Finomhangolás

Okulva a nyáron kialakult helyzetből, a kényszerű last minute akciókból, úgy tűnik, a téli szezonban visszafogottabbak az utazásszervezők a charterezés terén. Ráadásul sokkal kevesebb a rendelkezésre álló nagy repülőgép is; az irodák ezért – ahol lehet – inkább menetrend szerinti járatokkal szervezik meg az általuk kínált utakat.

Idén hasonló a charterpaletta, mint tavaly télen, csupán Mexikó és a Maldív-szigetek hiányoznak a kínálatból – elemzi a 2007/08-as téli szezont Boros József, a Tensi ügyvezető igazgatója. „Ez hozzávetőlegesen 3200 székkel jelent kisebb kapacitást. A hírek szerint az egzotikus desztinációkba tartó menetrend szerinti járatokon ennél jóval több foglalás történik. A túlzott kapacitások vásárlása télen még kockázatosabb, hiszen sokan csak évi egy nyaralást engedhetnek meg maguknak, és ezt túlnyomórészt nyárra tervezik. Míg korábban nagy árkülönbségek voltak a charter-, illetve a menetrend szerinti repülőjegyek közt, mára az árak közelítenek egymáshoz. Sőt, már viszonylag könnyen lehet kapacitáshoz jutni a menetrend szerinti járatokon, akár csoportok számára is. Így a néhány ezer forintos különbség nem éri meg a jóval nagyobb kockázatvállalást. A Tensi vendégköre a flexibilitást, a kényelmet, az egyénre szabott ajánlatokat igényli. Márpedig e tekintetben egyértelműen a menetrend szerinti járatok javára billen a mérleg. Boros József nem gondolja, hogy a téli szezon végére újabb iroda csődjétől kellene tartani, hiszen a szezon kapacitásait régóta piacon lévő, tapasztalt, erős háttérrel rendelkező irodák kötötték le. Mindezen túl fontos lenne, hogy az árcsökkentés és a kényszerű akciók hirdetése helyett a kapacitásokat racionalizálnák. Az utasokban pedig nem szabad erősíteni azt az érzést, ráérnek a foglalással, és érdemes kivárni. Hosszú távon e helyett az előfoglalásokra kellene ösztönözni az utazókat. Természetesen mindez csak az ésszerű kapacitások vállalása mellett lehetséges – hangsúlyozza Boros József.

Nem lesz az idén mexikói járat

A hazai téli charterpiacon továbbra is két meghatározó légitársaság működik csupán, a Malév és a Travel Service, rajtuk kívül a Nouvelair és a Karthago Airlines gépeit veszik igénybe az utazásszervezők néhány járat erejéig. A Malév Kilimandzsáró, Mauritius, Zanzibár, Johannesburg, Mombassa, Dubai, Bangkok, Phuket, Sharm el-Sheik, Hurghada, Aqaba és Torino célállomásokra indít téli chartereket. A kapacitások jelentős részét az Aeroviva kötötte le. Érdekesség, hogy az iroda megbízásából Bangkokba, majd Phuketbe közlekedő gép leszáll az Egyesült Arab Emirátusokhoz tartozó Sarjah repülőterén is. Ezen kívül az iroda a Malév közvetlen, Bangkokba tartó menetrend szerinti járatain is bérelt további helyeket.

A széles törzsű Malév gépek szabad kapacitásának hiányában idén nem indul a karibi (Cancun) charter, ugyanakkor a B737- esekkel elérhető célállomások száma – a légitársaság szeptemberi közlése szerint – az utazási irodák igényeivel párhuzamosan még módosulhat. A Malév 2008. január 8-tól heti 4-re bővíti bangkoki menetrend szerinti járatainak számát. A Travel Service gépein főleg a Neckermann, a Kar-tago Tours, a Safari Travel és a Best Reisen osztozkodik. A járatok Kenya, Mauritius, Spanyolország, Brazília, a Zöld-foki-szigetek, és Egyiptom üdülőhelyei felé közlekednek. Nagy valószínűséggel indul egy szilveszteri járat is Ciprusra, a Blue Travel utazási iroda szervezésében, ennek időpontja még pontosítás alatt áll. További járatláncok üzemeltetésére is folynak tárgyalások, a menetrend ennek tekintetében még bővülhet.

Nem csak Pestről

A téli chartereztetés egyik fő szereplője, a Kartago Tours Tunéziába több utat is szervez, ráadásul Monastirba két gép is közlekedik. Egyiptomban szintén több célállomás van: Hurghada, Sharm el-Sheikh és Taba. Brazíliába és a Zöld-foki-szigetekre charterek közlekednek Budapestről, prágai köztes leszállással, ahol a gépre szállnak az Exim Tours prágai utasai is. További charterjáratok indulnak Prágából, az Exim Tours Prágával közösen Kubába, Dominikára, Venezuelára, Isla Margaritára és El Salvadorba. A magyar utasokat Prágáig menetrend szerinti járatok viszik.

Több kényelem, kevesebb kockázat

A téli szezonban a legtöbb utat a légitársaságok menetrend szerinti járataira szervezi a Best Reisen, mivel a gépek nagyobbak, kényelmesebbek, többnyire jobb a fedélzeti kiszolgálás, több a mosdó, arról nem is beszélve, hogy az utazási iroda kockázatvállalása is jóval alacsonyabb. Ahová nem közlekedik menetrend szerinti járat, természetesen továbbra is a charterezés marad. A tunéziai vonalat márciustól egy pénteki indulással is kibővítik,de szilveszterkor is indul néhány rásegítő járat. Egyiptom folyamatos úti cél a téli szezonban, a Gran Canaria és Mauritius felé tartó charterek is a szezon végéig közlekednek. Thaiföldre a Malév járataira foglaltak block seat-eket, Mexikóba, Dubaiba, Kubába, Balira, Gambiába és Madeirára pedig menetrend szerint utaznak a Best Reisen ügyfelei.

Újra charter Aqababa?

 Az Anubis Travel egyiptomi járatait egész szezonban közlekedteti, 180 fős Malév gépekkel, együtt a Neckermann, illetve az OTP Travel utasaival. Hurghadába és Sharm el-Sheikhre szombatonként közlekednek a járatok, februártól viszont növekedik a kapacitás: vasárnaponként a Sharm el-Sheikhre tartó gépek Aqabába is továbbrepülnek. Ezen a gépen az iroda az OTP Travellel osztozik, aki Mauritiusra indítja másik charterláncát.

Menetrend szerint

A 2007/08-as téli szezonban nem indít charterjáratokat a Chemol Travel, a Tensi, az Aeolus, a Questor Travel, a Budavár Tours és az 5 Kontinens Utazási Iroda. Egzotikus üdüléseikhez valamint körutazásaikhoz a repülőjegyet menetrend szerinti járatokon foglalják le, illetve block seat-eket vásárolnak. Az IBUSZ is csupán Mauritiusra indít chartert, a Safari Travel albérlőjeként. Több irodához hasonlóan a Green Travel is block seat-eket vásárol menetrend szerinti járatokon, chartert esetleg szilveszterkor indít. Ezek az utak lapzártánkkor még tervezés alatt álltak. Míg nyáron az iroda a tömeges turizmus kiszolgálására rendezkedik be, télen inkább a magasabb színvonalú, egyedi igények kielégítésére helyezik a hangsúlyt. Egzotikus desztinációkra saját chartert az Unitravel sem indít, egyedül szilveszterkor bérel a Malévtől gépet: Mallorcára és Máltára. Thaiföldre az Aerosvit ukrán légitársaság gépein bérelt az iroda block seat-eket. Újdonság, hogy síterületekre viszont indítanak charterjáratot Budapest és Torinó között. 

Bővíti kínálatát a Neckermann

A Neckermann Utazás Szolgáltató Kft. nem árcsökkentéssel, hanem újdonságok kínálatával szeretné megtartani helyét az élmezőnyben. 2007/08-as téli katalógusa osztrák, francia, német, olasz, svájci és szlovák síajánlatokat tartalmaz. Idén télen repülési ajánlataik célállomásai: Gran Canaria, Tenerife, Madeira, Tunézia, Egyiptom, Málta és a két újdonság, Lanzarote és Fuerteventura, bécsi indulással. Meghatározott szálláshelyek foglalása esetén utanként egy autónak ingyenes parkolási lehetőséget biztosítanak a bécsi reptéren. A téli egzotikus úti célok között India nem szerepelt korábban, Kenya, Zanzibár, Mauritius, Thaiföld, a Maldív-szigetek, Jamaika, a Dominikai Köztársaság, Kuba és Mexikó eddig is színesítette a palettát. Ezen desztinációk nagy részére az iroda a különböző légitársaságok menetrend szerinti járatain foglal helyet utasai számára. Az egzotikus utaknál további újdonság a „flexi package”, vagyis az utasok egyéni igényeihez igazítva állítják össze az utat.

Színes téli Tensi-tár

Bár a nyári szezont összességében jól zárta a Tensi, az iroda mégis visszafogott magatartást követ a téli kínálatában. A kisebb garanciavállalás és a kínálat bővítése, átstrukturálása mellett döntött: színesebb, rugalmasabb, egyénre szabott programokat állított össze. A Tensi kiemelt nyaralóhelyei: Bali, Kuba, Mauritius, Thaiföld. Újdonság idén Barbados, Brazília és a Karib-szigetek, továbbá az indiai, vietnámi és USA körutazások. A gyermekes családoknak idén is szerveznek Mikulástúrát Lappföldre. Síajánlataikkal Ausztriába, Olaszországba, Szlovéniába juthatnak el a síelés szerelmesei. Szintén az újdonságok közé tartoznak a csoportos tengeri hajóutak, a Karib-tenger térségébe, a Távol-Keletre, a Baltikumba, Itáliába és a norvég fjordokhoz.

Munkakontingensekből is dolgozik a TUI

A TUI Magyarország Kft. síutakat tartalmazó Terra Reisen katalógusában idén 5 ország 113 szálláshelyét kínálja, ahol idén Svájc is szerepel. Formai újdonság a tartalomjegyzékben megjelenő információs sáv, ahol a legfontosabb adatokat is feltüntették. A 2007/2008-as Gulet és TUI katalógusokban árualapja Marokkóval és Thaifölddel bővült. Egyiptomban a megszokott Sharm el-Sheikh mellett Hurghada is szerepel, itt január elsején új Magic Life szálloda nyílik, de bővült a kínálat Mauritiuson is. A TUI másik magyarországi leányvállalata, a kizárólag repülős utazásszervezéssel foglalkozó magyar TUI saját chartert idén nem indít, illetve a Neckermanntól bérel helyeket a Tenerife és Gran Canaria felé tartó chartereiken. A Kartago Tours utazási irodától a Hurghadába, illetve Sharm el-Sheikhre tartó gépeire a TUI munkakontingenseket kapott. Ez annyit tesz, ha a szóban forgó utakat a TUI nem tudja értékesíteni, az indulási dátum előtt 3 héttel visszamondhatja a bérelt helyeket, minden kötelezettség nélkül. Bangkokba a Malév gépeken vásároltak block seat-eket. További helyszínekre menetrend szerinti járatokkal repülnek.


Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.
Már közlekedik a Tisza-tó sebesvonat

Már közlekedik a Tisza-tó sebesvonat 

Egynapos túrához is ideális a menetrendje.
Sztrájkkészültség az osztrák légitársaságnál

Sztrájkkészültség az osztrák légitársaságnál 

Március 28-án és 29-én 430 járat nem indul el a tervek szerint, a leállás az közel 52 000 utast érinthet. 

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.