Kik és hogyan főztek sört Magyarországon?

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös magyar sörtörténetet bemutató kiállítása tavaly júniusban nyílt meg a MKVM-ben Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig címmel, amelyet már akkor vándorkiállításnak szántak.

A napokban pedig ehhez a kiállításhoz csatlakozott az Ez sör! című könyv, amelyet a munkacsoport a kiállítás továbbgondolásával valósított meg. Szerzői és szerkesztői Kulich Julianna, Hegedűs Krisztián, Maczó Balázs, dr. Török Róbert és Katona Csaba volt. A könyv igényes kivitelben a hazai sörfőzés és -fogyasztás történetét mutatja be.

A könyvbemutatón elmondták, hogy a kötetben megjelenő interjúk megjelenése széles szerzői gárdának köszönhető, a két nyelven, angolul és magyarul megjelent hiánypótló könyv szorosan kapcsolódik a kiállításhoz.

A kötetben ugyanazokat kérdéseket járják körül, mint a kiállítás anyagában, vagyis: Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör?

A kötet bemutatja a filoxéravész után (19. század 2. fele) meginduló ipari sörgyártás korszakát is. Legtöbb esetben kisebb sörházakat vásárolták fel magyar, cseh, osztrák befektetők (nagyon gyakran gabonakereskedők), és indították el a sörgyártást az iparrá válás útján.

Azt is megtudjuk, hogy a 19. század végére a hazai sörgyártás 90%-át Kőbánya adta, noha az országban 90 sörgyár működött, köztük olyan nagyobb gyárak is, mint a pécsi Pannónia, a nagykanizsai Király és az Első Soproni Serfőzde és Malátagyár. Ez a sörgyár „kavalkád” azonban a 20. század első pár évtizede alatt folyamatosan ritkult, a cégek felvásárolták egymást, a sörből származó bevétel kezdett egy kézbe csordogálni: az 1940-es években a sörpiac 75%-át a Dreher gyár uralta.

Ahogy a kiállításon, úgy a könyv oldalain is találkozhatunk reklámanyagokkal, plakátokkal, nyomtatványokkal, az archív felvételek arról tanúskodnak, hogy szerves része volt a sör a polgári mindennapokban. Az elegáns éttermek étlapjai viszont meglehetősen szerény sörkínálatot sorakoztatnak fel (általában 1-2 féle), a rangos események menülapjairól pedig teljesen hiányzik ez az ital. Nem úgy, mint az osztrákoknál, akik I. Ferenc József császárt 1895-ös salzburgi látogatása alkalmával, sörrel kínálták.

Külön fejezetben foglalkoznak a hazai ipari sörgyártással egészen az államosításig. Bemutatják a soproni, pécsi és nagykanizsai gyárak működését is a 20. század első felében. Az 1948-1949-ben lezajló államosítás hatására gyáraink nemzeti vállalatokká egyesültek. Az így létrehozott három gyár (Kőbányai, Soproni, Pannónia) mellé 1973-ben felsorakozott a Borsodi Sörgyár is, mely a szocializmus korszakának sörgyártását reprezentálja.

1981-ben a Söripari Tröszt megszűnésével a gyárak elindultak az önállósodás, a nyugati márkák felé való nyitás útján, mely a rendszerváltást követő teljes privatizációhoz vezetett.

A könyvet a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiadásában, 216 oldalon mintegy 400 fotóval jelent meg hatvan témakörben. A kiállítás pedig idén Miskolcon, majd Pécsett mutatkozik be, Sopronban pedig a Múzeumok éjszakáján láthatjuk.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.