Hallott már a székely szusiról?

Eddig még mi sem, most azonban kipróbáltuk, és meglepően jól működik. Az Andrássy úton kóstoltuk, a SZÉK Restaurant & Bar újranyitásának alkalmával.

A sajtónak most bemutatott, frissített étlapon mostantól olyan kreációk is helyet kapnak majd, amik a nagyvilág ízeit ötvözik a székely konyha hagyományaival.

 

A SZÉK eddig a hagyományos, Székelyföldről hozott konyhát a modern konyhatechnológia eszközeivel ötvözte. Olyan klasszikusok készülnek itt, mint az egyedi ízesítésű sült húsgombóccal tálalt csorbaleves, a brassói sertésszűz ropogós burgonyával vagy a mics tál házi zakuszkával. Májustól azonban formabontó különlegességek is felbukkannak az étlapon.

 

“Székely klasszikusaink és gourmet fogásaink mellett célunk, hogy innovatív ételkreációinkkal is különlegessé tegyük éttermünket”, mondja Varga Szidónia, a SZÉK Restaurant & Bar székelyudvarhelyi származású tulajdonosa. Ennek első állomása a néhány hete debütált székely szusi, ami erdélyi és magyar alapanyagokat ötvöz a japán konyhaművészettel, izgalmas nemzeti dimenzióba helyezve azt.

Szidónia azt is elmondja a bemutató alkalmával, nehéz fél év van a hátuk mögött. Most derült ki számukra, az Andrássy útat szinte legtöbben turisták látogatják, az itt található luxusüzletekben nem a magyarok, hanem főként a határon túlról érkező tehetősebb turisták vásárolnak. És ennek a határzár egycsapásra véget vetett. De remélhetőleg ismét benépesül majd turistákkal Budapest, most ők alapvetően a magyar és a határ közeléből érkező vendégkörre fókuszálnak.

A tulajdonos elmondja még, az eltelt időszakot arra fordították csapatukkal, hogy még innovatívabb, kreatívabb fogások kerülhessenek az étlapjukra, ha majd ismét nyithatnak. Így került például a Székely szusi a kínálatba, amelynek kapcsán azért, vallja be Szidónia, séfjük először igencsak furcsán nézett, de aztán azt mondta, meglátjuk, mi jön ki ebből, és nekilátott.

 

Mit rejt a székely szusi?

A négy ízben készített székely szusit Aranyhal, Nádszálkisasszony, Ludas Matyi és Kiskanász fantázianéven elnevezett változatban is megkóstolhatjuk: az aranyhalban például füstölt pisztrángot, tormát, sült tojást, spenótot és kelkáposztát találunk, míg a Ludas Matyi sült libamájjal, puliszkával, szilvás hagymalekvárral és római salátával idézi meg japán köntösben a székely ízeket.

Kapor kaporral

Hogy mi jöhet még a székely szusi után? Az Andrássy úti étterem tulajdonosa annyit elárul: a fúziós konyha következő állomásai Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok lesznek. Akik azonban inkább a hagyományos konyha hívei, azok sem fognak csalódni:

"A tavaszra és nyárra séfünk által megálmodott ételkreációinkban megjelenik a kapor, mint jellegzetes ízvilágú, üdítően friss fűszer és gyógynövény, ami kirobbanó és jellegzetes ízével igazán különlegessé teszi ételeinket” - mondja Varga Szidónia.

 „Az új étlapunk kaprosan készített ételei közül kiemelném az pisztrángunk mellé kínált különleges tökfőzeléket, illetve a vásárhelyi édes tejföllel készített túrógombócot, amit akácmézes kaporfagylalttal kínálunk. Ételeink mellé pedig Erdély és a Kárpát-medence válogatott borait, egy sor különleges zöldségpárlatot, pálinkát, hagyományos és ízesített erdélyi söröket kínálunk."

Forrás: SZÉK / Turizmus Online


Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?