Hippitanya Hawaiin

Pálmafák, álomszép tengerpart, édenkerti állapotok – az európai embernek ez jut eszébe, ha a csendes-óceáni szigetcsoportról hall. Aki februárban látogat oda, nyugdíjas amerikaiakkal, japán középiskolák kirándulóival találkozhat, és olyan hippikkel, akik a kevéssé felkapott szigeteken építik ki kolóniáikat. Ja, és persze őslakosokkal, akiket kizárólag az érdekel, hogy le akarnak válni Amerikától.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Honoluluban, az Egyesült Államok ötvenedik tagállamának fővá­rosában nem olcsó a szállás, különösen ha a világhírű partszakasz, a Waikiki Beach közelében akarunk meg­szállni. Rengeteg szálloda van, de nekem hetekbe került, míg találtam a világhálón egy viszonylag elfogadható árú szállást...

OLCSÓ SZÁLLÁS, NEGYVENEZERÉRT

Az Ewa Hotel meglehetősen szerény szo­bája majd negyvenezer forintba került egy éjszakára úgy, hogy ehhez nem járt reggeli, és további ötezret legomboltak naponta a bérelt autó parkolóhelyéért. Igaz, cserébe közel voltunk a strandhoz, ahol napozás közben figyelhettük Oahu szigetének turisztikai forgalmát: a rend­hagyó széljárás miatt az érkező gépek az orrunk előtt szálltak le, és körülbelül hárompercenként érkezett egy repülő. Jellemzően nyugdíjas amerikaiakat hoz­nak (a keleti partot épp rekornagyságú hótakaró borította, így nem csoda, hogy a melegbe menekült, aki tehette), más­részt japán osztálykirándulások tagjai, valamint kínai nászutasok érkeztek nagy számban.

A kínaiaknak köszönhetően egyéb­ként annyira megemelkedtek az ingat­lanárak a szigeten (különösen a turista­övezetekben), hogy őslakos már nehezen tud venni magának saját tulajdont.

MINDEN BAJ OKA: AMERIKA

A fővárosban van egy, a turisták által sű­rűn látogatott palota. A Iolani Palace épí­tését Kalakaua király rendelte el 1879-ben. A palota előtt jókora táblán olvashatjuk el a fontosabb tudnivalókat, ám a szöveget időnként módosítják a látogatók. A műem­lék üzemeltetői minden este gondosan lesi­kálják a filctollal odaírt új információkat, de

másnap, nyitás után valahogy mégis újra odakerülnek. Ottjártamkor a kulcsmondat így nézett ki: „A király lánytestvére és köve­tője a trónon, Lili’uokalani királynő két évig uralkodott, és 1893. január 7-én távolította el őt a trónjáról egy ideiglenes kormány.” Az „ideiglenes kormány” szókapcsolatot áthúzta valaki, és azt írta föléje: „the USA”.

SORRY, HAWAII!

A hawaiiak – akik ma már csak a lakos­ságnak kevesebb mint húsz százalékát adják – úgy gondolják, hogy az Egyesült Államok jogtalanul bitorolja a szigete­ket, és nemzetközi bíróságokon küzdenek az igazukért. Az egykori jogtalanságot egyébként a maga módján elismeri Wa­shington is: az USA Kongresszusa a ha­waiiak ellen elkövetett történelmi ag­resszió miatt törvényjavaslatban kért bocsánatot – The Apology Bill néven –, amelyet Bill Clinton elnök írt alá.

TILOS A HULA

Elgondolkodtató történet az is, miért van­nak ők ilyen kevesen. Amikor az angol James Cook 1778-ban megérkezett a szi­getekre, nemcsak a civilizáció vívmányait hozta el tengerészeivel együtt, hanem a szi­filiszt, a kanyarót, a tífuszt és a fekete himlőt is. A nyolcszázezres lakosság védtelen volt az új betegségekkel szemben, így az 1832-es népszámláláskor már csak százharminc­ezer őslakost találtak. Időközben megér­keztek az amerikai minisszionáriusok is, akik gyorsan keresztény hitre térítették az őslakosokat, emellett az írást-olvasást is megtanították, azonban a hittérítők gye­rekei már nem az egyházi tevékenységre koncentráltak, hanem hamar megszerezték a földi paradicsom gazdag termőföldjeit. Miután megvolt a föld, betiltották a tradi­cionális táncot, a hulát, valamint a helyi nyelvet is, és az angolt tették kötelezővé.

JELENTKEZZ A SEREGBE!

A hawaii nyelv ma az egyik legveszélyez­tetettebb a világon! A friss statisztikák is elkeserítőek: a szigeten az őslakosok a legszegényebbek, nagyon kevés földet birtokolnak, és a börtönökbe is közülük kerülnek a legtöbben. Nem tudnak egye­temre menni, mert nem tudják kifizetni, és aki ki akar törni a szegénységből, annak nincs más választása, mint belépni a had­seregbe. Mivel Hawaii a csendes-óceáni térség egyik stratégiai pontján fekszik, eléggé túlmilitarizált térség: Oahu sziget huszonkét százaléka katonai terület.

A PROFIT AMERIKÁBA MEGY

Gyakran látni a strand felett F16-os va­dászgépeket, mert ugyanazt a kifutópályát használják, mint a polgári gépek. A néhány kilométeres parszakasz telis-tele van szál­lodával: itt az összes amerikai multilánc, ennélfogva a profit is Amerikába megy, az őslakosok legfeljebb recepciósként vagy karbantartóként dolgozhatnak.

FANTASZTIKUS LÁTNIVALÓK

Oahut egy nap alatt körbe lehet járni au­tóval, és fantasztikus dolgokat lehet látni. Gyönyörű partszakaszok (északon hatal­mas hullámokkal), a földdarab közepén pedig hatalmas ananászültetvények, he­gyek és vizesések – valóban paradicsomi állapotok. Mi négy nap után átrepülünk a legnagyobb szigetre, amely az állam nevét is adja. Itt van minden: láthatunk működő vulkánt és esőerdőt, strandol­hatunk a tengerparton, de gázolhatunk hóban is a 4200 méter magas Mauna Kea csúcson, ahol a világ egyik leghíresebb csillagvizsgálója működik.

HIPPI SZÁLLÁSADÓK

Ezen a szigeten figyeltem fel arra is, men�­nyi hippi él Hawaiin. Ha kicsit eltávo­lodunk a turistazónáktól, minduntalan szivárványszínű zászlós és békejeles kolóniákba botlani.

Sikerült egy általuk üzemeltetett szál­láshelyen szobát foglalni, és a Dragonfly, vagyis Szitakötő panzió az egyik legfu­rább élmény volt a szigeteken. A zuhanyzó a szabad ég alatt volt kialakítva (színvál­tós zuhanyfejjel), a szobák pszichedeli­kus festményekkel és keleti szobrokkal telepakolva. Nincs tévé, de gyors a net, és a nagyon bio-natúr koncepcióval némi ellentmondásban volt a rengeteg fröccs­öntött műállat és drótból hajlított szitakötő. A szomszéd szoba konkrétan egy lakóko­csi volt, meglehetősen fura vendégekkel – mindez kilométerekre a legközelebbi lakott településtől, a dzsungel közepén. Amikor a nagyon bio- és vegetáriánus reggeli végén elvittünk volna egy kávét, kiderült, hogy próbálják elkerülni a mű­anyag használatát, így pohár helyett egy uborkásüvegben adtak az útra feketét.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.