hirdetés

Ha Függetlenség Napja, akkor kávézás

Az út, ami a teázástól a „sétálós” kávéig vezetett.

hirdetés

A kávé története több szálon függ össze a függetlenséggel, legalábbis az amerikai kávéé bizonyosan. Ha nem is a július 4-én tartott függetlenség napjával, de az Egyesült Királyságtól való függetlenedéssel mindenképp.

Az amerikaiak ugyanis a brit hagyományokat követve eredetileg inkább teáztak, mint kávéztak, majd a híres 1773-as bostoni teadélután után – amikor is a bostoni kikötő vizébe öntöttek több tonna teát tiltakozásképpen a teára kivetett adók megemelése ellen – számottevően megnőtt a kávéfogyasztás. Teát inni ugyanis többé nem bizonyult hazafias cselekedetnek. A gyarmatosítók ezután előnyben részesítették a dél-amerikai termelőket és az Egyesült Államokban fokozatosan olyan népszerű lett a kávéfogyasztás, hogy az 1900-as évekre, a világ kávétermelésének felét az USA államaiban itták.

Ne ugorjunk át ilyen gyorsan fontos évszázadokat, hanem nézzük meg, milyen út vezetett a filmekből oly jól ismert „sétálós” kávéig. Eleinte az úgy nevezett cowboy coffee volt a legelterjedtebb, amelyhez a kávét megpörkölték a tűz fölött, majd mozsárban megőrölték és egy edényben felforralták.

Az 1800-s évek végétől vált népszerűvé az a kávéfőző gép, mely alulról melegíti a vizet, majd a felfelé áramló gőzből kicsapódó víz felülről átfolyik a kávéőrleményen és folyamatosan cirkulál, amíg a készülék be van kapcsolva. Ezzel a módszerrel már meg lehetett akadályozni, hogy kifusson a kávé és egyszerre nagyobb mennyiségű kávé is lefőzhetővé vált attól függően, hogy mekkora kávéfőzőt vásároltak.

Sajnos, mint számos másik terméknél, a kávé fogyasztás fejlődésénél is a háborúskodás adta meg a lendületet, mivel a katonákat kellett ellátni gyorsan elkészíthető és nagyobb eszközparkot nem igénylő kávéval, ezért azonnal oldódó kávé előállítására irányuló kísérletezésbe kezdtek; először a polgárháborúban úgy nevezett „kávé tortácskákkal”, majd a Japán származású chicagoi kémikus is tovább fejlesztette az instant kávét 1901-ben. A tömegesen gyártható instant kávé „atyja” viszont az amerikai elnök névrokona, teljes nevén, George Constant Louis Washington belga származású amerikai feltaláló és üzletember lett, aki 1909-től már árulta is a saját kávéját és 1910-ben instant kávémanufaktúrát is alapított G. Washington Coffee Company névvel, az első világháború idején pedig fontos katonai beszállítóvá is előlépett. A katonák egész egyszerűen „Egy csésze George” néven emlegették a kényelmes és gazdaságos instant kávét. A kávé marketingje is jól sikerült, New York újságaiban és rádióiban is reklámozták. Nem csoda, hogy gyorsan és messzire elterjedt a pár másodperc alatt és pár mozdulattal elkészíthető frissítője.

A háborúból hazatérve a katonák hozták magukkal azt a szokást, hogy naponta nem csak egyszer, hanemtöbbször is kávéznak, így a társalgás és társasági élet egyik formájaként jelent meg a fekete fogyasztása. A 60-as években pedig elterjedtek az otthoni és a kávéházi, filterpapírba helyezett kávéőrleményen keresztül vizet csöpögtető kávéfőzők is, melyekbe tetszés szerinti mennyiségű vizet lehetett tenni, így hosszan iszogatható, kevésbé sűrű kávéhoz jutottak.

Az autózás megjelenésével országszerte nyíltak az autóutak mellett a kávézók, ahol akár helyben lehetett elfogyasztani a kávét, akár hosszú poharakban elvihető változatban is kínálták az italt. Innen pedig már csak „egy lépés” kellett a sétálva kávézáshoz és a szexibbnél szexibb úgy nevezett „travel mug”- okhoz, vagyis utazó bögrékhez. Így jutottunk el július 4., a függetlenség napjától a felhőtlenül beszélgető, sétálgató, vagy elfoglaltan rohanó, kezében hosszú poharat szorongató, független, önmagát megvalósító amerikai emberekről filmekben és újságokban oly sokszor látott képekig. Hogy kedvünkre való-e ez a kép, vagy sem azt elég összetett dolog eldönteni, az viszont egészen biztos, hogy az alábbi amerikai kávé inspirálta Nespresso recept kifejezetten finom :

Az amerikai kávé érdekessége, hogy ugyanúgy egy adag espressóból készül, mint sok más recept, viszont sok forró vízzel felöntve könnyű, lágy italt kapunk. Nagyon népszerű nyáron fogyasztani hideg vízzel felöntve vagy jégre hűtve. Az alábbi variációval pedig igazán frissítő italunk lehet:

− Készítsen egy adag espresso kávét egy shakerben majd adjon hozzá vizet és jeget tetszés szerint. Alaposan rázza össze.
− Készítsen elő egy magas receptes üvegpoharat, tegyen bele citrus gyümölcsöket, néhány menta levelet, 2 kiskanál barna cukrot és dolgozza össze egy törőfával.
− Töltse fel a poharat jéggel majd adagolja hozzá a shakerben lehűtött kávét
− Díszítésképp használhat mentát.

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye és hogyan fogja betartani a július 1-én hatályba lépő kormányrendeletet, miszerint attól kezdve tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat valamint műanyagcsomagolást használni a vendéglátás teljes területén?

Kiadónk társoldalai