Hatalmas pofon a lábadozó európai turizmusnak?

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus várhatóan nagy hatással lesz a régió, de talán az egész kontinens a járványból kilábaló turizmusára, nem beszélve az Ukrajnával határos Magyarországról...

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelt el különleges katonai akciót az ukrajnai Donyec-medencében. Szerdán az európai országokban összesen már tíz légitársaság függesztette fel vagy törölte ukrajnai járatait, köztük az Air France-KLM, a Lufthansa, az Austrian Airlines és a Swiss – írja a SchengenVisaInfo.com. Csütörtökön a Wizz Air is bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszt minden járatot az országba.

A portál szerint az ukrajnai helyzet EU-szerte érinti a turizmust, Lengyelországot különösen, mivel az ukránok fontos küldőpiacot jelentenek a közép-kelet-európai állam számára. A Global Data adatai szerint Ukrajnában a beutazó turizmus jelentős növekedést mutatott a pandémia előtti időszakban (2014-2019), 2019-ben elérte a 2,5 millió látogatót. Ez a szám 71 százalékkal zuhant 2020-ban a koronavírus járvány hatására. A beutazás 2021-ben azonban ismét a fellendülés első jeleit mutatta: a külföldi vendégszám elérte az 1,2 milliót. Ukrajna ráadásul a kiutazó turizmus egyik vezető országa lett a régióban, a számok egy évtized alatt (2009-2019) 4,7 millióról 9,2 millióra emelkedtek.

Lemondások a turizmusban: egyelőre kivárnak

Ennél azonban globálisabb problémát okozhat a katonai konfiktusig fokozódott feszültség az Ukrajnával szomszédos országok beutazó turizmusában, köztük hazánkéban. Magyar idegenvezetői források szerint ugyanis már hetekkel a katonai akció megkezdése előtt mondtak le budapesti rendezvényekre szóló megrendeléseket amerikai hivatásturisztikai szakemberek Magyarország és Ukrajna földrajzi közelségére hivatkozva. Ezen nem is igazán lehetne csodálkozni, hiszen a tengerentúlról nézve az Ukrajnával határos hazánk jelen helyzetben egyáltalán nem tűnik biztonságos úti célnak. Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke azonban pont arról számolt be lapunknak, hogy az ukrán-orosz helyzet folyamatos fokozódása ellenére a mai napig kivárnak a tengerentúli partnerek, sőt, még a csütörtök reggel kezdődött orosz invázió sem indított el egyelőre lemondáslavinát. Az amerikai Utazási Ügynökök Szövetsége (ASTA) márciusban tartja Budapesten a folyami hajózáshoz kapcsolódó rendezvényét, a Global River Cruise Expót, amelynek mai egyeztetésén is csak olyan operatív dolgok álltak a középpontban mint, hogy az asztal melyik pontján legyenek a virágcsokrok.

Szezonnyitás a háború árnyékában

Rövidtávon azonban nemcsak a szűk régióban, hanem egész Európában visszavetheti a szabadidős turisták utazási kedvét, hogy a katonai akció bejelentését közvetlenül követően égbe szöktek az utóbbi időben amúgy is elszabadult energiaárak, ami hamarosan a fogyasztói árak további emelkedésével és a szabadon elkölthető jövedelmek szűkülésével jár majd, nem beszélve arról, hogy egy esetleges harmadik világégés rémképével a fejükben az emberek nem elsősorban azon gondolkodnak majd, hol nyaralhatnák el megtakarításaikat. Ha valami tehát, akkor mindez nem hiányzott a pandémia okozta gazdasági válságból lábadozó turizmusnak. Európában 2020-ban megfeleződött a kereskedelmi vendégéjszakák száma, és a tavalyi vendégforgalom is messze alatta maradt a 2019-es rekordévnek, a kilábalásra azonban már kontinens-szerte mutatkoztak jelek. A katonai konfliktus miatt azonban a javulás átmenetileg bizonyára megtorpan.

Menekültáradatra készülnek a szomszédok

A rendkívüli állapot kihirdetésével Ukrajnában a kelet-európai országok megbeszélést folytattak arról, hogy nagyszámú menekültre is kell, hogy számítsanak. Korábban a lengyel belügyminiszter-helyettes, Maciej Wąsik azt nyilatkozta, hogy országa körülbelül egymillió menekülttel kalkulál. Lengyelország mellett Szlovákia, Csehország és Magyarország is számít jelentős számú menedékkérőre. A sors fintora, hogy az évek óta súlyos munkaerőhiánnyal küzdő magyar turizmus-vendéglátás és egyéb szektorok az utóbbi években egyebek között ukrán munkaerővel képzelték el feltölteni az üresen álló munkahelyeket. Lehet, hogy most ez a kényszer szülte és szomorú helyzet átmenetileg előnyt is hozhat a hazai ágazatok számára, persze ehhez az is kell, hogy legyen szándék a munkavállalásra, és hogy a jogszabályi háttér ne menedékkérőt, hanem potenciális munkaerőt lásson a hozzánk érkezőkben.

A nemzetközi turisztikai szakértők - amennyiben a helyzet lokális marad, és nem eszkalálódik - egyelőre nem borúlátók, hiszen sok helyzetben kiderült már, hogy a hasonló geopolitikai feszültségek csak átmenetileg vetik vissza az idegenforgalmat. A Global Data akár 30 százalékot megközelítő visszaesést jósol Ukrajna számára , a stabilizálódással azonban az iparág rövidebb, hosszabb idő alatt ismét fellendül, ahogyan korábban Törökországgal is megtörtént 2016 után a török-kurd katonai konfliktus lecsengésével.

Turizmus Online


Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.