hirdetés
hirdetés

Titanic Látogató Központ nyílt Belfastban

Rövid időn belül remélhetőleg a párizsi Eiffel-toronyhoz, vagy a bilbaói Guggenheim Múzeumhoz hasonló jelképpé válik Belfast alig egy hónapja megnyitott Titanic Látogató Központja.

hirdetés

A 2009 májusában kezdődött építkezés idén március végén fejeződött be. A fény- és tűzijátékkal avatott XXI. századi építészeti remekműben - az elmúlt több mint harminc napban - sok turista, közöttük magyar is - fordult meg, hogy megcsodálja az új létesítményt.

Belfast központjának közelében, a régi kikötő területén épített, egyedi architektúrájú látogató központ, négy hajóorrt ábrázoló, csillag formájú, hat szintes, csillogó alumínium lemezekkel borított épület. Az elmondások szerint százmillió fontba került és a remények szerint előnyösen változtathatja meg a Belfastról kialakult képet, így a turisták egyik kedvenc célpontja lehet Európában. Az idén például - becslések szerint - több mint négyszázezer vendéget várnak ide.

Nézze meg galériánk képeit!

Az északír fővárosban létrehozott világszínvonalú múzeum épülettel lényegében egy száz éves - 1912-es - legendát élesztettek újjá, ahol a Titanic megszületését és katasztrófáját mutatják be, amely ma is sokakat foglalkoztat és bámulatba ejt. A kilenc galériában színes képzeletbeli világ tárul a látogatók elé, különböző speciális effektekkel a régmúlt időbe repítik vissza őket. Végigkísérhetik a Titanic tervezésétől tragikus katasztrófájáig eltelt időszak históriáját. A kiállítás 11 ezer négyzetméternyi területén - a hatalmas korabeli fotók mellett, - többek között - jégkristályok és az Atlanti Óceánban 1985-ben megtalált hajóroncsból néhány darab is látható. Mindezek mellett megtekinthetők azok a mai hajóépítési technológiák, amelyekkel biztonságossá tehetik a vízi járműveket. A rendezvényszervezőket pedig előadások, tudományos találkozók lebonyolítására ezer fős luxus konferencia teremmel várják az épületben.

Mint megtudtuk, a neves látogató központ megnyitása előtt szobrokat is avattak Belfastban. Egyiket, a bronz női alakot ábrázoló Titanicát a múzeum előtti téren leplezték le. Egy másik helyen pedig szoborcsoportot emeltek, amely az egykori Harland és Wolff Hajógyárban, a Titanic építésében részt vett munkásoknak állít emléket.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk