Három charterlánc, török szilveszter és rengeteg egzotikum

Két egyiptomi és egy kanári-szigeteki charterlánc, egy szilveszteri török charter, valamint az Emirates légitársaság napi járata miatt bővülő egzotikus kínálat – ezek a legfőbb érdekességek a téli kiutazási szezonban. Tunéziai charter – a tavalyi télhez hasonlóan – idén sem lesz a hidegebb hónapokban.

A három charterláncból a két egyiptomi nagyjából a nyári láncok folytatása – az egyiket a Kartago Tours, a másikat az Anubis Travel bérli a Travel Service légitársaságtól –, míg a harmadik láncot december 19-én indítja a Neckermann Tenerifére, szintén a Travel Service járatával. A Sun and Fun idén először egyhetes törökországi szilveszteri programot hirdetett meg charterjárattal, a Quaestor Travel pedig október óta Quaes-Tour néven üzemel.

DINAMIKUS CSOMAGOK ÉS TENERIFE

 A Neckermann egyetlen charterláncot tervez Budapestről a téli szezonban, Tenerifére, a Travel Service járatain. Az irodánál a tavaly téli szezon egyik sztárja Mexikó és Kuba volt, ezek idén is a kínálat részét képzik. Új célterülettel bővítették brazil ajánlataikat, a karibi térségben újdonságként Antigua, Barbados, Grenada és Tobago foglalható magyar árualapként, valamint a Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia tájait is fel lehet fedezni. Újdonságként bevezették néhány kiemelt egzotikus és mediterrán úti célra a „dinamikusan kombinálható csomagokat”, melyek segítségével bármely napi indulással, menetrend szerinti repülőjáratokat és a bevált Neckermann szállásokat, transzferrel együtt lehet egy csomagba összefogni. Magyar idegenvezetővel idén is számos vezetett körutazást biztosítanak. Kiemelendő ezek közül Thaiföld és Madeira. „Egyfajta körutazásként lehet a földközi-tengeri hajóutakat is értelmezni. Idén is többféle útvonalhoz és időpontra szervezünk buszos transzfert Velencébe vagy Genovába, illetve magyar kísérőt is. A síutak terén a tavalyi legnagyobb újításunk a Hógarancia volt, ezt idén is megtartjuk. A növekvő érdeklődés hatására bővítettük franciaországi kínálatunkat is” – hangsúlyozta Kálmán Péter, a NUR munkatársa.

EGYIPTOMI CHARTEREK

 Az Anubis Travel télen egy HRG/SSH egyiptomi charterláncot üzemeltet, emellett a már megszokott nílusi hajóutakat és kairói hétvégéket kínálják az utasoknak – ez utóbbiakat az Egypt Air menetrend szerinti járataival. Jordánia is szerepel a kínálatban budapesti és bécsi indulással, körutakkal és vörös-tengeri  üdülésekkel. A viszonteladóknak bangkoki repülő- jegyeket és dubaji szálláshelyeket is kínálnak – tudtuk meg Ahmed Bahgat ügyvezetőtől. A Kartago Tours Budapestről induló charterjárattal Hurghadát (onnan busszal Marsa Alamot) és Sharm El Sheikh-et kínálja a télen, tunéziai láncuk viszont leáll november 14-én, és csak márciustól indul újra. Madeirát és a Zöldfoki-szigeteket a TAP légitársaság menetrend szerinti járatával programozzák. Az Egyesült Arab Emirátusokban csak szállásárakat publikálnak, de bármit lehet kombinálni, ugyanis csomagban Wizz Air vagy Emirates jegyet foglalnak hozzá, így bármikor bármennyi időre utazhatnak. Prágából indulnak a Kartago „valóban egzotikus” útjai Dominika, Kuba, Mexikó, Venezuela, Isla Margarita, Jamaica, Kenya, Zanzibár felé a Travel Service chartereivel. Értékesítik már anyavállalatuk, a DER TOUR, valamint az ITS, Jahn Reisen útjait is. November közepén élesedik megújult weboldaluk, tudtuk meg Hajducsi Tamás marketingigazgatótól. Farkas-Szatmáry Katalin, a Taurus Reisen munkatársa elmondta, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mégsem lesz Tunéziába chartergép a tél folyamán, ahogy az elmúlt években sem jött össze. A télre Egyiptomot értékesítenek block seat helyekkel.

TÖRÖKORSZÁGI SZILVESZTER CHARTERREL

 „Irodánk télen alapvetően a nyárra készül gőzerővel: készen van a 2015-ös árualapunkat tartalmazó katalógus és már zajlanak az előfoglalások. Ettől függetlenül télen is van ajánlatunk mindenki számára, Egyiptomot az év 365 napján programozzuk. Ezen kívül az idei évben először és abszolút úttörő- ként ajánlunk egy csodálatos lehetőséget a szilveszteri időszakra a Török Riviérán, 2014. december 26. és 2015. január 2. között közlekedő egyszeri chartergéppel. Nagyszerű lehetőség ez azoknak, akik ötcsillagos luxusszállodákban szeretnék köszönteni az újévet, mindezt a töredékéért egy egzotikus utazásnak, kellemes, tavaszias időjárásban. A repülőjárat pénteki napokon közlekedik, tehát a hazautazást követően még egy egész hétvégénk is van felkészülni az új évre. Fentiek mellett a téli kínálatunkat színesíti néhány egzotikus desztináció, mint Dubaj, a Maldívszigetek és Sri Lanka menetrend szerinti járatokkal” – hangsúlyozta Sulyok Tamás, a Sun & Fun partnerkapcsolati vezetője.

VÁROSLÁTOGATÁSOK RENESZÁNSZA

 Ismét reneszánszukat élik a klasszikus városlátogatások, körutazások a világ számos pontjára – mondta Komora Zoltán, az IBUSZ vezérigazgatója. Újból igény van a társasutazásokra, ennek oka a szervezettség, a magyar nyelvű idegenvezetés és a társaságban történő utazás. Az IBUSZ téli árualapja elsősorban ezekre épül. A városlátogató programjaikat fő- leg a népszerű európai fő- vagy nagyvárosokba szervezik, ősszel több esetben pótcsoportokat is kellett indítaniuk. Az egzotikus úti célok közül különösen népszerű a karibi térség, azon belül Mexikó, Kuba és Dominika – az utasok viszszajelzései alapján „újracsomagolva”. A hagyományos üdülőprogramok mellett lehetőséget biztosítanak különböző kombinált utazásokra is. Ezen esetekben az üdülést kulturális programokkal, rövid körutazásokkal fűszerezhetik meg az utasok. Idén néhány újdonsággal frissítik fel kínálatukat. Ilyen a floridai körutazás és a hajózás a Bahamákon. Ugyancsak most debütál a Panama–Costa Rica, valamint a Peru–Bolívia–Ecuador körútjuk. Az idei téli-tavaszi szezonban izraeli körutakat indít számos alkalommal az OTP Travel, 2015 márciusától pedig iráni körutazást is kínálnak. Szilveszterre egyebek mellett a korábban nagy sikerű Balit ajánlják. Lerch Edit, az OTP Travel kiutazási vezetője kiemelte, hogy január közepétől az Emirates járataira építve Mauritiusra is indítanak utakat.

AKTÍVAN A VILÁG KÖRÜL

 Az Utazom.com a legszélesebb árualapot télen Kubába és Dubajba kínálja, az előző szezonban ugyanis ez a két desztináció volt legsikeresebb – mondta Fajta Gábor értékesítési igazgató. Unikum a magyar piacon a Kubába szervezett hajós körutazás jamaikai kitérővel. Dubaj esetén magasabb kategóriájú hotelekkel bővítették a szállodakínálatot, és olyan különleges programokat ajánlanak, mint a hőlégballonozás Dubaj felett. Immár a Dominikai Köztársaság is elérhető Bécsből közvetlen járattal. Az Emirates és a Qatar Airways napi járatainak köszönhetően remek lehetőségek nyílnak az ázsiai térségben is, itt újdonságuk Thaiföld, ahol kombinált programokat és üdüléseket kínálnak, és tovább bővítették árualapjukat a Maldív-szigeteken, Sri Lankán, valamint Balin és Mauritiuson. Számos helyen magyar nyelvű asszisztenciát biztosítanak. Az Agra Kulturális Utazási Társaság standard programjai – India, Indokína, Közép-Amerika – mellett megjelennek az újdonságok is a téli-tavaszi kínálatban. Az évekig szervezett, majd egy ideje pihentetett Húsvét-sziget–Patagónia–Tűzföld program ismét szerepel a palettán. Hosszabb kihagyás után újra indulnak a dél- és észak-koreai útjaik, illetve a némileg átalakított, de minden évben induló nyugat tibeti túra. Újdonság az AgraCity csomag, melynek keretében öt „agrás városban” – Jeruzsálem, Tbiliszi, Bejrút, Kairó és Isztambul – öt nap alatt szakértő csoportvezetők kalauzolják a résztvevőket. A foglalások alapján kifejezetten erős első félévre számít az iroda. A Baraka aktív pihenést nyújtó kínálatában újdonság a Kilimandzsáró csúcsára (5896 m) vezető gyalogtúra mellett a 4565 méteres Mount Merura induló csoport. Burma hegyvidékére is szerveznek utazást, a résztvevők a körutazás után az ország háborítatlan tengerpartján pihenhetnek. Új desztinációjuk Malajzia. A szilveszteri egzotikus utak napok alatt beteltek, ezek közül a Dél-Vietnam– Kambodzsa számít újdonságnak – számolt be Serfőző Zoltán, a Baraka vezetője.

SZAFARI, HAJÓZÁS ÉS ÚSZÓ SZÁLLODA

 A Safari Travel hosszú éveken keresztül charterjárattal szállította utasait olyan afrikai országokba, mint Kenya, Zanzibar és Mauritius. Tavaly volt az első év, hogy nem indult a magyar piacról charterjárat. Luttenberg László, az iroda ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a tavalyi évük így is sikeres volt, így idén sem chartereznek. Fix időpontokra is foglaltak helyeket az Emirates Airlines és Turkish Airlines járatain, így Kenyába a szokott módon, magyar idegenvezetéssel indulnak programjaik. Mauritiuson megerősítették jelenlétünket: egész évben magyar idegenvezetőt és speciális szállodaárakat kínálnak. ASeychelles-szigetre is vannak helyeik Emirates-járatokon fi x idő- pontokban. Újdonság, hogy a karibi hajóútjuk Kolumbiát is érinteni fogja. A Chemol Travelnél idén kiemelt újdonság Thaiföld, ahol a körutazás kombinálható pattayai és phuketi üdüléssel. Barta Krisztina, az iroda utazásszervezője elárulta, hogy a körutazás során a hagyományos szállodák mellett úszó szállodákba, úgynevezett „floatel”-ben is megszállnak az utasok. Másik kiemelt újdonságuk Malajzia, ahol szintén a körutazást kombinálják az üdüléssel Penang szigetén, illetve először kínálnak karib-tengeri csoportos hajóutat magyar idegenvezetővel. Idén visszakerültek ajánlataik közé a mexikói körutazások is, acapulcói és cancúni üdüléssel. A Vista újdonsága a januári dubai hajóút, illetve Kuba körülhajózása – ilyen még nem volt a magyar piacon. Mikola György, az iroda értékesítési igazgatója elmondta, hogy egyre több magyar nyelvű programot szeretnének bevezetni. Dubaiban és Thaiföldön új szállodákkal bővítették a választékot. A síelők körében továbbra is Ausztria lesz a legnépszerűbb.

VÁROSNÉZÉS FOCIBELÉPŐVEL

„Majdhogynem színesebb a téli termékpaletta, mint a nyári – hiszen akkor leginkább a dél-európai tengerparti nyaralóprogramokat választják dömpingszerűen az utasok” – mondta Végh Balázs, a Quaestor kiutazási vezetője. Az őszi/téli időszakban népszerűek a pár napos, európai városlátogatások, a belföldi wellness hétvégék, a síutak és az egzotikus pihenések, körutazások. Speciális csomagajánlat a „Városlátogatás és fociélmény” nevű programcsomagjuk, amely izgalmas kulturális kalandozást jelent városnézéssel, bevásárlótúrával, gasztroélményekkel, focibelépővel. Ami az egzotikus utakat érinti, a Quaestor saját szervezésű programjain kívül, közel 100 német és osztrák utazásszervező útjait foglalja hivatalos viszonteladó partnerként. A legnépszerűbb úti célok közé a Maldív-szigetek, Kuba és Dubai tartozik. A QUAESTOR Utazási Iroda október 13-ától QuaesTour Utazásszervező és Utazásközvetítő Kft. névvel folytatja közel két évtizedes pályafutását. „Utazási irodánk sikereivel olyan erős, különálló identitású üzletággá nőtte ki magát, hogy indokoltnak láttuk a QUAESTOR Csoporthoz szorosan fűződve, de mégis jól megkülönböztethető márkává alakítását. Ezt jelképezi új nevünk is, aQuaesTour. Szerteágazó portfóliónkban még nagyobb hangsúlyt kap a beutaztatás” – mondta Végh Balázs.

TISZTA AMERIKA!

 A Morton’s Travel jövőre már harmadik alkalommal indítja el a „Miami helyszínek – Frei Tamással” túrát, ahol a Floridában élő író nyújt betekintést a trendi üdülőkörzet és világváros látnivalóiba. Az út másik fénypontját az Everglades Nemzeti Park jelenti. Szalai Viktória, az iroda touroperátor koordinátora elárulta, hogy a fiataloktól a családokon át az aktív szépkorúakig mindenki számára meglepetés Hawaii bőséges programkínálata. A hawaii körutak időpontjait úgy alakították ki, hogy  a nyugati parton végződő körutak mindegyike meghosszabbítható legyen egy kis üdüléssel. „2014-ben a meghirdetett 43 indulási időpontból kettőt kellett lemondanunk a minimum létszám hiánya miatt. 2015-re célunk, hogy mindegyik indulást garantálni tudjuk” – közölte Szalai Viktória. Az Amerika-specialista miskolci Szerviz Iroda a téli időszakban olyan egzotikus helyekre kínál körutakat és nyaralásokat, ahol az állandó nyári időjárás a jellemző: Florida, Kalifornia, Hawaii. Az elmúlt években a fi x időpontokban, garantáltan elinduló, angol nyelvű idegenvezetős programokat helyezték előtérbe – közölte Bárdos István, az iroda menedzsere. Amerikai partnerük ezeket a körutakat elsősorban az európai utasok részére tervezi, az utazás feltétele az alapfokú angol nyelvtudás. Az utazások felölelik az USA jóformán összes látnivalóját. A téli időszakban Sri Lankára és Dubaiba is programozzák, helyi magyar idegenvezetővel. Téli síelések terén Zakopanét kínálják, magánpanzióban kedvezményes áron.

 ADVENT ÉS SZILVESZTER

 Az idén 20 éves Zseppelin Programok – Ünnepi Programok kiadványa az első adventi hétvégétől kínál tartalmas és színes programokat egészen a 2015. március 15-i hosszú hétvégéig. Az adventi hétvégék népszerű újdonsága – mely programok időpontjai két héttel a megjelenést követően elkeltek – az Adventi Gyertyagyújtás Mariazellben és az Advent Tirolban című program – árulta el Zsebők Tamás, a Zseppelin Utazási Iroda ügyvezetője. A Fehérvár Travel több társasutazást kínál a téli programfüzetükben, ebből 26 egzotikus utazás, 21 pedig autóbuszos utazás, amelyek az adventi, a szilveszteri és karneváli időszakban indulnak. Újdonság az előző télhez képest egy dalmáciai szilveszteri utazás és egy adventi utazás Türingiába, melynek legfőbb látnivalói Erfurt, Weimar és Wartburg vára. Tavalyi téli katalógusuk valamennyi programja benne van az újban is, pár egzotikus körutazás több időpontban szerepel, mint egy éve (pl. Peru, Mexikó, USA, Thaiföld, India, Egyiptom). Ribi Péter, aFehérvár Travel ügyvezető igazgatója szerint az eddigi foglalások alapján elégedettek lehetnek, hiszen a csoportok egy jelentős része már tele van. A Proko Travel az ide szezonra bővítette a szilveszteri és az adventi ajánlatait is. Szilveszterre utakat szerveznek Párizsba és Rómába, az adventre pedig kizárólag háromnapos utakkal készülnek Németországba, Ausztriába, Csehországba és Lengyelországba. Új egzotikus úti célok is szerepelnek a listájukon, most már utaztatnak Etiópiába, Ecuadorba, Indonéziába, Sri Lankára és Balira is, a megszokott Brazília, Vietnám, Kambodzsa és Laosz mellett – mondta el Prónay Gyula, az iroda ügyvezetője.

PRIVÁT SOFŐR BURMÁBAN, INGYEN SÍBÉRLET

A Dertour Hungária téli árualapjának egyik újdonsága a Burma-körutazás, amelyen Bangkoktól Yangonig privát sofőrrel közlekedhetnek az utasok. Az akár egy fővel is elinduló utazás során több mint 60 új hotel közül választhatnak az utasok. Az idei téli szezontól Mauritiuson luxusvillákat és apartmanokat is kínálnak. Európai síkatalógusukban 594 hotel és apartman található, ebből 112 pályaszállás. Ajánlataik között megtalálható Gaschurn, Söll, Kitzbühel, St. Johann i. Tirol, Leogang, Schladming, Murau és Karinthia síterepei. „Reményeim szerint jó lesz az idei téli szezon, ebben az évben jóval korábban kezdtek foglalni utasaink, felismerve az elő- foglalási kedvezmények nyújtotta előnyöket” – árulta el Wilberding Katalin, az iroda ügyvezető igazgatója. Csákány Csaba, a Terra Reisen magyarországi igazgatója elmondta, katalógusukban a megszokott célországok – Ausztria, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia – szerepelnek. Néhány szállodát már nem kínálnak a magyar nyelvű katalógusban, de ezek helyett 15 új szállodát vettek fel, ebből tízet Ausztriában, négyet Olaszországban, egyet pedig Szlovákiában.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.