Háromszáz

Épp ennyi szakács-, cukrász- és felszolgálótanuló hiányzik ebben az évben az elmúlt időszakokhoz képest a hazai szakiskolákból, hallottuk a hírt a Danubius tanulóversenyének idei döntőjén.

Február 26-án este mérték össze tudásukat a Danubius Hotels Group szervezésében a most végző szakács-, cukrász- és pincértanulók, méghozzá igazi vendégváró környezetben, a Hotel Hungária City Center éttermében, ahol a meghívottak pontozták az elé került tányérokat, és a felszolgálók munkáját.

Nekünk a 3-as asztal jutott, ahol pincérünk nem sok jóval kecsegtet a főfogást illetően. Ugyanis cukros husit emleget, amikor próbálja elmagyarázni, mit is jelent a glasszírozott oldalas kapros-túrós polentával, baby grill zöldségekkel, ami majd a konyhán mesterkedő szakácstanulónk, Melinda keze alól kikerül. Ő készíti előételünket is, a harcsával töltött derelyét paprika krémmel – aminek megérkezésekor, annak kóstolásakor mindannyian örülünk, ugyanis jóízű, finom az étel, a paprikakrém különlegesen friss és jól illik a derelyéhez (amit mi inkább raviolinak hívnánk, de ez végülis mindegy).

Bort kérünk az ételekhez, pincértanulónk rozét ajánl, azonban gőze nincs arról, milyen szőlőből készült, kékből, érkezik tőle a lakonikus felelet. Melinda közben előkerül a konyháról, és elmondja, kézzel készítette a derelyét, és azt is megtudjuk, minden szakácstanuló két fő alapanyagot kapott, aminek szereplnie kell versenymunkájukban: ez a harcsafilé és a sertés oldalas.

A mi versenyzőnk jól oldotta meg mindkét feladatot: előétele finom, főételének húsa ízletes, a kapros-túrós íz ugyan nem dominál a polentában, de mint mondja a szakácslány, nem is volt célja, hogy ez az íz uralkodó legyen.

Minden asztalnál különben mást és mást fogyasztanak a vendégek, van időnk nézelődni - ki mit és hogyan szolgál fel - két fogásunk között.

Mónika, a cukrászunk desszertje következik, aki maga mutatja be az asztalunknál, a konyhán miben mesterkedett: ő egy fahéjas, morzsás, vaníliavodkás és erdei gyümölcsös ízesítésű, linzeres keksztésztával , lime-os fagyival kísért sajttortát készített – amely esetben talán a kevesebb több lett volna, de ételsorunk méltó befejezéseként ennél nagyobb bajunk sose legyen.

Reméljük, három nálunk a tudását bemutató tanulónk boldogul majd az életben. Az pedig végképp jó lenne, ha nem hagynák el a pályát, mint oly’ sokan teszik ebben az esetben. Hanem tanulnak még a tapasztalt idősebb kollégáktól, és majd a vizsgáik után valamelyik Danubius-házban helyezkednek el.

Forrás: Vendég


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.