Folytatódnak a Dunához kötődő programok

A 2012-es évben is folytatja a Dunához kapcsolódó programok sorát a bécsi magyar kulturális intézet; Méhes Márton igazgató az MTI-nek adott évértékelő interjúban azt mondta, hogy a Collegium Hungaricum nagyon jó évre tekint vissza.

"Volt egy nagyon izgalmas első félévünk az európai uniós elnökséggel párhuzamosan" - idézte fel a vezető, aki példaértékűnek nevezte az együttműködést a többi bécsi magyar képviselettel, vagyis a nagykövetséggel és a Magyar Turizmus Zrt. kirendeltségével.
Méhes Márton szerint jól átjött a programokon, hogy a magyar EU-elnökség bizonyos hangsúlyokat kívánt elhelyezni. Kiemelte, hogy a Duna-stratégia iránt a bécsi kulturális szereplők és intézmények ugyanúgy érdeklődnek, mint magyar partnereik. "Következetesen végigvittünk egy dunai programsort" - mondta, hozzátéve, hogy a "dunás" programok a második félévben is folytatódtak.
A Collegium Hungaricumban bemutatott 2011-es "dunai" programokra példaként említette a Cities on the River (Városok a folyó mentén) című kiállítást, A kék...zöld című nemzetközi dizájn projektet és tárlatot, valamint a Danubius Fluvius Pictorum (Duna képfolyam) történeti, életmód- és fotókiállítást.
Az intézet Dunához kötődő témaválasztásában a magyar európai uniós elnökségi félév és a Duna-stratégia mellett szerepet játszik az intézmény földrajzi helyzete, és egy saját kezdeményezése, a Dunai Kulturális Klaszter is.
"A dunai tematika bevált, van közönsége. Nagyon sok minden indokolja, hogy az intézet ezzel következetesen foglalkozzon" - mondta Méhes Márton az MTI kérdésére. Megjegyezte: a magyar intézet helye is jó ok lehet, tekintettel arra, hogy a Duna-csatorna partján áll, az osztrák fővárosban, és Bécshez Pozsony is közel van.
A 2012-es év egyik első programja ismét a Dunához kötődik: január 23-án az intézet szervezésében, várhatóan német, osztrák, magyar, szerb, román, bolgár és ukrán iskolások részvételével élő internetes körkapcsolást rendeznek Dunai üzenetek címmel. Tavasszal egy kulturális workshoppal folytatódnak a dunai programok.
A tervek szerint az előző évekhez hasonlóan 2012-ben is részt vesz a kulturális intézet a Buch Wien bécsi nemzetközi könyvvásár rendezvényein.
"A Buch Wien egy növekvő, feltörekvő könyvvásár. Nem a legnagyobbak közé tartozik a német nyelvterületen, de a régióban már a nagyok közé számít" - mondta Méhes Márton. Mint kifejtette, a könyvvásáron nemcsak az új magyar megjelenéseket akarják bemutatni, hanem szeretnék a Dunát, mint kulturális témát visszatérően feleleveníteni és a Duna menti országok könyves szereplőivel egy állandó "dunás" jelenlétet megteremteni.
Az intézetvezető úgy látja, az Európai Unió Duna-stratégiája jó keret a kulturális, turisztikai programok számára. "Nem csodát kell tőle várni, hanem meg kell látni benne a lehetőséget".
A bécsi Collegium Hungaricum saját kezdeményezése, a Dunai Kulturális Klaszter is a folyóhoz kötődik. A jelenleg előkészítés alatt álló projekt célja, hogy jobban összekösse a Duna menti régió kulturális szereplőit, hatékonyabban be tudja mutatni törekvéseiket, programjaikat és a számukra nyitva álló pályázati lehetőségeket.
Méhes Márton hangsúlyozta: a klaszter alapja egy internetportál lesz, amely várhatóan a következő hónapokban készül el. Eddig mintegy ötvenen jelezték érdeklődésüket, többek között az Esztergomi Duna Múzeum, a bécsi Duna-térség és Közép-Európa Intézet (IDM), a Dunai Országok Munkaközössége (ARGE Donauländer) és az ulmi Európai Duna-Akadémia. Hivatalos támogatásáról biztosította a projektet a szerb kulturális tárca, az osztrák külügyminisztérium és a németországi Baden-Württemberg tartomány.
Az intézet egyéb programjairól szólva a vezető elmondta: jól bevált az a struktúra, hogy rendszeres programok vannak a házban. Ezek közé tartozik a film- és a dzsesszklub, de szerveznek táncházi és gyerekprogramokat is. Hozzátette, hogy a helyi magyar közösségek mellett sok osztrák is ellátogat ezekre a rendezvényekre.
Az elmúlt időszak programjai között Méhes Márton kiemelte a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen rendezett Robert Capa fotókiállítást, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítottak január végéig.
Méhes Márton elmondta, hogy a 2012-es év programjai között a labdarúgó Európa-bajnokságra és a londoni olimpiára figyelemmel szerepet kap a sport, emellett megemlékeznek Szentágothai János kutatóorvos, az Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, illetve Raoul Wallenberg születésének századik évfordulójáról.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?