Gyenesdiás, a családbarát üdülőfalu

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület "Mesterségek nyomában” szervezett study tourt újságírók számára május utolsó és június első napján.

Az utazás résztvevői a településen kínált garantált programokat járhatták végig. Kovács Judit, a Tourinform iroda vezetője elmondta, Hétpecsétes Hétpróba címmel játékot is indítottak, melynek során pecséteket gyűjtenek az érdeklődők a helyszíneken, amelyekért ajándékot kapnak a Tourinform irodában.

Borús, esős időben ajánlják

Elsőként a XIX. század közepén épült Pásztorházba látogattunk, Hársfalvi Gyögyné Ildikó elmondása szerint ez a kis ház a község csordásának szolgálati lakása volt, most az Avar kiállítás található benne, az egykoron Gyenesdiás területén élt avar vezér sírjának feltárásakor előkerült régészeti leletekkel. Az épület másik részében kapott helyet a kedvelt Kézműveskuckó is, ahol bőrtarsolyt vagy ékszert készíthetnek a gyerekek.

A helyi kovácsműhely az egyik legrégebbi kézműves mesterség rejtelmeit mutatja be.

Gyerekek, felnőttek egyaránt kipróbálhatják a lövészetet a páratlan természeti környezetben található sportlőtéren, ahol az ötven éves Lövészklub tagjai vezetnek be mindenkit a sport rejtelmeibe. Csoportunkat a klub vezetője, a nyugalmáról híres Keczeli Zoltán edzette, így végül majdnem mindenki sikerrel kezelte a sörétes puskát.

Érdemes megnézni a híres, közel 400 darabos, az országban egyedülálló Kályhagyűjteményt is. A Vaszkó Ernő és Szilvia tulajdonában álló magángyűjteményt tulajdonosai állandóan gyarapítják. Az 1800-as években Európa-szerte ilyen kályhákat használtak fűtésre. A legrégebbi darab az 1700-as évek végéről származik, ekkor kezdték el egyre szélesebb körben használni őket a cserépkályhák helyett. Az itt látható kályhák jelen, felújított állapotukban a mai kor fűtési követelményeinek is megfelelnek.

Háziállatokat lehet etetni, simogatni a Gyenesdiási Állatfarmon, majd a felnőttek ellátogathatnak a XII. századból megmaradt Darnay Pince – Bormúzeumhoz, és a Szőlészeti bemutató pajtához, ahol megismerkedhetnek a település és a Balaton-felvidék szőlészeti és borászati múltjával.

A gyenesdiási Nagymező nyugati oldalán gyalogösvényeken juthatunk fel a Kerek-hegy legmagasabb pontjára, amelyen a háromszintes Festetics-kilátó emelkedik. A 2000-ben újraépített kilátótoronyból gyönyörű körpanoráma nyílik a Keszthelyi-öböltől a hullámos felszínű kisebb-nagyobb völgyek szabdalta hegyhátakig. A közelben további kitáblázott útvonalakon számtalan érdekes látnivalóhoz juthatunk el, hogy csak néhányat említsünk: Vadlánlik, Fénykereszt, Dolomit-tanösvény, kilátók.

A település bejárására, illetve a környék felfedezésére a legjobb eszköz a kerékpár, remek túraútvonalak hálózzák be a Nyugat-Balaton térséget. Kerékpárok a Tourinform irodában bérelhetők, mely a térségi kölcsönzőhálózat része.

Mivel tölthetjük el az időt, ha hétágra süt a nap?

Gyenesdiáson két családbarát strand várja a fürdeni vágyókat. A Diási Játékstrand a balatontipp.hu online szavazásán 2010-ben és 2011-ben is elnyerte a Balaton régió legjobb strandjának járó címet. Többfunkciós játszótér, mediterrán hangulatú természetes gyerekpancsoló, egy ingyenes csúszás az óriáscsúszdán az Élményparkban, lelkes fiatal animátorok szervezésében egész nap játékos programok, versenyek, mini diszkó, továbbá baba-mama szoba várja a nyaralókat.

Akik sportolni szeretnének, azokat várják a strandröplabda és streetballpályák, strandfoci, asztalitenisz, tengó, petang, szabadtéri sakk és malom, a nyílt vízfelületen vízilabdapálya, fejelő kapuk, vízi kosár és röplabda, vízi aerobic, sportszerkölcsönző, valamint sportversenyek.

A helyi turisztikai egyesület szállásadó tagjainál megszálló vendégek a Gyenesdiás kártyával az ingyenes strandbelépésen túl számos helybeli és régiós szolgáltatást kedvezményesen vehetnek

A Gyenesi Lidóstrand, a község kisebb fövenyes partú strandja kisgyermekes családok kedvelt fürdőhelye, akik a nyugalmat, a családias hangulatot keresik. Az aktív időtöltést kedvelő vendégeket strandfoci és strandröplabda pályák várják, a gyerekek pedig nagy homokvárat építhetnek a part menti óriás homokozóban, továbbá hetente több alkalommal gyerekanimátorok gondoskodnak az élménydús időtöltésről.

Az üdülőket a 70 akadályból álló kötélpályás Kalandpark, vagy a Madárpark is várja, ahol több mint 60 érdekes fajjal és tenyésztett fajtával ismerkedhetnek meg. Érdekes időtöltés a korongozás a több mint 150 éves, felújított Kerámiaházban, ahol Pék András és neje a kerámiakészítés, a korongozás mesterségébe vezetik a vendégeket.

A Zöldház-ban szálltunk meg, az egész évben üzemelő panzióban elsősorban az egészséges életmód híveinek ajánlanak szállást és étkezést. Helyben vásárolhatunk is a termékeikből. Visontai Béla, a tulajdonos készséggel avat be mindenkit a bio-készítmények rejtélyeibe.

A négycsillagos Wellness Hotel Katalin szálloda vezetőjének, Galló Tamásnénak igaza volt, amikor bababarát községnek nevezte Gyenesdiást, ez a szállodában is tetten érhető: olyan baba játszószobát rendezett be, amilyet a csoport még nem látott.

Érdemes még ellátogatni a három éve megnyitott gyenesdiási Hal- és termelői piacra is, ahol jégtálcás, illetve sült balatoni halakat kínálnak a helyi termelők, kiskereskedők. Volt kürtőskalács is, langalló, sajtok, mangalicatermékek, zöldség- és gyümölcs, házi szörpök és lekvárok is kaphatók. Itt is bababarát, gyerekbarát minden, tavaly óta az eső és a nap ellen tetőt kapott a piac egy része, a végén pedig a gyerekeknek játszóhelyet alakítottak ki. 

A tízéves egyesület elnöke Czankáné Szalóky Szilvi és munkatársa Kovács Judit a helyi önkormányzattal való kapcsolatra hivatkoznak, amikor elmesélik, hogy támogatják a Gyerekképviselő-testület munkáját, és segítik teljesíteni a diákok kérését. Például a piac melletti Bringatanyán szivárványszínű fagylalt készül, és Somogyi Zoltán már most egy gombócban képes vegyes fagylaltot kínálni.

A község polgármestere Gál Lajos szerint a község folyamatosan fejlődik, és van még tennivaló bőven, amelyről később részletes tájékoztatást is adnak.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.