Flesch Tamás: Nagyobb a baj a növekvő rezsiköltségek miatt, mint Covid idején volt

Erről a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke, Flesch Tamás beszélt az ATV Egyenes beszéd c. műsorában. A mostani válságnak ugyanis a költségek olyan mértékű elszállását eredményezte, mondta a szakértő, hogy ezt semmilyen észszerű kiadáscsökkentéssel nem tudják ellensúlyozni a szállodások.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szállodák energiakiadása az elmúlt hónapokban megugrott, Flesch a műsorban elmondta: az áramnál tízszeres, a gáznál nyolcszoros szorzóval szembesültek néhányan. Példaként említette, ha van egy 150 szobás vidéki wellness-szálloda, amelynek rezsiköltsége eddigi havi 12-15 millió forint volt, „az most 100 millió lesz havonta, és ezek nem kigazdálkodható számok”, áll a telex.hu összefoglaló beszámolójában az ATV interjúja alapján.

Ráadásul most már szállodák is jutottak el oda, hogy gázra nem is kapnak ajánlatot az energiakereskedőktől, így ezek a cégek majd vagy kapnak, vagy nem kapnak gázt, és ha kapnak is, a mindenkori piaci áron, ami „arra tippelek, még több lesz”.

 

Hogy miért rosszabb a mostani helyzet, mint a Covid miatti zárások idején, arra két okot mondott: egyfelől szerinte akkor mindenki számíthatott rá, hogy „záros határidőn belül” lesz vakcina, másfelől a mostani infláció és energiaválság nemcsak egy-egy ágazatot sújt, hanem az egész országot, így biztosan csökken majd azok száma, akik el tudnak menni szállodába, étterembe.

Flesch szerint a helyzetet tovább rontja, hogy két év Covid után az ágazatban már nem maradtak tartalékok, „nincs több pénz elégetnivaló”. Ezért szerinte bezárási hullám jöhet, „inkább gyorsan bezár” az a vállalkozó, aki nem mer vagy tud kockáztatni. Flesch szerint abból a 300-350 ezer emberből, aki a turizmusban és a vendéglátásban dolgozik Magyarországon, sokan elveszíthetik a munkájukat, akár 20-25 százalékuk is állástalanná válhat.

„Nem mi leszünk az első, akiknek mentőövet fog dobni a kormány”, mondta arra a kérdésre, hogy a szektor (amely a Covid idején kapott állami segítséget) most számíthat-e bármiféle támogatásra. Vannak a kormánynál javaslataik, hogy hogyan lehetne segíteni az ágazaton – például hogy a lekötött gázt, ha nem használják fel, akkor ne kelljen kifizetni –, de egyelőre nem látni a szándékot arra, hogy segítsenek rajtuk.

 

Forrás: ATV / telex.hu


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.