Ez állati!

Na, végre! Hamarosan életbe lép a szarvasgombáról szóló hazai jogszabály – amint a soron következő őszi ülésén elfogadja a javaslatot a Tisztelt Ház –, amely kimondja, hogy nemzeti értékünk védelme fontos az adott szaktárca számára, így értékőrzés céljából meghatározó jelentőségű, hogy mielőbb megszigorítsák a szarvasgombagyűjtést hazai erdeinkben.

Bízzunk benne, hogy az új jogszabály eljut majd az erdők mélyére, az ott csörtető vaddisznócsordákhoz is, ugyanis a hazánkban vadon termő szarvasgomba legfőbb ellenségei nem a lelkesen gombászó amatőr honfitársaink, hanem a profi vaddisznók, amelyek seperc alatt kiszimatolják, hogy hol terem a különleges ínyencség.

Egyébként csak most derült ki számomra az a meglepő tény, hogy a gombák egyáltalán nem növények, hanem valamiféle átmenetet képeznek a növény- és állatvilág között, és inkább ez utóbbihoz állnak közel, ugyanis több bennük az állatokhoz hasonló tulajdonság, mint ami a növényeket jellemzi.

Azonban térjünk vissza fő vonalunkhoz, a ma (még) igencsak kevés hazai vendéglátóegységben felhasznált, topalapanyagnak számító szarvasgombához, amely nemcsak természetes élőhelyén, hanem mesterségesen kialakított területen is viszonylag könnyen termeszthető. Egy Káli-medencei nagygazdálkodó hölgyismerősöm mesélte, hogy ő is több évig kacérkodott a szarvasgomba-termesztés gondolatával. Egy tengerentúlon alkalmazott ötlet alapján frissen ültetett mogyorófa gyökeréhez tervezte az akciót, 5,5 hektárnyi területen. Azonban a remek üzleti tervet keresztülhúzta az a nem várt fejlemény, hogy a szarvasgomba csak magoncról szaporítható, az említett vállalkozóhölgy pedig nem magoncot, hanem nemes mogyorót telepített gyökerestül, így a szarvasgombaspóra nem fordulna „virágzóra”, azaz a kifejlett gyökéren már nem terem meg.

Marad tehát továbbra is a vadon, a természet, ahol, mint hallhattuk, szintén történhetnek csodák: a napokban például egy lelkes, a jászsági erdőket járó gombász talált egy termetes példányt. Az 1,28 kilogrammos, gyönyörű szarvasgombát először közszemlére tette, majd a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak ajándékozta, hogy ott kiállítsák, és méltóképpen gondozzák.


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.