Határ menti barangolás

Magyarországi szakemberek ismerkedtek a közelmúltban Romániában a határ közeli Hunyad, Temes és Arad megyék turisztikai kínálatával. Az utat a Toc International Turisztikai Iroda és a vajdahunyadi Best Western Rusca Hotel szervezte.

Sűrű programot állítottak össze a szervezők a csoport számára, amelyet Kerekes Gábor, az Erdélyi Utazási Klub (romaniatourism@gmail.com) vezetője kísért el az útra. Aradon Puskel Péter Pál, a Nyugati Jelen című régiós lap újságírója, helytörténész, idegenvezető tartott városnézést. Az aradi vértanuk emlékhelyét kerestük fel, majd megcsodáltuk a gyönyörű Szabadság-szobrot is. Következő állomásunk Marosillyén (Ilia) Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőháza volt, itt Varga Csaba, a dévai gyermekotthon egyik tanára kalauzolt, aki valamikor maga is az otthon lakója volt. Ma zenét oktat, pályázatokat ír, és Bethlen Gábor szülőházát gondozza. (Dévai Szent Ferenc Alapítvány, www.devaigyerekek.ro, www.magnificat.ro)

Vajdahunyadon már vártak vendéglátóink: a TOC International Turisztikai Iroda vezetője, Corneliu Jitaru és Naszódi Géza, a Best Western Rusca Hotel vezetője. A jó hangulatú ismerkedési est az éjszakába nyúlt.

A Best Western szállodalánchoz tartozó Hotel Rusca Vajdahunyad (románul Hunedoara, németül Eisenmarkt) városában található, egy sétára a népszerű Hunyadi vártól.

Felújított szállást kínál ingyenes vezeték nélküli internet-hozzáféréssel, 45 tv-csatornával, 106 szobával. A Rusca étterme a tradicionális román és a nemzetközi konyha ételeit kínálja. Naszódi Géza elmondta, hogy a szálloda kihasználtsága 30 százalékos. A válságot ők is megérezték, ezért engedtek az áraikból és bővítették újabb kínálatokat vettek fel listájukra. A hotel bevételének felét a bankettek, esküvők és más rendezvények szervezése teszi ki. Az igazgató ugyanazt gondolja, amit a vele együttműködő Corneliu Jitaru, a hotellel szemben lévő utazási iroda vezetője, hogy a vendégek és a jó működés érdekében össze kell fogniuk a magyarországi és romániai turisztikai vállalkozásoknak.

A második napon a Hunyad megyei Sarmisegetuzában, az ókori dák város romjait tekintettük meg, majd Demsuson (románul Densus) megnéztük Románia egyik legrégebbi templomát, a Szent Miklós templomot, ezt követően meglátogattuk Őraljaboldogfalva (románul Santamaria Orlea) XIV. századi református templomát, ahol a vajdahunyadi régizene együttes két tagja rögtönzött reneszánsz zenei hangversenyt tartott.

A szervezők nem hagyták ki Dévát sem. A várba siklóval mentünk fel, sajnos a vár rossz állapota miatt nem látogatható, de a város látképe innen gyönyörű. Nem hagytuk ki a Magna Curia palotát, más néven a Nagy Udvarházat sem. Híres a Déván működő tornásziskola: a világhírű román női szertorna nagyjai majdnem mind innen kerültek ki, olimpiai és VB-címek és érmek sorával öregbítve a város hírnevét. Szabó Kati, Nadia Comaneci, Lavinia Milosovici valamint edzőik, Károlyi Béla és Márta, Octavian Belu és a többi tornászlegenda szobra egy külön sétányon kapott helyet.

Este a Hunyadi Kastélyban, Vajdahunyad várában vacsoráztunk, a hagyományok szerint sóval és kaláccsal fogadtak, majd vitézi játékokat láttunk. A Corviniana Régizeneegyüttes jóvoltából egy úttörő zenei kísérlet, reneszánsz-rock részesei lehettünk, majd a környék román, magyar és cigány táncaiból kaptunk ízelítőt.

Az utat Temesváron folytattuk, ahol Vigdorovics Gyuritza Adél idegenvezető, panziótulajdonos vezetett minket körbe: megtekintettük a soknemzetiségű és vallásilag is színes város templomait, a főteret, valamint Tőkés László püspök belvárosi református egyházközségét, ahonnan elindult a diktatúrát megdöntő forradalom 1989. decemberében.

Rövid erdélyi és bánáti barangolásunkat a történelmi Ménesi borvidéken, az Arad közelében fekvő Ópáloson (románul Paulis), Balla Géza borászatában fejeztük be. Balla Géza már 12 éve dolgozik Wineprincess című vállalkozásában, előtte az állami gazdaságot vezette. Kadarkái, kékfrankosai, Cabernet-i, Pinot-i utánozhatatlan színekkel, illatokkal és zamatokkal csábítják a turistacsoportokat is. A neves borász fő célja a történelmi magyar szőlőfajták újratelepítése, elsősorban a Ménesi Kadarkára és az ebből készülő Ménesi Vörös Aszúra összpontosít. Bálint Zoltán borász finom borokat kóstoltatott a temesvári sétában elfáradtakkal, az asztalról nem hiányoztak a finom falatok sem.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.