hirdetés
hirdetés

Horvátországban már csak online fizethetik az IFÁ-t a hajósok

A Horvátországban tartózkodó hajós turisták mostantól nem a kikötői kapitányságokon, hanem kizárólag online módon fizethetik meg az idegenforgalmi adót - tájékoztatta a Horvát Turisztikai Közösség (HTZ) budapesti képviseletének igazgatója csütörtökön az MTI-t.

hirdetés

Ivana Herceg tájékoztatása szerint a HTZ és a Tengerészeti, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium közös döntése értelmében mostantól a hajós turisták a nautika.evisitor.hr oldalon fizethetik meg az idegenforgalmi adót, a továbbiakban nem lesz lehetőség a kikötői kapitányságokon vagy azok kirendeltségein történő befizetésre. A weblapon minden nemzetközileg használatos bankkártyát elfogadnak. A fizetést követően a hajós egy visszaigazolást kap az e-mail-címére, amelyet a hajózás teljes ideje alatt meg kell őriznie.

Horvátországban a tengeren tartózkodó turisták a hajó hosszúsága, illetve 2020-tól a hajón tartózkodó személyek száma és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma alapján kötelesek megfizetni az idegenforgalmi adót. A fizetés új módjáról szórólap is készült, amely a magyaron kívül nyolc nyelven ismerteti az online fizetésre vonatkozó tudnivalókat.

A szakember arról is beszámolt, hogy a horvát Turisztikai és Sportminisztérium a horvát közegészségügyi intézettel karöltve folyamatos tájékoztatást nyújt egy-egy sziget - a szárazföldi területeknél jóval kedvezőbb - fertőzöttségi adatairól, továbbá az ott működő Covid-tesztállomások elérhetőségéről a www.safestayincroatia.hr portálon.

A Földközi-tengeri térségben Horvátország rendelkezik a második legtöbb szigettel, a 78 nagyobb és 524 kisebb sziget mellett 642 szirtet tartanak nyilván, amelyek jelentős részét adják a turisztikai forgalomnak. Ivana Herceg hozzátette még: a statisztikai adatok szerint a magyar turisták évről évre egyre nagyobb számban választják a hajózást, bár 2020-ban csaknem 50 százalékkal kevesebben voltak az Adriai-tengeren hajóval. Tavaly 45 ezer vendégéjszakát töltöttek a magyar turisták a horvát vizeken, míg 2019-ben 85 ezret.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk