Francia kulináris kaland Budapesten (ínycsiklandó fotókkal!)

Fekete szarvasgomba, Bresse-i csirke, kézműves sajtok, Beaujolais borok és Chartreuse likőr Michelin-csillagos francia séfek társaságában - Lyon, Franciaország gasztronómiai fővárosa vendégszerepelt a napokban Budapesten.

A program a Les Diners des Chefs elnevezésű exkluzív gálavacsorával indult január 9-én a Four Seasons Gresham Palace szállodában. A vacsorát megelőző sajtótájékoztatón bemutatkozott a Lyon központú Rhone-Alpes régió, amelyről megtudtuk, hogy akkora, mint Belgium, és a második legfontosabb turisztikai térség Franciaországban. A látnivalók közé tartozik a változatos és szép táj mellett számtalan világörökség, 170 síterep és persze a kiváló gasztronómia.

A régió ikonikus alakja, a 46 éve Lyon közelében élő és alkotó Paul Bocuse, aki 86 évesen rendíthetetlenül viszi 3 Michelin-csillagos éttermét. A Rhone-Alpes régióban 2012-ben egyébként valóságos csillaghullás történt: a régióban immár 73 michelin-csillagos éttermet tartanak számon, ezek közül 5 három-, kettő 18-, 50 pedig egycsillagos.

A csúcsgasztronómia mellett a térség jellegzetességei a szintén kiváló helyi alapanyagokból főző, a vidéki hagyományokat tápláló bouchon-ok (bisztrók) és meres lyonnaises név alatt futó családi kisvendéglők.

„Nincs jó konyha jó termék nélkül” – ez az alapja a régió kiváló gasztronómiájának – és ezt a vacsora során a meghívottak számára be is bizonyította Mathieu Viannay és, Joseph Viola séf. Mindketten két Michelin-csillagot érdemeltek ki éttermükkel. A francia sztárcsapat tagja volt még Sebastien Bouillet csokoládémester, Bernadr Mure Ravaud sajtmester, valamint Georges Dos Santos mester sommelier.

Olyan különlegességekkel kényeztették a vendégeket, mint az ardeche-i gesztenye velouté fekete szarvasgombával, Csuka mousseline homáros mártással, Bresse-i csirke combja vajas kelkáposztával, melle töltve, sütve, saját pecsenyelével, végezetül ropogós-robbanás praliné következett. A tartalmas fogások mellé Georges Duboeuf kiváló fehér- (Beaujolais Blanc) és vörösborait szolgálták fel.

A vacsora végén jól esett a kartauzi szerzetesek évszázados titkos receptje szerint készített kétféle Chartreuse likőr. Bár a likőr megjelölés meglehetősen inadekvát az ital 55 százalékos alkoholtartalmát tekintve.

A séfek vacsoráján kívül magyar-francia közös piactúra, majd magyar szakácsokkal való főzés szerepelt az Atout France, az Air France légitársaság és a Rhone-Alpes régió által szervezett lyoni gasztronómiai programban.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.