Fröccs, flódni, forróság

Annyira sikeres már évek óta Budapesten a VinCe bormagazin rendezvénye a főváros egyik ötcsillagos szállodájában, hogy gondoltak egy nagyot a rendezők, és a Balatonnál is kipróbálták, milyen az, amikor a bort szeretők a tó partján, sőt, a vizen egy hosszú hétvége alkalmával találkozhatnak a készítőkkel, és tételeiket kóstolhatják.

Azzal persze nem számolhatott előre senki, hogy idén épp a nyár legforróbb hétvégéjét fogják ki a július 25-28-ig tartó program során, azonban így is sikertörténet a második alkalommal megrendezett rendezvény. Először is azért, mert épp a Balaton legrangosabb vitorlásversenyének, a több mint 500 hajó versenyzését jelentő Kékszalag idején, és annak startjánál és befutójánál tartották Füreden ezt a borfesztivált. Így aki jó idővel ért célba – ennek örömére ivott a VinCe buliján, aki pedig a mezőny hátsó fertályán végzett, vagy éppen törölték a futamból (ilyen is akadt bőven az igencsak gyenge szélben, sőt, leginkább szélcsendben rendezett idei versenyen), ott a csapatok legalább egy jót mulattak – ha már nem ott végeztek a versenyben, ahol szándékoztak.

A csütörtöktől-vasárnapig tartó VinCe Balatonon a nyitás óráiban – délután 2 órától – a naplemente után is tartó tikkasztó hőségben a hűsítő fröccsök fogytak a legjobban, a friss, szénsavas rozékat is sokan keresték, és főleg a balatoni borászok sátrai előtt üldögéltek sokan egy-egy pohár jóféle itallal. Esténként már egy tűt is nehéz lett volna leejteni a tömegben, igaz, a balatoni VinCén – nem úgy, mint a pesti programon – bárki szabadon jöhetett-mehetett, csak poharat kellett annak vennie, aki kóstolni is akart. Sokan azonban inkább csak sétáltak, nézelődtek, babakocsit toltak, vagy hallgatták a színpadnál az élő zenét.

„Most főként a nyaraló nagyközönséget céloztuk meg”, indokolta a szervezők nevében lépésüket Fűtő Bea, „a pesti rendezvényünk a mesterkurzusokkal sokkal inkább szakmai program.”

Közel 30 hazai pincészet volt jelen Füreden, emellett sokan keresték fel azokat a sátrakat, ahol az alkohol kísérőjeként sajtfélét, sonkát, desszertet, kávét kínáltak. Raj Ráchel flódnijáért nyitástól zárásig kígyózó sor állt, a prémium sonkahegyeket kínáló bisztró előtti padok is folyton zsúfoltak voltak, de a vizen ringatózó kóstolóhajóra is sokan felszálltak, illetve a szervezők másik kóstolópontja a szárazföldön is mindig tömve volt. A hőség meglehetősen húzós logisztikai feladatot mért a szervezőkre: azért, hogy a borokat megfelelően hűtve kínálják, hűtőkamrákba be, onnan ki kellett folyton hurcolni a palackokat, nem beszélve azokról a jéghegyekről, amelyekkel éjjel-nappal jegelték a kínálatot.

„Naná, hogy a hűtött tételek szállítására hivatott golfautó vasárnap elromlott, így ennek pótlásáról is gondoskodnunk kellett”, avatott be a szervezés nehézségeibe a program sajtósa, de mivel épp ekkor egy golfautó húzott el mellettünk tömve borospalackokkal, nyilvánvalóvá vált: ezt is megoldották.


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?