Fővárosi Turisztikai Kerekasztal: terítéken a lipótvárosi busztilalom és a Bálna

Augusztus 27-én tartotta soros ülését a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal (FTK) Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetőjének elnökletével.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Városligeti Műjégpálya épületében rendezett tanácskozáson kiemelt téma volt a turistabuszok helyzete, illetve a Bálna Budapest hasznosítása, csakúgy mint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) – a turisztikai szakma számára is elérhető – médiaportfoliójának, valamint a Budapest Card aktualitásainak bemutatása - írja a Budapestinfo.

Bán Teodóra, a BFTK – a kerekasztal munkáját koordináló nonprofit kft. – ügyvezetője tájékoztatta a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal résztvevői, hogy augusztus 26-án a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, valamint a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai megállapodást írt alá, amely példaértékű kezdeményezés Budapest turizmusának fejlesztése érdekében. Az együttműködés révén a partnerek kiegészítik egymás tevékenyégét és kölcsönösen támogatják a közös cél elérését, mely a Budapestre irányuló vendégforgalom eredményeinek javítása.

A Fővárosi Turisztikai Kerekasztalhoz – mely 2013 végén azzal a céllal jött létre, hogy a Budapest turizmusát érintő ügyeket, kérdéseket, javaslatokat a turisztikai ipar szakmai képviseleteinek részvételével megvitassa, és a döntéshozók részére, szakmai konzultációkon alapuló javaslatcsomagokat készítsen elő – az augusztus 27-i ülésen két új tag is csatlakozott: Egyrészt a Liget Budapest Projekt, melynek célja, hogy az új Liget Európában egyedülálló komplexitású és minőségű, nemzetközi vonzerejű turisztikai és szabadidős célponttá váljon, másrészt a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) az International Road Transport Union (IRU) magyarországi tagszervezete. A cég képviselői bemutatkozásukkor elmondták: véleményük szerint a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal tagjaként olyan hozzáadott értéket tudnak nyújtani a turizmust alapvetően érintő problémák megoldásában, (pl. repülőtéri autóbuszos utas kiszolgálás nehézségei) amely által az egész ágazat lehetőségei fejlődhetnek.

Nyitva áll a lipótvárosi buszbehajtási tilalom kérdése

Dittel Gábor, a NiT Hungary, ügyvezető főtitkára, az FTK Turistabusz Munkacsoport tevékenységéről szóló beszámolójában jelezte, hogy továbbra sem megoldott a 2015. július 1-jén bevezetett lipótvárosi autóbusz-behajtási tilalom nyomán kialakult helyzet. (Lipótvárosban, új rend, és behajtási tilalom lépett életbe a Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca–Széchenyi István tér–id. Antall József rakpart által határolt területen, a reggel 7 és 9 óra közötti időszakot leszámítva.) Dittel Gábor hozzátette: a tiltás szempontjából különbséget kellene tenni a különböző méretű buszok között, valamint sokkal rugalmasabb engedélyezési rendszerre van szükség.

Böröcz László, Belváros-Lipótváros alpolgármestere reagált a lipótvárosi autóbusz-behajtási tilalom nyomán kialakult helyzetre. Az V. kerület alpolgármestere elmondta, hogy minden nagyváros igyekszik belvárosát tehermentesíteni, a forgalmat csillapítani. Az engedélyezési rendszer javításán dolgoznak és nyitottak a szakmai párbeszédre.

A Bálna turisztikai hasznosítása

Pap Mária, a BFTK turisztikai divízióvezetője az ülésen felvázolta a Bálna Budapest turisztikai hasznosítására vonatkozó terveket, melyet az erre alakult munkacsoport, a turisztikai szakma véleményét összegezve készített. A beszámoló kitért a Bálna, mint a konferencia- és eseményturizmus, mint a kulturális és programturizmus, a városnézés, a tematikus túrák szempontjából való hasznosítás lehetőségeire. Pap Mária elmondta: a főváros modern szimbólumaként a Bálna a nemzetközi kapcsolatok egyfajta bázisa is lehet, ahol a BFTK tervezi egy 160 négyzetméteres Budapestinfo turisztikai információs iroda kialakítását, mely kiterjedtebb funkciókkal is rendelkezik majd.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ turisztikai marketing tevékenységét Monostori Diána, a BFTK marketing divízióvezetője ismertette az FTK ülésen. Monostori Diána beszámolójában kiemelte: a BFTK marketingkommunikációs eszközeivel, a turizmus szereplőivel közösen azon dolgozik, hogy minőségi, a vendégek és a budapestiek igényeit egyaránt kielégítő minőségi turisztikai kínálata legyen a fővárosnak, ami méltó Budapest hagyományaihoz, használja a jelen kor trendjeit, és épít a jövő fejlesztési irányaira. A divízióvezető bemutatta a BFTK médiaportfolióját, melyben kiemelt szerepet kapott az ötcsillagos angol nyelvű városmagazin, a Budapest’s Finest, mely hiánypótló kiadványként a Fővárosi turizmusfejlesztési szándékait is igyekszik támogatni.

A Budapest Kártya ambiciózus terveiről, megújításáról Kovács Györgyi, néhány hónapja kinevezett kártya divízióvezető beszélt. Kovács Györgyi ismertette a Budapest Card fejlesztési terveit, mind technikai, mind tartalmi, mind pedig értékesítési szempontból; beszámolt a dinamikus kártyatartalomról, valamint csatlakozási lehetőségekről, az új szolgáltatási körök bevonzásának módjairól, illetve arról, hogy lehetősség van konferenciák, rendezvények számára egyedi kártya konstrukció létrehozása is.

Forrás: Budapestinfo


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.