Fontos TDM-felmérés a belföldi nyaralásokról

Idén szinte kizárólag belföldi nyaralás jöhet számításba, ez derült ki a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. friss felméréséből.

A koronavírus-járvány utazási kedvre gyakorolt hatását vizsgálta a sárvári TDM. Amint lecseng a koronavírus-járvány, a többség azonnal elkezd utazást foglalni. Azok pedig, akik így gondolkodnak, szinte kivétel nélkül a belföldi nyaralást választják. Ez derült ki a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. friss felmérésből, aminek a segítségével arra keresték a választ, hogy a koronavírus-járvány milyen hatással lesz a válsághelyzet utáni utazási kedvre.

Nem az utazási kedv tünt el

Haller Ferenc, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője a két hét alatt beérkezett 577 válasz összesítését követően elmondta, a kérdőívet kitöltők 53,4 százaléka kezd el azonnal utazást foglalni, amint bejelentették, hogy lecsengett a koronavírus-járvány. Vagyis a többség még a bizonytalan gazdasági helyzet ellenére sem mondott le az utazási terveiről. Bár a meglévő foglalások 48,8 százalékát lemondták az utazók, de a TDM-vezér szerint inkább csak egyfajta óvatosságnak tekinthető, mint az idei utazásról való teljes lemondásnak.

Csak a belföld

Haller Ferenc szerint a kutatásuk során kapott válaszok arra engednek következtetni, hogy a foglalásukat törlők jelentős része nagy valószínűséggel a járvány után újra foglal majd utazást. Biztató továbbá, hogy a válaszadók 47 százaléka a lemondás helyett inkább a későbbi időpontra történő átfoglalást választotta.

A beérkezett válaszok alapján egyértelműen látszik az is, hogy a koronavírus-járványt követően külföldre csak kevesen terveznek utazást. A hazai turisztikai szolgáltatóknak talán egy kis bizakodásra adhat okot, hogy 89,7 százalék itthoni kikapcsolódásban gondolkodik. Az akciókkal viszont nagyon úgy fest, hogy semmire sem mennek a szállodák.

Most a kivárás időszaka van

A kapott válaszok szerint a kérdőívet kitöltők még egy komolyabb kedvezmény esetén sem foglalnák le most a nyaralást. Inkább kivárnak. Csupán 9,9 százalék nyitott az akciókra - idézte fel a számokat Haller Ferenc. Felhíva a figyelmet arra, hogy szállásadóknak érdemes folyamatosan kommunikálniuk.

Ugyanis a válaszadók majdnem 90 százaléka nyilatkozott úgy, ha idén vége lesz a koronavírus-járványnak, foglal utazást. Vagyis a tervezgetés már elkezdődött, csak a lefoglalással várnak ki.

Nem lesz a belföldi piacon átrendeződés

Ami pedig a nyaralás szempontjából ideális szállások típusát illeti: nagyjából azonos százalékban oszlik meg a nagyobb szállodák, a pár szobás hotelek és az apartmanok aránya. Ebben nem lát átrendeződést Haller Ferenc. Ahogy a koronavírus-járvány utáni vakáció hosszát tekintve sem. A többség (65,2 százalék) 3-7 napra utazik, az 1-3 napos wellnesst a válaszadók nagyjából egyharmada (31,1 százalék) választja.

Családi programokra lesz kereslet

A sárvári TDM ügyvezetője szerint a szállodáknak, a turisztikai szolgáltatóknak érdemes talán megfontolni, hogy a jövőben milyen programokat szerveznek majd az utazóknak. A válaszok alapján az látszik, hogy a többség (62,5 százalék) inkább a családiasabb eseményeket választaná - a résztvevők létszámát tekintve legalábbis. Igaz, majdnem 40 százalék szerint ha vége a járványnak, ugyanúgy részt vesz nagyszabású eseményeken, mint a koronavírus elterjedése előtt.

Legyen kézfertőtlenítő, alapos takarítás!

Érdekesség továbbá - és erre megintcsak érdemes felkészülni a szállasadóknak: az utazást tervezők 89,6 százaléka a koronavírus-járvány után is elvárja, hogy a szálláson rendelkezésre álljon kézfertőtlenítő, illetve még a korábbinál is alaposabb takarítást igényelnek. Haller Ferenc meglátása szerint a több mint félezer válaszból az látszik, hogy bizakodhatnak a belföldi szállásadók. A felmérés eredményei adhatnak némi reményt, hogy az idei nyár a korábbiaknál is erősebb belföldi forgalmat hoz. Sárváron legalábbis erre készülnek, az egyes szállodák és a fürdő is felkészült arra, hogy a vírus lecsengését követően szinte azonnal újranyithassanak - zárta az összegzését a sárvári turisztikai szakember.

Forrás: Sárvári TDM


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?