hirdetés
hirdetés

Fraknó várában idén is puskaporos a fesztivál

Ma, szombaton, szeptember 22-én puskaporos reggelre ébrednek a Fraknó várát elfoglalt hagyományőrzők, és a fesztivál vasárnap estig is eltart. 

hirdetés

Lesz több korhű történelmi csata, mutatványosok mutatják majd magukat, és táncmulatságokon is részt vehetnek az idesereglett kíváncsiak, szól majd a duda, ütik a dobokat, és hatalmas dörejt okoznak majd az ágyúk és a puskák.

A most hét végén megrendezendő fesztiválon sok magyar látogatót is várnak, hiszen a Soprontól mindösszesen 30 kilométerre lévő vár autóval fél óra alatt elérhető. A csaták mindkét nap, szombat és vasárnap 11, és délután kettő órakor kezdődnek a várárokban. Délelőtt az 1652-es oszmánok ellen folytatott vezekényi csatát jelenítik meg, délután pedig az asperni csatára (1909) emlékeznek, ahol Napóleon seregei döntő vereségüket szenvedték el az osztrák csapatoktól. A fesztiválon részt vevő hagyományőrző katonák a 17-19. századi történelmi Magyarország hadi jeleneteit keltik életre.

Mindkét nap délben ökörsütéssel egybekötött ebéd lesz, délután pedig egy katonai tábor gyalogsági bemutatókkal és tábortűzzel fűszerezett mindennapjaiba való betekintés a program.

Egy nappal a Fraknói Puskaporos Történelmi Fesztivál kezdete előtt, pénteken a gyerekeké és a szakújságíróké volt a vár. Az iskolásoknak a tárlatvezetésen látottakról és a harci cselekményekről kell majd számot adniuk a hétfői iskolai napon arról, mi is történt a történelem során Fraknó várában.
Mit is kell tudniuk? Azt, hogy a vár az ausztriai tartomány, Burgenland leghíresebb történelmi látnivalója. Többek között azt is, hogy az Esterházyak váraikban mindig ellenálltak a törököknek, és Fraknó várát soha semmilyen ellenség nem tudta bevenni, természetesen voltak veszteségek is: a Vezekényi csatában négy Eszterházy gróf lelte halálát, köztük a család feje is.

Az Esterházy hercegek drága ékszereinek és értékes tárgyainak biztonságos „trezorja” volt a Fraknói vár, a család évszázadok során összegyűjtött kincsei napjainkban is megtekinthetők.
A 13. században határvárként építették a Rozália-hegység nyúlványára. A törökellenes háborúk idején a nyugat védelmező bástyája volt. A vár 1626 óta az Esterházy család tulajdonában van, napjainkig „trezorként“ őrzi a jelentős műgyűjteményüket.

Olasz építőmesterek tervei alapján emelték a 17. században erődítménnyé. Ezzel párhuzamosan született meg a műgyűjtemény is, ötvösmunkák, elefántcsontból faragott művek, kuriózumok, textíliák és értékes fegyverek töltötték meg a barokk kincstárat. Ritka, különleges nyomatok kerültek a levéltárba. A termeket portrék és festmények ékesítették. Az Esterházyak háromszáz éves hadtörténetét mutatja be az egyik legnagyobb magánkézben lévő európai fegyvergyűjtemény, amely a fraknói (Forchtenstein) vár kiállításán látható.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai