hirdetés
hirdetés

Gyöngyöstarján: ízek, borok, legendák

Gyöngyöstarjánt talán kevesebben fedezték fel eddig, pedig legendák, izgalmas kalandok, különleges borok és szinte mediterrán időjárás várja az idelátogatókat. Egy mátrai kirándulás alkalmával érdemes útba ejteni a szőlőlugasokkal övezett falucskát.

hirdetés

Mesebeli kastély és Közép-Európa leghosszabb egyeneságú pincéje

A település határában található Fajzatpuszta az 1300-as évektől kezdve többször gazdát cserélt, az Aba nemzetségtől a Tarjáni-családon át a Lorantffyakig számtalan kézben volt. A birtokon az 1700-as években Almásy Pál építtetett klasszicista kastélyt és köré angolparkot, ami ma már helyi védettségű természetvédelmi terület.Fajzatpuszta máig magánkézben van, de egy része így is látogatható, akárcsak a Haller-pince, ami Közép-Európa leghosszabb egyenes ágú pincéje.

A titokzatos Kopasz legendája

Külön történettel bír a híres Kopasz-hegy. A helyiek úgy tartják, élt a falu felett egy kegyetlen óriás, akit a túlélés reményében ökrökkel, kecskékkel etettek. Ám egy nap elfogytak az állatok, és a szörny elkezdte felfalni az embereket. Amikor azonban egyszer elaludt, a falusiak árkot ástak, amibe felébredve az óriás beleesett és ott pusztult. A kopasz feje búbja viszont máig látható.

Mátra
Mátra

Finom borok, különleges gasztronómia

A Mátrai borvidék területén Gyöngyöstarján az egyik legváltozatosabb talajszerkezetet mutató község, és ez alapjában határozza meg az itt termelt borok jellegét. „A kiváló földrajzi adottságok rengeteg lehetőséget kínálnak a karakterekkel való játékra. Az egyszerűbb igényű Irsai Olivértől kezdve az ásványosabb chardonnay hárslevelűn át egészen a testesebb vörösborig megtalálhatják kedvencüket az idelátogató borrajongók” – mondta el Kovács Zita, a Kovács Borház borásza. A borok mellett a palóc ételek kínálnak igazi gasztronómiai kalandot az ínyeceknek.

Mediterrán klíma

A település mintha egy katlan mélyén ülne: az északi hideg szelektől a hegyek óvják, miközben a déli domboldalak vonzzák az érkező meleg légtömegeket. Ennek az egyedülálló, kellemes mikroklímának köszönhetően olyan növények is megtalálhatók itt, amelyek leginkább a mediterrán körülményeket kedvelik.

Kovács pince
Kovács pince

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai