Ezek voltak 2019 trendi ételei

Az egyik legnagyobb amerikai ételrendelő és -kiszállító cég, a Grubhub a hozzá befutott igények alapján idén is közzétette éves listáját - írja a Magyar Konyha.

A Grubhub nevű online platform 2019-ben is kiadta szokásos, Year in Food jelentését, amely a hozzá befutó, több tízmillió rendelés alapján összegzi a mögöttünk álló év legfontosabb ételtrendjeit.

A mintegy 21 millió felhasználóval büszkélkedő, chicagói székhelyű internetes piactér szerint az idei kétségkívül a növényi alapú élelmiszerek éve volt Amerikában.

Ahhoz, hogy kiderüljön, 2019-ben melyek voltak az év ételei, a Grubhub összehasonlította a 2019-es és a 2018-as  rendelési adatokat, amelyekből kiszámította, melyik fogás népszerűsége növekedett leginkább az elmúlt 12 hónap alatt.

Idén a karfiolpizza bizonyult a legmenőbbnek: az étel népszerűsége mintegy 650%-kal nőtt tavalyhoz képest. Ha mindez nem lenne elég, a TOP10-es listából jól látszik, hogy a vegetáriánus, illetve vegánbarát ételváltozatok gyakorlatilag taroltak ebben az évben:

    Karfiolpizza (650%)
    Fűszeres kelbimbó (622%)
    Portobello gombás empanada/pite (601%)
    Feketebabos-édesburgonyás taco (513%)
    Sertés miso ramen (413%)
    Csirkeburger (318%)
    Csontleves (298%)
    Barnacukros bubble tea (281%)
    Vegán pad thai (280%)
    Impossible (húsalternatívával készülő) burger (203%)




Tavaly a tízes listán még csupán három növényi alapú étel kapott helyett.

A jelentésből kiderül, hogy 2019-ben a vegán rendelések mindösszesen 27 százalékot javítottak az előző évhez képest, s a Grubhub listázta a legnagyobb növekedést produkáló húshelyettesítő ételeket is, ezek:

    Impossible burger
    Feketebab burger
    Tofu
    Gombaburger
    Jackfruit

Habár a jelentés Amerika kedvenceiről szól, s a fenti listák némely eleme a magyar fülnek és szájnak még meglehetősen ismeretlen lehet, de kevés a kétségünk, hogy a következő hónapokban egyre többükkel, egyre szélesebb körben találkozhatunk majd itthon is. S bár nekünk az érdekességen kívül nem jelent túl sokat, a tengerentúli felhasználók biztosan szívesen böngészik az USA egyes államait, régióit elemző részeket, amelyekből például az is kiderül, mely államok a leginkább (New York, Kalifornia, Nevada, Oregon és Pennsylvania), illetve a legkevésbé (Indiana, Iowa, Észak-Karolina, Missouri és Idaho) barátai a vegán ételeknek.

A Grubhub éves jelentése természetesen nem csak a növényi alapú étkezésről szól – rangsorolják például a legnépszerűbb éjszakai rendeléseket, vagy az évtized ételeit is, illetve sokat tudhatunk meg az egyes régiók felhasználóinak rendelési szokásairól is.

Forrás: Magyar Konyha


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?