Fesztiválok jelzik a tél végét a Cote d’Azure-ön  

A lenyűgöző táj és a kulturális gazdagság miatt választja immár közel 150 éve annyi turista úti céljául a francia riviérát.  

'

Nizza 350 ezer lakosával Franciaország ötödik legnagyobb városa. Tíz kilométeres tengerpartjának túlnyomó része szabad strand. 300 hektár zöldterület található a városban, a forróságot 150 medence és szökőkút segít könnyebben elviselni. Párizs után itt található a legnagyobb forgalmú francia repülőtér, amely közel 10 millió utast fogad évente; 41 légitársaság 71 járata biztosítja a térség jó megközelíthetőségét. Az előrejelzések szerint a következő években 16 millió utas fordulhat meg a város repülőterén, amelyet 2002-ben bővítettek. A városban 180 szálloda 10 ezer szobája áll a turisták rendelkezésére, közülük 23 négycsillagos, 64 háromcsillagos, 66 kétcsillagos és 20 egycsillagos szálláshely.

Nizza Párizs után a második leglátogatottabb település Franciaországban. Fontos kongresszusi turizmusa is: Acropolis nevű rendezvényközpontja elnyerte az Európa legjobb kongresszusi palotája címet. Az ország legfőbb kikötője is itt található. Párizs után itt van a legtöbb állami múzeum és galéria, összesen 19, ez nem is csoda, hiszen Toulouse-Lautrec, Modigliani, Utrillo, Renoir, Chagall, Matisse kedvelt városa volt Nizza. Nizza építészete rendkívül változatos, a barokk, a klasszicizmus, a szecesszió és az art deco is rajta hagyta nyomát a város arculatán. A város legjelentősebb hagyatéka a barokk építészet, amelynek legszebb példája a XVII. századi Lascaris palota, amelyben ma a népművészetek és hagyományok múzeuma működik. Az amerikai sajtó szerint a Hotel Negresco a világ egyik legszebb szállodája. A helybeliek kedvelt találkahelye, a Cours Saleya tér, a közeli virágpiaccal együtt a turisták számára kötelező látványosság. Akár egész nap is lehet barangolni a nizzai óváros szűk utcáin, közben a kíváncsiak megkóstolhatják a piacon a helyiek csicseriborsólisztből készült óriáslepényét, csipegethetnek a különféle olívabogyókból, megszagolhatják a rengetegféle friss virágot.

Karnevál a klímaváltozás jegyében

Nizzában minden év februárjában rendezik meg a karnevált, amelynek témájául az idén formabontó módon a klímaváltozást választották. A karnevál modernizálása céljából a Nizzai Turisztikai Hivatal 2000 óta minden évben felkéri a nemzetközi sajtó grafikusait, hogy tervezzék meg azokat a hajókat, amelyek virágokkal megrakottan végigvonulnak a város tengerparti sétányán, a Promenade des Anglais-on. A virágparádén tökéletes színharmóniába rendezik a kocsikat borító virágokat. A karnevál idén február 12-én a parádé királyának megérkezésével kezdődött, és 27-én óriási felvonulással, majd ezt követően tűzijátékkal zárult. Húsz díszes kocsi vonult fel az idén, amelyek magassága elérte egyes esetekben a 12 métert is. 2004-ben több mint egymillió látogatót fogadott a rendezvény, akik közel 40 millió euróval gazdagították a város vállalkozóit. 140 ezer jegyet adtak el a rendezvényre, amelynek közvetlen bevételei elérték az 1735 ezer eurót.

Citromfesztivál a temető alatt

A francia riviéra egyik leghangulatosabb városa kétségkívül az olasz határ közelében fekvő Menton, amely természetes szépsége mellett Citromfesztiváljáról is messze földön híres. A kellemes, mediterrán klímájú településen és környékén szépen terem a citrom és a narancs, így nem véletlen, hogy éppen e gyümölcsök szüretét ünneplik meg a helybeliek. A február végén vagy március elején rendezett ünnepségen e két gyümölccsel díszített kocsik vonulnak végig a városon, a kocsik között zenekarok, mazsorettcsoportok szórakoztatják az összegyűlt közönséget. A város egyik legérdekesebb látnivalója a kikötő, illetve a település fölötti dombot található temető, ahol végigkövethetjük, hogyan szerettek bele Mentonba Európa legkülönbözőbb nemzeteinek fiai, lányai. Először az angolok jöttek, majd a poroszok, oroszok, lengyelek következtek, és olasz és magyar sírokat is találunk a temetőben.

Falu a csúcson

Alig kétszáz állandó lakossal büszkélkedhet a sziklacsúcsra épült Eze falu, ami nem is csoda, hiszen a Nizza és Monaco között félúton elhelyezkedő középkori településre csak gyalog vagy szamárháton lehet feljutni, meglehetősen meredek hegyoldalon. A turisták azonban annál nagyobb számban keresik fel a helyet, ahol ajándékboltok, kávézók, éttermek várják őket. A falu legszebb pontja a hegy tetején található arborétum, ahol hatalmas kaktuszok és más, forró égtájakról származó növények társaságában gyönyörködhet a látogató az elé táruló panorámában.

A Cote d’Azure turizmusa számokban (2004)
Turisták száma    8,6 millió
 Vendégéjszakák száma  62 millió
 Átlagos tartózkodási idő  7,2 éjszaka
 Legfontosabb küldőországok Egyesült Királyság, Olaszország, Németország, USA, Skandinávia, Spanyolország
 Éves foglaltság  60 százalék
Turizmusban foglalkoztatottak száma  68 ezer
Szállásdíjbevétel  5 milliárd euró
 Forrás: Cote d’Azure Idegenforgalmi Hivatal
'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.