Heimann-nal Gemencnél

A Gemenci Tájvédelmi Körzet közelében, a Duna holtágánál fekvő, pazar kis butikhotel, a Donautica Étterem és Hotel első borvacsorájának boros főszereplője Heimann Zoltán, szekszárdi sztárborász volt.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Tolna-megyei Fadd-Domboriban, a helyiek és a környékbeliek által Dombori Beach-nek ismert helyen épített a szekszárdi székhelyű Tolnagro Kft. 1,3 milliárd forintos beruházás keretében egy álomszép, mindössze 11 szobás butikhotelt Donautica Étterem és Hotel néven, amelyhez a vízpart mellett 6 bungaló is tartozik. Amúgy az elnevezés sem véletlen, hiszen a hotel tulajdonosa nagy vízimádó, a hajózás szerelmese, ezért barátjának az ötvenes évekből származó, és a mai napig a Duna hullámait szelő naszádja után nevezte el ezt a helyet.

Az alig két hónapja működő, igazi kis Duna-parti ékszerdoboz látványkonyhával rendelkező éttermében az első borvacsora meghívott sztárvendége Heimann Zoltán volt. A nagy sikerrel és végig oldott, vidám hangulatban zajló programot március 9-én, szombat este tartották, közel félszáz vendég körében.

Galamb Terrine, Mammarózával

Gaál Miklós, a ház igazgatója köszöntötte a jelen lévőket, aki nemcsak a szinte teljes számban felsorakozó Heimann családot üdvözölhette a ház borvacsorázó vendégei mellett, hanem a konyha profi csapatát, Sárközi Péter vezetésével. A gemenci táj szépségéről, halakról, vadakról, jó borokról szólt Heimann Zoltán bevezetője, majd kitért arra is, hogy szép borok mellé jó ételek dukálnak, és ezt a konyhán tiszta feketében dolgozó nindzsáktól várja el. Az üdvözlő könnyed rozé, a Mammaróza nevét onnan kapta, vette át a szót férjétől Ágnes, hogy anyósa előtt tisztelegnek ezzel az itallal. Bár Róza asszony hajlott kora miatt most nem lehet jelen, de rajta kívül sokan elkísérték a család tagjai közül férjét e jeles alkalomra Fadd-Domboriba. Első italként különben a kékfrankos alap mellé pinot noir-t és kadarkát tettek Mammarózájuk házasításába, és ez nyitó nedüként tökéletesen passzolt a konyháról tálalt galamb és kacsamáj kompozícióhoz, fürj tojás koronával.

Gorgonzolás saláta, Viagnier-rel 

Még szintén a gyomor bemelegítőjeként érkezett egy izgalmas módon összerakott kis salátaköltemény, amely a mogyoróallergiások bánatára épp abból a piemonti mogyoróból is készült, mondta el a séf, amely a Nutella alapanyaga. Ehhez töltöttek a poharakba abból az egyetlen fehér bor tételből a sommelier-ék, amely szekszárdi borászat lévén igazi ritkaságnak számít errefelé: 2018-as Viagner-t, amelynek első tőkéit, mondta el a borász, még Gál Tiborral együtt hozták be az országba. Acéltartályban erjedt főként e nedü, és aki még nem kóstolta Heimannékfehér borát, kizárólag a vöröseket vagy a rozét ismeri - kihagy egy felejthetetlen fehér bor világot.

Füstöltpaprika krémleves, Kadarkával

Jó, tényleg nincs mese, Heimann-ék Kadarkája verhetetlen e vidéken. Nem véletlenül ez házuk egyik zászlóshajója is egyben, viszont a hol szamurájoknak, hol nindzsáknak nevezett konyhán tevékenykedők sem adták alább: olyan levest készítettek mellé, hogy az ember a tíz ujját nyalta volna meg legszívesebben utána. A füstös paprika ízéhez tökéletesen passzolt a pazar lé tetején magát kellető pontytejes ikrabatyu, és nem volt olyan leveses tányér, amelyben maradt volna egy csepp is, amikor a felszolgálók leszedték az asztalról, és visszavitték a konyhára, hogy helyet adjanak a következő párosításnak.

Fácánmelles rizottó, Grana Padanóval

Heimann-ék egyik legszebb, legmarkánsabb tétele, a 2015-ben készült Grana Padano olyan ritka még az ő pincészetük táján is, árulta el a borász, hogy eddig nem is került forgalomba, csak olyan jeles alkalmakkal bontanak fel belőle néhány palackkal, mint ahogy most, a Fadd-Dombori borvacsorák avatóján teszik. Ez tulajdonképpen, mint megtudtuk, egy bordói típusú cuvée, amely fele részben cabernet-é, mellette többfajta szőlő nedűjét rejti. Vargányagombával megbolondított rizottó, fácánmellel a tetején került a konyháról mellé. Az étel textúrája, ízvilága és szemet is gyönyörködtető megjelenése a legkomolyabb gasztrománokat is levette a lábáról ezen az estén.

Dámszarvas, Bikavérrel

Királyi vad mellé király bora dukál: 2012-es Bikavért bontanak a vízi gesztenyével, cigánymeggyes jus kíséretében érkező dámcomb mellé. "Nagyot gurítottunk ezzel az évjárattal, mert nagyon jó év volt a szőlősben", mondta a borukkal kapcsolatban ifj. Heimann. Zoltán, aki azt is elárulta, egy feszesre vert, magas minőségű szőlő termett az évben a tőkéken, úgyhogy a nagy testű markáns, mellbe verően szép tétel született belőle. A séf pedig a szarvas főétel kapcsán a cigánymeggy jus-hez a következő kedves, emberi magyarázatot fűzte: azért készítettem a jus-t cigánymeggyből, ert ezt a gyümölcsöt különösen szeretem.

Mák mousse-os ricotta, habzóborral

Ha valaki úgy gondolná, e sorok szerzőjének már elvette a józan ítélőképességét a sok-sok finom étel és bor a desszert idejére, és ezért ír habzóbort, pedig Heimann-ék a borok házigazdái, nos, ki kell józanítom mindenkit: valóban náluk készült habzóbor került a bourbon vanílisá ricottás éedsség kísérőjeként elénk. Mint Heimann Ágnes elmondta, ezt ők maguk is különlegességként kezelik, még sosem tárták a nagyközönség elé, kizárólag természetes eljárással készült habzóborukat csak maguk kóstolták eddig, és mikrotételben készítették. Mert nehéz műfaj a habzóbor, náluk fehér mustból (chardonnay alappal) készült, az ültették le, és abszolút naturális, semmiféle hozzáadott adalékot nem tartalmaz ez a különleges tétel a desszert kísérőjeként.

Sajtvariációk, Barbárral

Ha Heimann, akkor Barbár, ezt még azok is tudják, akik amúgy nem igazán jártasak a szekszárdi borok vidékén. Megérkezett hát körünkbe záróborként a 2016-ban palackozott, fenséges tétel, amely ma még újbornak számít a piacon, mondta el a bor gazdája, Heimann Zoltán, akinek nem is kellett beszélnie e tétel szépségéről, hűvös eleganciájáról, mert kóstolás közben mindenki tudta, ez a bor önmagáért beszél. Sváb származásról, névről, birtokról, családi felelősségvállalásról, tartalmas örökségről, családban maradó értékekről szólt még a családfő záróbeszéde, miközben a 2016-ban készített, 2018-ban debütáló Barbárt szopogatták a borvacsora vendégei, és mindenki számára világossá vált: egy szép, felejthetetlen estét, királyi borok kíséretében tölthettek együtt március 9-én, szombat este, a Donautica Étterem és Hotel vendégeiként.

Forrás: turizmusonline.hu


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.