Harcsakolbászon innen, móri ezerjón túl

A jóféle házi sajtok, kolbászok, mézek és borok mellett egyre több szolgáltató kínál különleges gasztronómiai csemegéket a Közép-Dunántúlon. A közelmúltban a Mezőföldtől a Bakonyig kalandoztunk, közben megismerkedtünk a tradicionális vonalat sok helyen felváltó fine dininggal, emellett nagyszerű borokat kóstolhattunk a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága által szervezett tanulmányúton.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ízutazás Pázmándon, a Bálint Boráriumnál kezdődött. A Szerelemvölgyben Bálint György ügyvezető elmondta, hogy a létesítményt 2013-ban nyitották meg azzal a céllal, hogy egy szép fekvésű építményben mutassák be a Velencei- tónál termelt borokat. Kóstoláskor helyi termékekből – sajtok, méz, olajok, dzsemek – készülő finom falatokat kínálnak a borok mellé. A szüreti programokon túl az ideérkezőknek lehetőségük van részt venni savanyúság- és sajtkészítésben, lekvárfőzésben.

Pázmándot elhagyva a Mezőföld felé vettük az irányt. Lajoskomárom Fejér megye délnyugati részén található. A 2400 lelkes település életében a szőlőművelés a mai napig meghatározó, a Fülöp-hegyen gondosan megőrzött présházak, pincék láthatók, a terület a Tolnai borvidék része. A település központjában, egy 200 éves épületben 1999 óta működik az Eresz Étterem. Mosberger Mihály tulajdonos már várt bennünket, az étterem megtekintése után tovább is álltunk a pincesoron található Mosberger Pince és Étteremhez. 2010-ben nyílt meg a szőlőlugasos teraszt és negyvenfős kóstolópincét magában foglaló épület. A pincészet kis parcellás művelésű, kézműves, könnyed borokat készít. A növekvő kereslet miatt szükség volt egy magasabb színvonalú szálláshely létrehozására is, ezért építették fel a pince közelében a Páskom Cottage-ot, amely öt lakrésszel és öt kétágyas szobával várja a vendégeket. A komplexum egyhektáros parkot is magában foglal, ahol fürdőtavat és medencét alakítottak ki. Mögötte kis wellnessház található szaunával. Itt a csend a legfőbb kínálati elem.

HALORSZÁG AKVÁRIUMKAMIONJA

A Mezőföld a halastavak világa is. Rétimajorban, a Duna–Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi területen az egykori uradalmi major épületeit hosszú évek alatt korszerűsítették. A régi magtár ma ökoturisztikai fogadóközpont, a negyven fő befogadására alkalmas halászcsárda, népi eszközöket bemutató kerthelyiség, simontornyai bort kínáló kóstolópince, szálláshely, gyerekek táboroztatására alkalmas létesítmények, wellnessház és a végtelennek tűnő halastavak mind szerves részét képezik az Aranyponty Zrt. kezelésébe tartozó majorságnak. Rétimajorban – hazánkban egyedüliként – halászati múzeum is van, amelyet nemrég felújítottak. Rétimajor együttműködik a Velencei-tavi TDM-mel különböző halas rendezvények lebonyolításában. Nagy sikerrel mutatkoztak be az idei OMÉK-on, amelyre akváriumkamionnal érkeztek. Már készülnek a karácsonyi időszakra, Budapesten és Rétimajorban halcsomaggal állnak a háziasszonyok rendelkezésére, amely öt fő számára elegendő, előkészített halat tartalmaz, fűszerekkel és receptekkel kiegészítve.

KVIRCEDLI ÉS MARYLIN MÓRRÓL

Túránk ezután egyik legkisebb borvidékünkön, Móron folytatódott. Szálláshelyünkként a Mór belvárosában, egy háromszáz éves utcában található Fogadó az Öreg Préshez szolgált, amely az egykori parasztházak báját autentikus módon megőrizte. A Möllmann család szálláshelye huszonöt szobával és öt apartmannal vár, az épületet az 1700-as éveket idéző faragott és festett osztrák bútorokkal, a sváb hagyományoknak megfelelően rendezték be. A turisták körében népszerű program a lovaskocsikázás, amelyet mi is kipróbáltunk. Útközben a híres móri pincesoron jobbnál jobb borokat kóstolhatunk. Kora este a Geszler pincénél várt bennünket a testvérpár Geszler József és Geszler Imre. A díjnyertes borok között ott volt a helyi specialitás móri ezerjó, mellé kvircedlit, tipikus sváb süteményt fogyasztottunk. A Geszler pince havonta egyszer nyitott ajtókkal várja a borkedvelőket.

Ezután Miklós Csabi pincéjéhez sétáltunk, ahol éppen gőzerővel folyt a szüret. A pincészetben a korszerű technológia mellett jól megfér a hagyományos fahordós érlelés. A közkedvelt borászat frappáns fantázianevekkel látja el termékeit, így született meg az Ezredes ezerjó vagy a Marylin Mórról, amely 2014-es királyleánykából készült. A Szenvedélyes Hétköznapok nevű bor is közkedvelt a fogyasztók körében, de Blanné, a Blanc neje is jól fogy. A kellemes savtartalommal rendelkező móri fehérborok jó étvágyat gerjesztettek a vacsorához, amelyet az Öreg Prés nevű, nagy múltú sváb konyhát vivő étteremben fogyasztottunk el.

TANYAROMANTIKA ORONDPUSZTÁN

Másnap Csókakőn át a borúton Orondpuszta felé vettük az irányt. Az öthektáros tanya a Vértes dombjai közt terül el, idilli környezetben. Vendéglátónk bőséges reggelire invitált a kandallóval fűtött étkezőterembe, a szarvas- és marhakolbász, valamint a friss, helyben készült sajtok mellé langyos, vaníliával ízesített házi tejet kortyoltunk. A tanya körüli gazdaságban magyar tarka tehenek, kecskék, juhok, lovak, baromfifélék legelésznek- kapirgálnak. A helyiek tejet, tejtermékeket készítenek, az árut házhoz szállítás mellett negyven kilométeres körzetben és a fővárosban értékesítik. A vastagkolbászt és szalámit főként marhahúsból készítik. A saját készítésű ételek mellé helyi borokat kínálnak, rendszeresen kitelepülnek a környék nagyrendezvényeire, fesztiválokra is.

APÁTSÁGI SÖRÖK ÉS GOURMET ÍNYENCSÉGEK

Következő programhelyszínünk Zircen volt. Az apátság 2015 nyarán nyitotta meg Magyarország egyetlen apátsági sörfőzdéjét a barokk pincében. A manufaktúra hitvallása, hogy új színt vigyenek a hazai sörpiacra, kézműves söreiket az apátsági hagyományokra építve, modern eszközökkel főzik és palackozzák. A marketing kiválóan működik, óriási az érdeklődés a sörök iránt az ország egész területéről. Volt alkalmunk megízlelni a háromféle terméket, a minőségi pils világos sört, a szűretlen búzasört, valamint a belga típusú félbarna ale-t. A sörfőzde mellett megcsodáltuk a 2013-ban felújított apátságot, az új látogatóközpontot, valamint ajándékboltot, ahol természetesen sör is vásárolható.

Zircről a Bakony erdőségein át Veszprémbe utaztunk ebédünk helyszínére, az utóbbi évek során számos elismerést bezsebelő Chianti Étteremhez, amelyet 2015- ben tizenhárom pontra (egy szakácssapkára) értékelt a Gault & Millau étteremkalauz. A Chianti nemcsak a Közép-Dunántúl, hanem az ország egyik legjobb étterme. A mediterrán hangulatú vendéglátóhely mindig szezonális alapanyagokkal dolgozik, éppen ezért ottjártunkkor többek között sütőtökkrémlevest kóstolhattunk különleges füstölt harcsakolbásszal. Majd főételként omlós sertésszűz következett kacsamellszeletekkel, édesburgonyával, szarvasgombás lilakáposztakrémmel. A műalkotásnak is beillő főétel után levendulával ízesített, forró csokoládészuflé zárta le a gasztronómiai kalandot. Ruprecht László executive chef vezetésével a konyha borvacsorák és exkluzív magánrendezvények cateringjét is lebonyolítja. Az étterem mellett hatalmas választékú delikátbolt is üzemel, ahol kapható Serrano sonka, francia sajt, olasz és spanyol szalámi, magyar kézműves termékek, édességek, ecetek, olajok, fűszerek, borok és sörök sora.

HERBAPORTA ÉS A HALIMBÁRIUM

Következő állomásunk Halimba volt. Halimba Ajkától tizenhárom kilométerre fekvő egykori bányásztelepülés. Dr. Szalai Miklós esperesről is ismert, aki nagy lelkesedéssel és szakértelemmel készítette egykoron a gyógynövényekből álló teakeverékeket. Halimbán található bányászati múzeum, pihenőpark a Malom-völgyben, Gyógynövény Tankert és Oktatóközpont, de a Somló is csupán harmincöt kilométer távolságra van innen. Tóbel János, Halimba polgármestere már várt bennünket a Herbaportán. Ez a kis vendéglátóhely fő profilként falusi vendégasztal-szolgáltatást nyújt az ideérkező turistáknak, akár csoportoknak is előzetes bejelentkezést követően. A helyi alapanyagokból készülő finomságokat meg is kóstoltuk. Gyógynövényes likőr, pálinkák, lekvárok, szörpök, méz, padlizsánkrém, sonkák képezték a terített asztal kínálatát. Nyáron életmódtáborokat tartanak gyerekeknek, a gyógynövénykert pedig mindenki előtt nyitva áll. Tóbel úr elmondta, hogy céljuk a turizmus fejlesztése, szálláshely kialakítása. A finomságokat és a beszámolót követően megtekintettük a gyógynövénykertet és kiállítást.

FINE DINING ÉS EXKLUZÍV BORVACSORA SÜMEGEN

Félórás utazást követően Sümegen találtuk magunkat. A várheggyel szemben, a hegyoldalon épült a Terazza Bistro-Bar és Étterem. A buja növényzettel körülvett, teraszos kialakítású, stílusában és színvilágában mediterrán étterem páratlan körpanorámát biztosít a közeli várra, Sümegre, a csodás tájra. A ház falai között tapasztaltuk meg csak igazán meg a „Terazza-élményt”. Andalító olasz zene szólt, otthonos volt a hangulat, a kínált fine dining ételkreációk Klaus Deutschmann irányításával születnek meg. Az étterem igyekszik helyi alapanyagokkal dolgozni, a magas minőségű ételekhez a friss fűszereket saját fűszernövénykertjükből szedik. A napi ajánlat mellett degusztációs menüt is ajánlanak, főként Balaton- felvidéki borokkal. Választottunk egy-két fogást az étlapról, rákos előételt, halas főételt és látványos csokoládés desszertet fogyasztottunk, színes, friss, látványos, harmonikus ízvilágú ételek voltak.

Borgasztronómiai kalandozásunk itt nem ért véget. Élményteli napunkat a Palota Pince koronázta meg Sümegen. A pince és borászati múzeum a Püspöki Palotában kapott helyet, a várhegy előtűnt a palota hátterében, a hegyoldalon pedig az Egly-birtok szőlői sorakoztak. Egly Márk vezetésével megtekintettük a múzeumban kiállított értékeket. 1999-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Palota Pince, az 500 éves pincében pedig gasztronómiai különtermet rendeztek be, a nagy reneszánsz helyiséget kandalló fűti, látványpincében találhatóak mag a sümegi borok, a borszaküzlet más tájak borait is kínálja. Az Egly-borászat legfőbb borai a Vesparas olaszrizling, amelyet töppedéssel szüretelnek, vagy a Villa Rustica, szép boruk még a pinot noir, de Zeusz-ültetvénnyel is rendelkeznek. A várhegyen termett szőlő nedűi Vároldal dűlő néven kerületek forgalomba. A roppant informatív és szórakoztató vezetést követően a pince különtermében, gyertyafényben kezdtük meg borvacsoránkat. A hidegtálak fogásai harmonizáltak a kóstolón megismert borokkal.

PEZSGŐKÓSTOLÓ, PÁLINKAHÁZ ÉS NAGY ÍVŰ BOROK

Somlóvásárhelyen, a tanúhegy közelében található a látványnak sem utolsó Kreinbacherbirtok, ahol az Accent Hotels által üzemeltetett, csúcsszínvonalat képviselő, futurisztikus szálláshely tizenhat szobával várja a bor iránt érdeklődő vendégeket. A Kreinbacherborászat és -pezsgőpincészet a bort állította a hotel fókuszába, a dekorációban, a használt anyagokban is visszaköszönnek a borvidék sajátosságai. Színvilágában markáns, inkább maszkulin stílust tapasztaltunk a vendégszobákban is. A nagy befogadóképességű bisztró szezonális helyi alapanyagokat használ ételeihez, a borbárban Kreinbacher pezsgővel vagy tüzes, minerális somlói borral a kézben lazíthatunk. Bár az idei a hotel első szezonja, már további lakrészek kialakítását tervezik. Bor- és pezsgőkóstolással egybekötött, vezetett birtoklátogatásra is indulhatunk a recepciótól. Így tettünk mi is. A reggelit követően kedves vezetőnk pezsgővel kínált bennünket, majd kezdetét vette egy részletes beszámolóval kísért birtoklátogatás. Ekler Dezső építész tervei alapján épült fel a hotel és a szomszédságában a szintén egyedi látványt nyújtó gazdasági épületek. Itt történik a szőlő feldolgozása, a pezsgőkészítés bonyolult folyamatai és a palackozás.

A birtokot elhagyva folytatódott utazásunk a Somló Spirit Pálinkaházhoz. Ezt az épületet is Ekler Dezső tervezte, érdekes látványt nyújt. A Somlón folytatott borászat hagyományát kívánták kiegészíteni minőségi pálinkaházzal. A főzde és látogatóközpont márkanevének ihletője a som, ennek latin elnevezése a „Cornus”. Mielőtt kísérőnk segítségével bejártuk volna az épületet, illatos, tüzes pálinkát kóstoltunk. Készítenek itt kajszibarack-, hamvasszilva-, fürtösmeggy-, birsés muskotályosszőlő-pálinkát. Az épületben, dekorációként használt piros szín az egykori vulkáni tevékenységre utal, a kóstolóterem, hasonlóan a Kreinbacher-birtokon látotthoz, itt is futurisztikus, modern.

Délelőtt továbbindultunk hazánk legkisebb, ugyanakkor legkülönlegesebb borvidékére. A Somló Múzeumban sokat tanulhatunk a borvidék nagy borairól. A 435 méter magas vulkáni tanúhegy legelterjedtebb szőlőfajtái, borai az olaszrizling, a juhfark, furmint, hárslevelű és a tramini. A múzeum bemutatja a somlói borászat történetét, és megtudhatjuk, hogy a metszőolló magyar találmány. A múzeum megtekintése után leereszkedtünk a labirintusként kanyargó pincébe. Visszatérve a teraszra megfigyelhettük a szép kilátást nyújtó, 120 fős fedett kóstolótermet, amely étteremként is szolgál. A nyitott teraszon akár 200 fő is kényelmesen elfér. A Vinotékában megcsodálható a pincészet Top Selection, Premium, Classic és Friss termékcsaládja. A Friss borcsalád a fiatalokhoz szól trendi, könnyed, beszélgetős borokkal. Több nagy ívű tételt megkóstolhattunk, köztük a Zeusz szőlőből készülő aranyszínű desszertbort is.

PÁLINKAFŐZDE AGÁRDON

A Somlónak búcsút intve elindultunk Budapest felé, útba ejtve az Agárdi Pálinkafőzdét. A főzde a Velencei-tó turisztikai és gasztronómiai szolgáltatásainak meghatározó eleme. A gyümölcsöskertek szomszédságában, a termálfürdő közelében helyezkedik el. A főzde 2002-ben épült zöldmezős beruházásként, később látogatócentrumot is nyitottak, ahol kóstolás mellett meg lehet vásárolni a palackos termékeket, pálinkán kívül likőröket, vodkákat és gyümölcsleveket. Az üzemben kézzel palackozzák s címkézik a korlátozott mennyiségben készülő pálinkákat. A leghíresebb, legismertebb termékeik egyike a cigánymeggypálinka. Tollas Csilla marketingvezető kalauzolt végig az épületen, megtekintettük a ház éttermét is, ahol rendezvényeket is tartanak.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.