hirdetés
hirdetés

Formabontó ötletek a Tunisia Showroom pályázatán

Idén első alkalommal rendezték meg a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal Showroom Tunisia 19.1 kortárs öltözéktervező pályázatát. A legjobb pályamunkákat egy divatperformance keretein belül mutatták be a Goldberger Textilipari Gyűjteménynek helyet adó textilmúzeumban.

hirdetés

 Az öltözéktervező pályázattal a tunéziai tradicionális öltözködési formák, ruhák, kiegészítők, alapanyagok, díszítések, motívumok és technikák felhasználását szerette volna elősegíteni a kortárs divatba illeszthető újraértelmezéssel együtt a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal. A Budapesti Metropolitan Egyetem Kézműves tárgykultúra alapszak, Öltözék és kiegészítő tervezés specializáció, valamint a Divatékszer és kiegészítő tervezés specializáció szakra járó hallgatói számára a pályázat első lépéseként Ben Gamra Sofien tunéziai divattervező tartott előadást a hallgatóknak a tradicionális viseletekről. Ezt követően az egyetemen többször került sor prezentációkra, az anyagkísérletek, tervezési fázisok bemutatására, majd az előzsűrizés is sikeresen lezajlott.

Népviselet a 21. században, avagy Tunisia Showroom. Forrás: Benkő-Molnár Fanni/METU
Népviselet a 21. században, avagy Tunisia Showroom. Forrás: Benkő-Molnár Fanni/METU

A tervezők egy teljes szettből álló öltözék együttessel, a Tunézia és a jelen inspirálta kollekcióval - ruhával és/vagy kiegészítővel – nevezhettek. A nemzetközi zsűri arra volt kíváncsi a pályamunkák esetében, hogy mitől lehet jellegzetes a tunéziai divat, valamint képes-e megjelenni az öltözködésben a tunéziai kulturális identitás úgy, hogy a végeredmény a nemzetközi trendekbe illeszkedjen.

Bugyik Nikoletta és a díjazott ruhaterv. Forrás: Benkő-Molnár Fanni/METU
Bugyik Nikoletta és a díjazott ruhaterv. Forrás: Benkő-Molnár Fanni/METU

A legjobb pályaművek végül 2019. június 27-én a Goldberger Textilipari Gyűjteménynek helyet adó textilmúzeumban rendezett performansz keretén belül mutatkoztak be. A bemutatott ruhák és kiegészítők mini kollekciói közül a helyszínen újságírók és szakmai partnerek jelenlétében választották ki a legjobban kivitelezett és a pályázat feltételeinek leginkább megfelelő darabokat.

A nemzetközi zsűri, azaz Aranyosi Zsuzsanna textilművész, Droppa Judit DLA habil. textilművész, Jermakov Katalin ötvösművész, Juhász Nóra textilművész, Najeh Derbel tunéziai divattervező, Raja Ammar Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal igazgató, Viszkok Fruzsina lifestyle vlogger által kiválasztott hallgatók - Katona Dóra Mya és Bugyik Nikoletta - egy-egy tanulmányutat nyertek Tunéziába, aminek a keretében személyesen ismerkedhetnek meg a tunéziai hagyományokkal és népviseletekkel.

Katona Dóra Mya és a díjazott ruha. Forrás: Benkő-Molnár Fanni/METU
Katona Dóra Mya és a díjazott ruha. Forrás: Benkő-Molnár Fanni/METU

METU alkotók:

METU Kézműves tárgykultúra alapszak, Öltözék és kiegészítő tervezés specializáció: Ácsbog Cintia, Huang Wenqing Stella, Kaszás Nikolett, Katona Dóra Mya, Polák Réka, Ságodi Nelli, Tar Etelka, Tóth Vanda

METU Kézműves tárgykultúra alapszak, Divatékszer és kiegészítő tervezés specializáció: Bugyik Nikoletta, Farkas Katalin, Horváth Krisztina, Zakariás Veronika

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk