hirdetés
hirdetés

Gyógyhellyé nyilváníthatják Bükkszéket

Az elmúlt három esztendőben látványosan fejlődött a gyógyturizmus Bükkszéken. A Salvus-vizéről híres község ezt annak köszönheti, hogy közel fél évtizede már, csaknem másfél milliárd forintos beruházással, sikeres fürdőfejlesztést valósítottak meg.  Azóta országosan, sőt Európa szerte is még több helyről ismerték meg ezt a falut.

hirdetés

Pazar természeti környezetben, a Mátra és Bükk találkozásánál levő Bükkszéken, a beruházás előtt évente 60-70 ezer vendéget fogadtak. Ez ma már megduplázódott és az idén 150 ezer fürdőzőre számítanak.

A vendégek hazánk különböző részeiből és a külföldiek közül főleg Szlovákiából érkeznek. Zagyva Ferencné polgármester a Turizmus Online érdeklődésére elmondta, hogy a Salvus víz a gyomor- és a emésztőszervi-, mozgás-, légzőszervi-, bőrgyógyászati és nőgyógyászati problémákkal küzdő betegek kezelésére szolgál. De gyógyító hatású az allergiás- és az asztmás betegekre is.

A fürdőben az esztendő minden évszakában fogadják a vendégeket. A nagy beruházás részeként a strandot is felújították és a meglevők mellett, élmény medencét is kialakítottak.

Gyógyászatot és szállodát is terveznek

Azt is megtudtuk, hogy szeretnék ha Bükkszéket mielőbb gyógyhellyé nyilvánítanák. Ezt nemcsak a Salvus-víz, hanem a kristály tiszta levegő és az erdei környezet egyaránt indokolja. A hétszáz lakosú falu környékén különleges növény- és állatvilág is felfedezhető.

Jelenleg három panzió, továbbá félszáz magánszálláshely működik a településen, de a fiatalok is találnak szálláshelyet, hiszen négyszáz fős ifjúsági táborba is várják az érdeklődőket.

Ezek a szálláshelyek a nyár következő heteire várhatóan mind megtelnek az érkező vendégekkel. Ha ezt a falut gyógyhellyé nyilvánítják, akkor a fürdőben megteremtik a gyógyászat feltételeit, valamint a szomszédságában ötven szobás szállodát szeretnének építeni, önkormányzati beruházással.

Még az idén várható, hogy a Bükkszékre vezető, öt kilométer hosszú bekötő utat felújítják. Ezzel a fejlesztéssel még gyorsabban és kényelmesebben érhetik majd el a települést a látogatók. 

Élménymedence a felújított strandon (Fotó: Mentusz Károly)
Élménymedence a felújított strandon (Fotó: Mentusz Károly)

Bográcsfőző verseny, polgármestereknek

A falu ismertségét meghatározó fürdő mellett természetesen más látványosságokkal is találkozhatnak a turisták. Így az Árpád-kori műemlék katolikus templommal és a haranglábbal. A központban pedig egy szép parkban található az egykori kúriában berendezett Faluház, ahol a könyvtár mellett a Salvus-víz történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

A nyári főszezon természetesen nem maradhatnak el helyi rendezvények sem. Így a sárospataki művészgaléria munkatársainak szervezésében már megtartották a hagyományos bükkszéki művész tábort és a legszebb alkotásokat ki is állították a Faluházban. Nemrég rendezték meg a már több mint egy évtizedes múltra visszatekintő polgármesterek bográcsfőző versenyét is.

Ez alkalommal is, az óvoda előtti füves parkolóban nemcsak a hazai településekről, hanem a Szlovákiából és a Vajdaságból is érkeztek polgármesterek a megmérettetésre, jelentős sikerrel.

Salvus- nap lesz szombaton

Július 15-én - szombaton - pedig - a már szintén hagyományos Salvus-napot tartják a községben. Ez alkalommal a strandon felállított szabadtéri színpadon sztárvendégek szórakoztatják majd az érdeklődőket. A zenei programokon kívül a gyerekeknek is kedveznek, miután kézműves foglalkozásokat szerveznek nekik. Az eseményre sok turistát várnak. Egyébként augusztus 12-én - szombaton - újra megismétlik majd a Salvus-napot.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk