Főúri pihenés a felvégen

Az aranyló őszi napsütésben brummog a busz kövér fürtöktől roskadozó szőlősök mellett, amikor egyszerre egy bazalt-szerű sziklafalon nagy Hollywood felirat fehérlik fel. Semmi baj, Tokaj-Hegyalján vagyunk, tréfás alakok mindenhol élnek. Munkatársunktól

Valamikor az Andrássyak ültek itt szüret idején és szippantottak mélyet a borostyán színű aszú mellé a parázsló, illatos dohányból - képzelem el az idén januártól már az Accent Hotel Management által üzemeltetett, tarcali Andrássy Rezidencia pipatóriumában egy terjedelmes fotelben hátradőlve. Főúri. És a főúri család egykori rezidenciájának falát itt-ott volt komornyikuk által megmentett családi fotók díszítik; mintha egy kulcslyukon át lesnének be a ma ötcsillagos szállodaként üzemelő kúria vendégei a grófi család életébe. Maga Madarász Melinda szállodaigazgató is elismeri: főúri pihenést szeretnének biztosítani vendégeiknek, letűnt korok hangulatát visszaadni, a tehetősebb városi népet - legyen az kül- vagy belföldi - a rohanástól megszabadítani. Teszi ezt nyugalmas és nagy szobái, a Gordon Ramsay-nél tanult séfje és igényes wellness részlege révén.

Nagyon nem mindegy persze, hogy egy szálloda milyen környezetben akar az urbánus hajszától megszabadítani. A tarcali rezidencia panaszra nem nyithatja a száját. A Bodrog és a Tisza egymásra találásánál fekvő világörökségi Tokaj-Hegyalja és mögötte hazánk ember által talán legkevésbé hábrogatott hegysége, a Zemplén több mint tökéletes háttér az itt megszállók számára.

Akár egy bősz oroszlán,

úgy ül Boldogkő várának eltéveszthetetlen sziklája a vár dombján. A Kassára vezető utat majd' 800 éve örző vár hazánk egyik legéppebben megmaradt végváraként pazar kilátást nyújt szőlőkre, erdőkre, hegyekre. Ki gondolná, hogy a vár létét aszalt gyümölcsöknek köszönheti? Aki elhiszi azt a legendát, mely szerint egy Bodó nevű öreg aszaló mester, miután IV. Bélát a vesztes muhi csata után saját házában bújtatta, küldött a királynak 7 szekér aszalt gyümölcsöt. Jó tette helyébe jót várt, meg is kapta hűbérúrként a területet, de azzal a feltétellel, hogy 5 éven belül várat épít. Ebből 7 év lett és a derék öreg olyan módon oldotta meg a PPP konstrukciós projekt kivitelezését, hogy hét lányát úgy házasította ki, hogy azok urai mind egy évig hozzájárulnak a vár építéséhez. Aki meg nem hiszi, hogy így volt, járjon utána!

Nem azért múzeális, mert régi

„Igyunk, lakjunk egymással vígan, szeretetből!” - vetette papírra életélvezetből jeles költőnk, Balassi Bálint Boldogkő várában Borivóknak való című versének zárósoraként. Nem biztos, hogy Balassiék ugyanúgy aszútól érezték jól magukat annak idején a végeken, az azonban kiderül egy tolcsvai pincemester beszámolójából, hogy nem Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja készítette, hanem annál régebben rájöttek, hogy a hosszú napos ősztől és a két folyó adta reggeli párától aszúsodó szőlőszemek helye nem a komposztáló verem. A pincemester az idén augusztustól ismét működő Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgazgatója mellett áll egy fekete vasajtó előtt, mely mögött 15 milliárd forint van - árulja el az igazgató. Ez a temérdek pénz pedig fél literes kiszerelésben áll a polcokon 300 000 darabos tételként.

A Konstantin-pince előtt állunk, a Tokaj-hegyaljai Múzeális Borkészletet rejtő tolcsvai pince előtt. 1949-től kezdve gyűjtötték ide a környék különböző, borral foglalkozó intézményei a palackokat. Volt, amelyiket a II. Világháborúban zsidó borkereskedők falaztak fel; az '50-es években bukkantak rá a tételre. De találtak 1895-os évjáratú aszút is. Az évtizedek alatt szépen összejött a több százezer palacknyi múzeális bor. A múzeális bor ám nem azért az, mert régi, hanem mert kora ellenére is megőrizte, mi több, tovább fejlesztette kitűnő tulajdonságait: zamatát, színét, állagát. Ezzel pedig a magas cukortartalmú tokaji aszúnk világszerte páratlan alapanyag múzeális készletek felhalmozásához - büszkélkedik a kutatóintézet vezetője. Persze az italokat gondozni kell: 15-25 évente újra kóstolnak mindent, majd ha elégedettek az orális élménnyel, átdugózzák a borokat. Ezek a borok palackoknként 40-150 ezer forint között cserélnének gazdát, de nem az eladásuk a cél, hanem az, hogy egy nagyon exkluzív kóstolóhely jöjjön létre, ahol 5 bort 50 ezer forintért kóstolhat meg a nagyérdemű... Ha majd elrendezik a kecskeméti Központi Élelmiszer Kutató Intézettel a tulajdoni viszonyokat és megkapják a kóstoltatáshoz szükséges összes engedélyt is. Az engedélyek részben már megvannak, ezért el is szürcsölgetünk az ötletesen berendezett, gyertyafényben úszó kóstoló helyiségben egy 1972-es aszút. Na, ez az az év, amikor nem csupán kiváló minőségű volt az aszú termés, hanem olyan bőséges is, hogy még az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet hadsereg rekrutái is ki lettek vezényelve egy kis szüretre.

Tokaj-Hegyalja falvaiban az utóbbi időkben, a színvonalas szállások mellett feltűnnek megbújva egészen magas gasztronómiai élményeket nyújtó vendéglők, mint a Gusteau Kulináris Élményműhely. Már-már Európa más borvidékeihez hasonló érzés keríti hatalmába az utazót és bizonyára a külföldi vendégek is csettintenének elégedetten a nyelvükkel egy-egy fogás után. Az azonban mind a külföldiek, mind pedig a hazaik szerint előnyös, ha egy fondorlatos nevű Élményműhely üzletvezetője vendége apró részletek hiányossságát firtató kérésén nem élcelődik.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.