Forráshiánnyal küzdenek a magyar kempingek

A Magyar Kempingek Szakmai Szövetsége (MaX) 1992-ben alakult a hazai kempingek szakmai irányítására és összefogására. Az első években 60-70 tagja is volt a szövetségnek, ezzel szemben ma már csak 15 kemping üzemeltetője érzi fontosnak a szervezethez való tartozást. A forrásszegény, legtöbbször csak szezonális jelleggel működő kis kempingek számára sok esetben ugyanis még az időközben megemelt tagdíj kifizetése is nehézséget okoz.

'

Mivel a kempingszolgáltatás elfogadtatása, illetve a tagtoborzás nehézségekbe ütközött az elmúlt években, ezért a MaX 2004-ben új alapokra helyezte munkáját. A tavaly áprilisi elnökségi és közgyűlésen sor került a tagság fogalmának és a bővítés lehetőségeinek meghatározására. A határozat szerint a MaX tagjai lehetnek mindazon hazai bungaló- és élményparkok, illetve üdülőfalvak, amelyek befizetik a 250 ezer forintos tagdíjat, és elfogadják a többszörösen módosított alapszabályt. A tagdíj összege egységes. A tagdíjakból az idén 20 ezer példányban megjelenik az első közös MaX-kiadvány, amelyben minden kemping egy színes oldalon mutatkozik be.

Átalakult az elnökség

Miután a MaX legutóbbi közgyűlésén a korábbi elnök, Szabó István (Abádszalók) és a teljes elnökség leköszönt, új vezetőséget választottak a tagok. Réfi Antal (Castrum) lett az új elnök, az elnökségbe Tóth Béla (Balatontourist), Szabó István (Abádszalók) és Veiland László Attila (Balatontourist) került be. Haragos Gábor alapító elnök tiszteletbeli elnökségi tag maradt. Frits Niessen, akinek a kempingekről írt könyvét a Vendéglátó-ipari és Turisztikai Főiskolán a szakma egyetlen tankönyveként oktatják, szakmai tanácsadóként segíti az elnökség munkáját. A közgyűlés 100 új tag toborzását tűzte ki célul, és elhatározták, hogy az elnökség lobbizásba kezd a MaX-nak az Országos Idegenforgalmi Bizottságba történő felvétele érdekében. Ez év második felében megújul a szövetség honlapja (www.camping.hu). A közgyűlés sürgette az aktívabb lobbizást a szakhatóságok felé, és a bővebb információáramlást a tagság felé.

Közel félezer létesítmény Magyarországon

Európában jelenleg körülbelül 26 ezer kemping működik, hazánkban a MaX tavaly év végén 431 kempinget tartott nyilván, közülük 180 valamelyik holland, német vagy osztrák kempingkatalógusban is szerepelt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai ellenben azt mutatják, hogy a hazai kempingek száma 2001 és 2004 között 316-ról 258-ra csökkent. A kiadható férőhelyek száma 102.557-ről 93.590-re esett vissza. A kempingekben eltöltött vendégéjszakák száma 2,248 millióról 1,724 millióra csökkent.

Az adatok eltérését az okozza, hogy a MaX-nál azokat a kempingeket is nyilvántartják, amelyek esetleg nem rendelkeznek a működéshez szükséges összes engedéllyel. Egyes kempingek csillagokkal minősítik saját szolgáltatásaikat, de mivel ezeknek a csillagoknak a valóságtartalmát egyetlen hatóság sem ellenőrzi, a csillagok számából jóformán semmilyen következtetés nem vonható le a kínált szolgáltatásokra vonatkozóan. Az utóbbi időben már a holland és német minősítők sem csillagokkal, hanem szöveges leírásokkal értékelik a magyarországi kempingeket.

Vízi vidámpark után termálfalu

A zalaegerszegi Aquacity vízi vidámpark szomszédságában május 13-án avatták fel az új kempinget. A 300 millió forintból felépült Aquatherma Termálfalu és Kemping a Gébárti-tóba nyúló félszigeten terül el tizenkét, 4-6 személyes apartmanházzal (60 m2/lakótér), tizenhárom 100 m2-es áram-, víz-, szennyvízcsatlakozással ellátott parcellával és száz teraszos sátorhellyel várja a csendes pihenésre vágyó vendégeket. A faházakat a termálvíz hőjével fűtik, így télen is igénybe vehetőek.

Önálló szervezet jött létre Baranyában

Önálló szervezetet hoztak létre Baranyában a Magyarországi Camping és Caravanning Szövetségből kivált tagok. A Baranyai Camping Clubnak jelenleg százhuszonkét tagja van.

Mint Nyaka László elnök elmondta, az elmúlt év nyarán hozták létre a Clubot, mert úgy érezték, a Magyarországi Camping és Caravanning Szövetség évek óta nem fordít kellő figyelmet a már négy évtizedes múltra visszatekintő megyei szervezetre.

„Az önállóság több előnnyel is jár, többek között mint a cégbíróságon is bejegyzett, jogi személyiségű társaság pályázati forrásokhoz is juthatunk, ami nagy segítséget jelenthet a programjaink lebonyolításához. Korábban mint tagszervezet nem élhettünk ezzel a lehetőséggel” – állítja az elnök. „A jövőben is együtt kívánunk működni az országos szervezettel. Keressük a kapcsolatot más kempingezéssel foglalkozó szervezetekkel. Tudomásunk szerint Pécsett is sok lakókocsival rendelkező magánszemély van, őket is várjuk rendezvényeinkre” – tette hozzá.

A baranyaiak nagy hagyományokkal rendelkeznek. Több országos szintű program gazdái voltak az elmúlt évtizedekben, huszonkét éven át szervezték például nyaranta Baján a kempingtalálkozót. A nevükhöz fűződik a nagyatádi nyitórendezvény is, amelyen – miután az tavaly éppen május 1-jére esett – Európa-fát ültettek az EU-csatlakozás alkalmából. Idén április 30-án Pécsett egész napos program keretében mutatták be tevékenységüket, tervezett programjaikat, valamint a kempingek, panziók kínálatát, általuk nyújtott kedvezményeket a Malomvölgyi- tónál. Internetes honlapjukon rendszeresen közzéteszik a kempingezési lehetőségeket.

Megújul az Aranypart

A Siotour Rt. tulajdonosa, az SCB Group kétcsillagosról négycsillagosra fejleszti a siófoki Aranypart Kempinget és Üdülőház-telepet. A 200-250 millió forintos bekerülési értékű beruházás várhatóan május végére, június elejére fejeződik be. A tervek szerint a telep harminc üdülőházában teljes belső felújítást végeznek. A kemping 350 főt kiszolgáló vizesblokkjai és főzőhelyei is megújulnak és kibővülnek. Építenek egy kétpályás csúszdát egy felnőtt úszómedencével és egy gyermekmedencét. A kempingben a szolgáltatások köre is bővül, egyebek között felnőtt- és gyermekanimációt biztosítanak a vendégeknek.

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.