hirdetés
hirdetés

Extrém sportág esetén extrémek a biztosítási kritériumok is

Suhajda Szilárd tragédiájáról szinte  mindenki hallott idehaza az elmúlt napokban. Egy ország szorított azért, hogy életben találja Suhajda Szilárdot az érte küldött mentőcsapat a világ legmagasabb hegyén, de sajnos nem így történt. A hegymászó extrém sportolóként volt ismert. Kíváncsiak voltunk arra, vajon biztosítási oldalról milyen szabályok vonatkoztak rá. Erről kérdeztük a szakértőket.

hirdetés

Kétféle biztosítást kínálnak idehaza a biztosítók extrém sportolóknak, avat be a részletekbe a megkérdezett Mondial Assistance (MA) és Colonnade Insurance (CI) két utasbiztosítási szakértője, Nagy Róbert (MA) és Sárközi Csilla (CI). Mindkét szakember elmondta, alapvetően 3000-3500 méterig köthető utasbiztosítás extrém sportág esetén kétféle módon: lehet egy nagyobb csomagba beépítve, vagy külön, kiegészítő fedezetként. Van a biztosítóknak egy saját listájuk, amelyben felsorolják a biztosítási ajánlatokat, és ez a lista azért is beszédes, mert az is informatív, hogy mi NEM szerepel benne.

Forrás: trekguiders.com
Forrás: trekguiders.com
 

Mivel baleset, tragédia esetén speciális eszközök kellenek a hegyről a lehozatal érdekében, ezért ezek a biztosítások sosem normál mércével mérhetők - igencsak borsos áruk van egy átlagos utasbiztosítás árához képest. Hiszen az adott biztosítónak a következőknek kell megfelelnie, ha "bevállalják" az extrém sportot űző - jelen esetben a 8000-es hegyeket megmászó sportoló biztosítását:

- Ki tudják-e biztonságban hozni a bajba jutott embert alacsonyabb területre?

- Megvannak-e a mentéshez szükséges eszközök?

- Van-e megfelelő egészségügyi ellátás a környéken a bajba jutott ellátásához?

Mindketten a témával kapcsolatban hangsúlyozták, holttest hazaszállítására nem köthető biztosítás extrém magasságok esetén, egyszeri fedezetet azonban nyújtanak haláleset bekövetkeztekor. Amelynek során előre kiköthető, hogy ki kapja majd összeget - közeli hozzátartozó vagy más megnevezett ismerős -, és ezt a biztosított határozza meg a szerződés megkötésekor.

Az is kiderült, Magyarországon eddig speciális feltételek mellett 6000 méterig kötöttek utasbiztosítást, de alapvetően 3500 méter felett már kizárják a kockázatvállalást. Olyan tényezők pedig, mint oxigénpalack és segítők (sepák) nélküli, azaz "tiszta" mászás esetén 3500 méter fölé - eleve kizáró tényezők a biztosítók számára.

Mint az index.hu ezzel kapcsolatos cikkében megjegyzi, magyar biztosítói gyakorlatban a legmagasabb magasságig fedezetet – a Netrisk.hu kalkulációi szerint – 6000 méteres tengerszint feletti magasságig az Uniqa Biztosító nyújt – pótdíj ellenében. Üzletszabályzatuk szerint kizárólag akkor vállalnak fedezetet a világ bármely pontján, 3000 méter felett végzett, maximum 6000 méterig terjedő gyalogtúra, trekking, hegy- és sziklamászás esetében, ha a tevékenység szervezett túra keretében, regisztrált túravezető részvételével történik. A Colonnade Biztosító Magyarországi Fióktelepe által – extrém vagy versenysport kiegészítő biztosítás mellett kínált Mondial Direct Utasbiztosítás 5500 méteres magasságig vállalja a kockázatokat.

 

A cikkben említett listát még várjuk a szakértőktől, amint elküldik, anyagunkhoz csatoljuk, és jelezzük olvasóinknak.

 

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online / index.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk