával lehet tartós egészségügyi politikát megvalósítani. Növekszik a wellnessés egészségturizmus iránti igény, és a biztosítottaknak lehetővé kell tenni a szabad egészségügyi szolgáltató választást az unión belül.

Biztosítók, bankok óvatos lépései

Az állami egészségbiztosítás mellett megjelentek a piacon a magánbiztosítók is. Lehoczky László, az MKB Egészségpénztári Igazgatótanácsa elnöke szerint az egészségpénztárak a tb-hez képest kiegészítő- pótló, alternatív és kényelmesebb szolgáltatásokat nyújtanak. Jelenleg hazánkban 500 ezer tagjuk, 2 millió igénybe vevőjük és 26 milliárd éves tagdíjbefizetésük van. A gyógy- és wellness- szállodákban tagjaik 130 ezer vendégéjszakát töltöttek el 2004-ben. Az egészségpénztárak jobb működésének – a még magas árszint mellett – vannak jogszabályi, marketing és információs gátjai. Orvosi javaslatra 160- 240 ezer forint éves keretet vehetnek igénybe a tagok, amely szállásra, panziós étkeztetésre, egészségügyi és wellness szolgáltatásokra fordítható, utazási irodák számláit azonban nem fogadhatják be. Véleménye szerint, ha a szolgáltatók speciális csomagokkal keresnék meg a tagokat, újabb lehetőség nyílna a forgalom bővítésére. Dr. Szabados Péter, a Volksbank tulajdonában lévő Ärzte Bank ügyvezető igazgatója emlékeztetett rá, hogy a magyar gyógyturizmus forráshiánnyal küszködik, ezért a bankon belül kialakították az orvosi üzletágat, amely praxisjoggal, orvosi vállalkozások, egészségügyi célú beruházások, eszközök finanszírozásával foglalkozik.

Szállodás vélemények

Hazánkban kevés a nyugdíjasok támogatása, és erősíteni kellene a vállalati-civil egészségpénztárak bevonását – hívta fel a figyelmet Lukács Ferenc, a NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója. Szerinte Franciaország jó példa, ott a balneo- és thalassoterápiát támogatják, gyógyszer helyett felírható. Ott a fürdők kilobbizták, hogy az élsportolóknak évente egyszer háromhetes kúrán kell részt venniük. A magyar gyógyszállóknak külön-külön kell a német biztosítókat megnyerniük. Ennek érdekében létrehozták a „Gyógyszállók Aranykönyvét”, amelyet eljuttatnak német nyelvterületen a biztosítóknak.

Az 1968-ban Rober Rogner által alapított gyógy- és wellness-szállodabirodalom sikerének titka, hogy egy kézbe vették a fejlesztést, a működtetést és a vezetést – emlékeztetett Roman Purt, a hévízi Rogner Hotel & Spa Lotus Therme igazgatója. A vállalatnak öt szállodája működik, további hét építése folyamatban van. Filozófiájuk központjában az egyén áll, holisztikus szemléletű szolgáltatásokat kínálnak. A Best Health Austria minősítése alapján egy ezüst- és egy bronzfokozatot szereztek – ez utóbbit a hévízi szálloda kapta.

Képünkön: Norbert Stadler, az EU Orvosi Rehabilitációs Szövetségének képviselője


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?