Ez egy olyan vállalkozás, mint a Bauhaus!

A Mecsek Zöldút Egyesület elnökségi tagja, dr. Németh Ibolya az Utazás kiállításon rávilágított arra, hogy míg több hegységünket jól ismeri a magyar közönség, a Mecsek ebből sajnos kimarad.

Parasztmuffin, csalánszörp, gazvacsora, medvehagyma, cigánylecsó és számos brand kötődik immár a Mecsek Zöldút Egyesülethez, mely 2015-ben Kiváló Európai Desztináció-díjat nyert Brüsszelben.

A Mecsek Zöldút olyan élő, működőképes szellemiség-közvetítő műhely, amely lehetőséget nyújt a helyieknek és az ide látogatóknak a lelki és fizikai rekreációra, az értékek közvetítésére és a fejlődésre. A Mecsek Zöldút tagjai részletesen felkutatták az egyes falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait, gasztronómiáját, a turizmus fejlesztési lehetőségeit. Elkötelezettek a hagyományos, vegyszer- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében, az erdei, mezei, kerti vadon termő növények, gombák környezetbarát gyűjtésében, használatában és „visszatanításában”, a gyógyélelmiszerekre, egészséges táplálkozásra való figyelemfelhívásban és a helyi közösséget támogató és nem kihasználó fenntartható (szelíd, zöld, öko) turizmusban.

"Olyan vállalkozás ez, mint az építészetben a Bauhaus, mely visszanyúlt a régi építőanyagokhoz és természetes formákhoz és ebből egy újat alkotott. A turizmusban is létjogosultsága van egy ilyen irányzatnak!" - emelte ki az Utazás kiállításon dr. Németh Ibolya, a Mecsek Zöldút Egyesület elnökségi tagja, környezeti nevelő.

Egyik legrégebbi és legismertebb 'termékük' a "Mecsek ökocsali", melynek lényege, hogy a falusi vendéglátók egy asztalra teszik fel termékeiket és igény szerint eljuttatják ezt különféle városi rendezvényekre, konferenciákra.

"Több díjat, rangos elismerést is nyertünk, a legnagyobb ezek közül a tavalyi EDEN pályázat volt, melyre rengeteget készültünk. Sajnos a magyar közönség még nem ismer bennünket eléggé." Dr. Németh Ibolya (azaz Bia) szerint  megváltozott a falusi turizmus Magyarországon, nem tud a korábbi vendégkör jönni, egy célcsoport (elsősorban a tanárok, értelmiségiek, nagycsaládosok) most teljesen eltűnt a színről, mely részben a megváltozott anyagi körülményekkel magyarázható. Emellett tucatszámra jelennek meg a wellness ajánlatok is, melyek a korábbinál lényegesen olcsóbbak lettek és többen inkább ezt választják."

A Mecsek Zöldút és a Bio Bia felelősségteljes falusi élet és vendéglátás megálmodója szerint  ez a fajta turizmus egy egészen más élményt kínál. Itt a római lakomáktól kezdve, a gyógynövényes programokig, Pálos kolostor látogatásig, holdtölte túráig, a mecsekaljai Angster orgona koncertig minden program egy különleges, egyedi élményt kínál. Bia igazi kihívásnak tartja a környék természeti és kulturális látnivalóinak megismertetését, mivel az a tapasztalata, hogy a magyarok nem ismerik valójában a Mecseket. Jelenleg ugyanis Pécsért és a villányi borturizmusért utaznak ide, de a Mecsek teljesen kimarad az útitervből. Az EDEN pályázatot nyert Mecsek Zöldút elnökségi tagja mindemellett fontosnak tartja a környezettudatos szemléletformálást, melyet véleménye szerint nem lehet elég korán elkezdeni.

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?